Erişilebilirlik

Apple’ın yıllık Dünya Geliştiriciler Konferansı’nın odak noktasının yapay zeka teknolojisi olması bekleniyor


Apple, geçen yılki Geliştiriciler Konferansı’nda karma gerçeklik başlığı Vision Pro'nun tanıtımını yapmıştı.
Apple, geçen yılki Geliştiriciler Konferansı’nda karma gerçeklik başlığı Vision Pro'nun tanıtımını yapmıştı.

Apple'ın Pazartesi günü gerçekleştireceği yıllık Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda, üretken yapay zekaya geçişini müjdelemesi bekleniyor.

iPhone ve diğer Apple ürünlerine yerleştirilecek olan yapay zekanın merakla beklenen gösterimi, geleneksel olarak şirketin donanım serisine güç veren yazılımın bir sonraki sürümünün ön gösteriminin yapıldığı etkinlikte önemli bir dönüm noktası olacak.

Apple'ın yeni nesil yazılımının, sanal asistanı Siri'yi daha akıllı hale getirmesi ve fotoğraf, müzik, mesajlaşma ve hatta muhtemelen anında emoji oluşturmayı daha üretken ve eğlenceli bir deneyim haline getirmesi muhtemel bir dizi yapay zeka özelliği ile dolu olması bekleniyor.

Gizliliğe önem veren Apple, şirketin California'nın Cupertino kentindeki merkezinde Pazartesi günü düzenlenecek etkinlik hakkında önceden herhangi bir ayrıntı vermedi.

Ancak CEO Tim Cook, Apple'ın son 18 aydır sektördeki patlamayı körükleyen yapay zeka alanına girme planlarını açıklamaya hazırlandığına dair güçlü ipuçları vermişti.

Yapay zeka çılgınlığı, teknolojinin temelini oluşturan çiplerin hakim üreticisi Nvidia'nın piyasa değerinin 2022 sonunda yaklaşık 300 milyar dolardan yaklaşık 3 trilyon dolara fırlamasının ana nedeni. Bu hızlı yükseliş, Nvidia'nın geçen hafta ABD'nin en değerli ikinci şirketi olarak Apple'ı geride bırakmasını sağladı. Microsoft da bu yılın başlarında, şimdiye kadarki başarılı yapay zeka atılımının gücüyle Apple’ı gölgede bıraktı.

Ancak analistler, Apple'ın hızla değişen yapay zeka alanında çok geride kalabileceği konusunda giderek daha fazla endişe duymaya başladı. Bu endişe şirketin satışlarındaki alışılmadık derecede uzun süreli düşüşle daha da arttı. Hem Google hem de Samsung, halihazırda yapay zeka özelliklerini öne çıkaran akıllı telefon modellerini daha önce piyasaya sürmüştü.

Bu nedenle varlık yönetimi firması Wedbush Securities'den Dan Ives gibi analistler Pazartesi günkü konferansı Apple'ı bir başka güçlü büyüme aşamasına taşıyacak olası bir sıçrama tahtası olarak görüyor. Ives; iPhone, iPad ve Mac bilgisayarlara daha fazla yapay zeka eklenmesinin Apple için 450 milyar ila 600 milyar dolar arasında ek bir piyasa değerine dönüşeceğine inanıyor.

Dan Ives bir araştırma notunda, Pazartesi günkü konferansın “geliştiriciler ve tüketicilere üretken bir yapay zeka teknolojisi sunma baskısı ön plana çıktığı bu dönemde Apple açısından son on yılın en önemli etkinliği olduğunu” yazdı.

Teknoloji araştırmaları ve danışmanlık firması Forrester Research'ten Dipanjan Chatterjee, Apple’ın 13 yıllık sanal asistanı Siri için “yardımcı olmayan yardımcı” tanımlaması yapıyor. Bu nedenle yapay zekanın sağlayabileceği destek, Siri’nin geliştirilmesinde etkili olabilir.

Pazartesi günkü konferansa kadar çıkan çok sayıda doğrulanmamış habere göre Apple, Siri'ye çekidüzen vermek için yapay zekayı kullanmanın yanı sıra, ChatGPT'nin bazı unsurlarını iPhone'a getirmek için OpenAI ile de işbirliği yapabilir.

Apple, geçen yılki Geliştiriciler Konferansı’nda karma gerçeklik başlığı Vision Pro'ya erken bir bakış sunmuştu. Ancak bu yılın başlarına kadar piyasaya sürülmeyen Vision Pro’nun etiket fiyatının 3 bin 500 dolar olması, büyük ilgi görmesini engellemişti. Bununla birlikte, Apple'ın “uzamsal bilgi işlem” olarak adlandırdığı bir değişiklikle karma gerçekliğe girmesi, şu anda dar kapsamlı olan bu teknolojinin büyük bir pazara dönüşeceğine dair umutları arttırmıştı.

Apple geçmişte de bazı alanlara rakiplerinden daha sonra girmiş, ancak şık tasarımları ve akıllı pazarlama kampanyalarıyla yeni eğilimler başlatarak yaşadığı gecikmeyi telafi etmeyi başarmıştı.

iPhone'a daha fazla yapay zeka teknolojisi entegre etmek, kişisel gizlilikle ilgili bazı soru işaretlerine yol açabilir. Bunun nedeni, Apple'ın sadık müşteri kitlesine kişisel yaşamlarına çok fazla girmeyeceğine dair güvence vermek için büyük çaba sarf etmesi.

Apple'ın tüketicilere iPhone'un bir gözetleme cihazı olarak kullanılmayacağı konusunda güvence vermesinin bir yolu, kendi çip teknolojisinden yararlanmak ve böylece yapay zeka destekli özelliklerin çoğunun genellikle “bulut” olarak adlandırılan uzak veri merkezleri yerine cihazın kendisinde işlenmesini sağlamak. Bu yolu izlemek Apple'ın kar marjlarını korumasına da yardımcı olabilir çünkü bulut üzerinden yapay zeka teknolojisi, yalnızca bir cihaz üzerinde çalıştırıldığından çok daha pahalı

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG