Musul’un IŞİD’in elinden alınması için başlatılan operasyon sürerken operasyona katılmak isteyen Türkiye için son durum ne?
Türkiye, Musul’un IŞİD’in elinden alınması için başlatılan operasyonlara dahil olmak istediğini dile getirse de Irak yönetimi, Türkiye’nin bu operasyonda olmasını istemiyor. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın geçen haftaki Ankara ziyareti, Türkiye’nin Musul operasyonundaki konumunu nasıl etkiledi, etkileyecek?
ABD Savunma Bakanı Carter, her ne kadar Türkiye’nin IŞİD operasyonlarına katılmasını istediklerini açıklasa da Musul operasyonuyla ilgili olarak henüz bir anlaşma sağlanmış değil.
Musul operasyonunda Türkiye’nin son durumunu ve Türkiye’nin birkaç gün önce Suriye hava sahasına girerek PYD güçlerini bombalamasını değerlendiren Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Güvenç, “Musul operasyonunda Amerika ve İran’ın sahada çalışma fırsatı bulduğunu ancak bu iki ülkenin Türkiye’nin operasyona nasıl dahil olacağı konusunda görüşlerinin örtüşmediğini söylüyor. Prof. Dr. Serhat Güvenç, Türkiye’nin Musul operasyonunda PYD/YPG’nin rolü konusunda hassas olduğunu hatırlattı.
Türkiye’nin bazı hassasiyetlerini Irak merkezi yönetiminin de paylaştığını, bu yüzden operasyonla ilgili konuların Bağdat’la nispeten kolay halledilebilecek konular olduğunu ifade eden Prof. Dr. Güvenç’e göre, Ankara’dan son zamanlarda yapılan sert Şii karşıtı söylemler, İran’ın Irak üzerindeki etkili olduğu unsurları harekete geçiriyor ve Türkiye’nin denklemin dışında tutulmasına neden oluyor.
Musul operasyonuyla ilgili pürüzlerin ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın geçen haftaki Ankara ziyaretinde masaya yatırıldığını hatırlatan Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Güvenç, Ankara’da Musul’un kurtarılmasına yönelik askeri bir irade olduğunu ancak Türkiye’nin bu askeri katkısının koalisyon çerçevesinde nasıl denetlenebileceği konusunun üzerinde çalışıldığını tahmin ettiğini belirtti.
Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde Suriye hava sahasına girerek PYD güçlerini bombalamasını ise Prof. Dr. Serhat Güvenç şöyle yorumladı: “Bu, Türkiye’nin Suriye’deki kantonların birleşme ihtimalini ciddi bir tehlike olarak gördüğünü gösterir.Türkiye, YPG’nin batıya doğru ilerleme girişiminin önünü kesmek için böyle cüretkar bir hareket yaptı. Bu konuda tahmin ediyorum, yeşil ışık Moskova’dan geldi, Şam’dan değil.”