Erişilebilirlik

Antartika'da Yeni Keşiflere Doğru


Antartika'da Yeni Keşiflere Doğru
Antartika'da Yeni Keşiflere Doğru

İngiltere, Kaptan Scott’ın Güney Kutbu’nu keşif amaçlı seyahatinin 100’üncü yıldönümünü kutluyor. Bu arada bir grup araştırmacı Güney Kutbu’nda ilginç bir araştırma yürütüyor. Ekibin amacı, buzulların 3 kilometre derinine kadar sondaj yaparak, bilinmeyen hayat türlerini ortaya çıkarmak…

Antartika’da yaz aylarında bile sıcaklık eksi 30 derece.

Ekibi taşıyan keşif uçağı, buzlu aprona yaklaşıp inişe geçiyor. İngiliz Antartika keşif ekibi, oldukça iddialı bir proje için çalışıyor. Projenin hazırlıkları iki yıl önce başladı.

Ekibin mikrobiyoloji uzmanı David Pearce anlatıyor: "1970’lerde ilk kez buzulların altında göller keşfedildi. Bu da buzulların altında bizim hiç bilmediğimiz farklı bir eko-sistem olabileceği düşüncesini doğurdu. Bu eko-sistemde çok farklı hayat türleri olabilir. Buz tabakaları tarihi ipuçları verebilir."

Ancak, sondaj aletlerini kutup bölgesine götürmek bile başlı başına bir proje.

70 ton ağırlığındaki malzeme uçakla taşındı. Karaya ulaştırılan malzeme yük treniyle 250 km’lik buzlu yolu katederek Ellsworth Gölü’ndeki kampa götürüldü. Sondaj, 2012 sonunda başlayacak.

David Pearce, "Göller 3,5 km derinlikte. Bunlara ancak sıcak su sondajıyla ulaşabiliriz. Sıcak su jeneratörüne bağladığımız hortumla sondajlayarak buzu delmeye çalışacağız. Delik açıldıktan sonra içeriye gönderdiğimiz diğer sondaj aletleriyle örnek toplayacağız," diyor.

Pearce’a göre en büyük zorluk, alınan örneklerin mikroplardan uzak tutulması. Bunun için de her türlü malzeme sürekli steril halde tutulacak.

Pearce, "Buzul altındaki göllerden alacağımız su örneğinin bir mililitresi bize 775 Dolar’a mal olacak. Bu kadar para harcayarak elde ettiğimiz bir örneği en iyi şekilde korumak zorundayız," şeklinde konuşuyor.

Ellsworth Gölü projesi, Kaptan Scott’ın Güney Kutbu’na yaptığı seyahatin 100’üncü yıldönümüne rastlıyor.

Scott, köpek ve atların çektiği kızaklarla kutba giden ilk kaşif olmayı umuyordu, ancak Norveçli Ronald Amundsen İngiliz ekibi geride bıraktı. Scott ve beş kişilik ekibi dönüş yolunda hayatlarını kaybetti.

Kraliyet Coğrafi Bilimler Birliği’nden Alasdair Macleod, Scott’un geride önemli bilgiler bıraktığını söylüyor: "25 ciltlik okyanus biyolojisi, bitki bilimi ve meteoroloji verileri Güney Kutbu’na dair ilk bilgilerdi. Bugün bile kaşifler, Scott’ın verilerine dayanarak, sağladığı iklim verileri üzerinde yeni modeller oluşturarak çalışmalarını sürdürüyor."

Teknoloji elbette Scott’ın dönemine oranla çok gelişti. Ancak yine de Ellsworth Gölü’ndeki araştırmacılar, 3 bin metre derinlikte karşılarına ne çıkacağını bilmiyor… Keşiflerin heyecan verici olmasının nedeni de bu.


XS
SM
MD
LG