Erişilebilirlik

Ankara’da Sokağa Çıkma Yasağı Öncesi Sıkı Önlemler


Ankara’da Sokağa Çıkma Yasağı Öncesi Sıkı Önlemler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Başkent Ankara, hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma yasağına hazırlanıyor. Sokağa çıkma yasağı öncesi emniyet güçleri bazı meydan, yol ve marketlerde denetleme yaptı.

İçişleri Bakanlığı, salgının önlenmesine yönelik daha önce alınan tedbirlerin etkinliğini artırmak amacıyla 31 il merkezinde saat 14:00 ile 00:00 saatlerinde uygulama yapılmasını istedi.

Ankara polisi, Ulus sebze ve meyve hali, Kızılay Meydanı, Tunalı Hilmi Caddesi ile marketlerde denetim yaptı, vatandaşlara, maske takmaları ve sosyal mesafe kuralına uymaları konusunda uyarılarda bulundu.

Kızılay Meydanı’nda uygulama noktasında yapılan denetimler daha ayrıntılı oldu. Araçlardaki sürücü ve yolcuların vücut ısısı kontrol edildi. Sosyal mesafe kuralı hatırlatılarak araç içerisinde bir boş koltuk ara bırakılması koşulu hatırlatıldı. Ayrıca araçlardan “evde kal” çağrıları yapıldı. Araçlarda maskesi olmayanlara maske ve eldiven verildi.

Salgından hemen önce alışveriş yapılmamalı

VOA Türkçe denetimlerden önce çalışmak zorunda kalanlara mikrofon uzattı. Vatandaşlar, sokağa çıkma yasağı konusunda salgının büyümemesi ve kısa zamanda salgından kurtulmak anlamına geldiği yönünde hem fikirler. Bu kişilerden birisi taksici Remzi Baysal. Remzi Baysal işlerin çok durgun olduğunu ve bu salgının ne zaman biteceğini bilemediğini söylüyor. “İnşallah kısa sürede biter de insanlar sevdiklerine, sağlıklarına kavuşur” diyen Baysal, sokağa çıkma yasağından hemen önce değil daha önce alışveriş yapılmasının gerektiğini vurguluyor.

Ankaralılar İkinci Sokağa Çıkma Yasağına Böyle Hazırlandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:40 0:00

"Virüsten korkmuyorum"

Sağlık Bakanı’nın açıklamalarını en başından itibaren dinleyen ve 14 kurala uyduğunu söyleyen serbest çalışan Durmuş Sarıkaya da “Ben bu virüsten korkmuyorum, bizlere bazı maddeler sundular ona göre hareket ediyorum görüşmelerimizi de uzaktan yapıyoruz” diyor. Bununla beraber Sarıkaya, “Türkiye genelinde “evde kal” sloganına uyduk ama 45 gündür evde kalanlar var. İlk başta 15-20 gün kapatsaydı, yöneticiler bunu göğüsleyemediler ihtiyaçları gideremediler” açıklamasında bulundu. Bunlara rağmen bakanın ilk günden beri söylediklerini uygulayan Sarıkaya “İnsanların marketlere koşup yiyecek stoklamasını doğru bulmuyorum, savaşta değiliz, gıdalar tüm insanımıza yeter” dedi.

"Stok yapmak için evim uygun değil"

Maskesini evde kendisi yapan bir ev hanımı ise yaptığı maskenin kendisini hastalıktan koruduğuna inanıyor. Yiyecek stoku yapmadığını belirtip marketin yakın olduğunu ve stok yapmak için evlerinin de uygun olmadığını kaydetti.

Sokağa çıkma yasağının verimli olacağını söyleyen şarküteri sahibi Ruhi Kaya sokağa çıkma yasağından önce detaylı ve abartılı bir alışveriş yapmadıklarını söylüyor. Asıl mesleği otomotiv mühendisliği olan ancak şarküteri işleten Ruhi Kaya, sokağa çıkma yasağı olmasaydı yine çalışacağını vurguluyor. “Hastalıktan tabii ki korkuyoruz, kendimizden çok etrafımızdaki sevdiklerimize bulaştırmaktan çekiniyoruz açıkçası. Buna çare olarak maske, dezenfektan kullanıyoruz. Rutin günlük temizliğimizi iki katına çıkardık” dedi. Şu ana kadar kendisine maske için kod gelmediğini belirten Ruhi Kaya “Etraftan duyduğum kadarıyla kademe kademe maskelerin verildiğini, önümüzdeki günlerde kodun geleceğini düşünüyorum” dedi.

Sokağa çıkma yasağında izolasyonun daha iyi sağlandığını açıklayan bir başka kişi ise piyango bayii Erdal Doğuş, salgının yayılma hızını durduracak en mantıklı yöntem olduğunu söylüyor.

"Uzun yasak getirilsin"

Trafiğin yoğun yaşandığı yerlerden olan Mithatpaşa Caddesi’nde otopark işleten Bülent Akyıldız, “Bir belirsizlik var iki ay mı olur üç ay mı olur? Mal sahibi kira istiyor herkes çok kötü durumda. Bizim işlerimiz bitik” diyor. Akyıldız, 23 Nisan ile 1 Mayıs’ı bağlayıp uzun bir yasak getirilmesinden yana. Bunun hem sağlık hem ekonomi için iyi sonuçlar vereceğini açıklıyor. Sokağa çıkma yasağından önce yapılan alışverişler için ise “Bu tür yaklaşımlara karşıyım ancak güvenemedik ufak tefek hazırlık yaptık” diyerek sözlerini tamamlıyor. Maske konusunda ise “Bilim adamları dahi aralarında anlaşamamış takıp takmama konusunda, şu an zorlanıyoruz maske bulmakta. Ücretsize döndükten sonra istesek de alamıyoruz” dedi.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG