ABD’de ülke genelinde dünden itibaren öncelikli olarak sağlık çalışanlarına yapılmaya başlanan aşıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. ABD genelinde kimin aşı olmak isteyip-istemediği ve gerekçeleri, Kaiser Aile Vakfı (Kaiser Family Foundation-KFF) tarafından yapılan kapsamlı bir araştırmada incelendi. Vakıf, ülke genelinde bin 676 yetişkine aşı olup-olmak istemediklerini ve gerekçelerini sordu.
Bugün yayımlanan son araştırma ve anketinin sonuçlarına göre, çoğu Amerikalı büyük bir olasılıkla COVID-19 aşısı olacağını ifade ediyor.
Amerikalılar’ın yüzde 71’i kesinlikle ya da muhtemelen COVID–19 aşısı yaptıracağını belirtiyor.
Son üç ayda aşı olmak isteyenlerin oranı yükseldi
Araştırmada, başkanlık seçiminin hemen ardından birkaç COVID-19 aşı adayıyla ilgili umut verici haberler sonrasında hem farklı etnik gruplar arasında, hem Demokratlar, hem de Cumhuriyetçiler arasında aşı olacaklarını söyleyenlerin oranında bir artış olduğunun tespit edildiği ifade edildi. Amerikan halkının yüzde 27’sinin muhtemelen veya kesinlikle COVID-19 aşısı olmayacağını söylediği kaydedildi.
Eylül ayında aynı kurumun yaptığı ankette kesinlikle ya da muhtemelen COVID-19 aşısı yaptıracağını belirten Amerikalılar’ın oranı yüzde 63 olarak açıklanmıştı. Son üç ayda aşı vurulmak istediğini ifade eden Amerikalılar’ın yüzde 8’inin daha kararını değiştirip aşı olacağını belirttiği ifade edildi. Bu artışın en temel gerekçesi salgına karşı güvenilir birkaç ilaç firmasının aşı üretimine başladığını açıklaması oldu.
Uzmanlar, aşı konusunda halka düzenlenen toplantıların birçok Amerikalı’nın aşıya güvenmesini ve aşı olmak için ikna olmasını sağladığını kaydetti. Uzmanlar, dünden itibaren ABD genelinde vurulmaya başlanan aşının yayılmasıyla birlikte aşı olmak isteyen Amerikalılar’ın oranının önümüzdeki aylarda yükseleceği görüşünde.
Cumhuriyetçi partililer aşı olmaya direniyor
Araştırma sonuçlarına göre, ABD’de aşı vurulmak istemeyen ve tereddütlü olan kişilerin daha çok kırsal bölgelerde yaşayanlar, siyah Amerikalılar ve Cumhuriyet Partililer olduğu, bu kişilerin yaş aralığının 30 ile 39 olduğu belirtildi.
Ankete katılanların üçte biri mümkün olan en kısa sürede aşı yaptırmak istediklerini, yüzde 39’u da ilk vurulan aşılarla ilgili gelişmeleri takip ettikten sonra karar vereceklerini kaydetti.
ABD’de aşı olmayacağını belirten Latin kökenliler yüzde 18 oranıyla en aşı karşıtı olan grup. En kararsızlar ise siyah Amerikalılar. Siyah Amerikalılar’ın yüzde 52’si aşı olma kararı için bekleyip görmek istediklerini ifade ediyor.
Beyaz Amerikalılar’ın yüzde 40’ı ise en kısa zamanda aşı olmak istediğini belirtiyor.
Araştırmada partilere göre de bir dağılım yapılmış. Demokrat Partililer’in yüzde 47’si en kısa zamanda aşı olacağını ifade ediyor. Asla aşı olmayacağını belirten Demokrat Partililer’in oranı ise sadece yüzde 5.
Cumhuriyetçi Partililer’in yüzde 25’i asla aşı olmayacağını ifade ediyor. Cumhuriyetçi Partililer’in yüzde 30’u da ilk fırsatta aşı olacağını belirtiyor.
Büyük bir çoğunluk aşının yan etkisinden çekiniyor
Amerika’da, aşı olma konusunda tereddütlü olan ya da“Asla vurulmayacağım” diyenlerin en büyük gerekçesinin de aşı sonrasında yaşanılabilecek olası yan etkiler olduğu kaydedildi.
Aşı konusunda “Asla vurulmayacağım” diyen ya da tereddütlü olan Amerikalılar’ın yüzde 59’unun endişesi aşının yan etkisi. Siyah Amerikalı yetişkinlerin ise yarısı aşılara güvenmedikleri için COVID-19 aşısı vurulmayacağını ifade ediyor.
Amerikan halkının büyük bir çoğunluğu (yüzde 71), 2021 yılının yazına kadar ABD'de aşının yaygın olarak vurulacağına inanıyor.
Araştırma verilerinin dağılımı şöyle:
ABD geneli
- En kısa zamanda aşı vurulmak istediğini ifade edenlerin oranı yüzde 34
- “Bekleyip-göreceğim” diyenlerin oranı yüzde 39
- “Gerekli ya da zorunlu olursa aşı olacağım” diyenlerin oranı yüzde 9
- “Asla aşı olmayacağım” diyenlerin oranı yüzde 15
Siyah Amerikalılar
- “En kısa zamanda aşı olacağım” diyenlerin oranı yüzde 20
- “Bekleyip-göreceğim” diyenlerin oranı yüzde 52
- “Gerekli ya da zorunlu olursa aşı olacağım” diyenlerin oranı yüzde 10
- “Asla aşı olmayacağım” diyenlerin oranı yüzde 15
Latin kökenli Amerikalılar
- “En kısa zamanda aşı olacağım” diyenlerin oranı yüzde 26
- “Bekleyip-göreceğim” diyenlerin oranı yüzde 43
- “Gerekli ya da zorunlu olursa aşı olacağım” diyenlerin oranı yüzde 11
- “Asla aşı olmayacağım” diyenlerin oranı yüzde 18
Beyaz Amerikalılar
- “En kısa zamanda aşı olacağım” diyenlerin oranı yüzde 40
- “Bekleyip-göreceğim” diyenlerin oranı yüzde 36
- “Gerekli ya da zorunlu olursa aşı olacağım” diyenlerin oranı yüzde 7
- “Asla aşı olmayacağım” diyenlerin oranı yüzde 15
Demokrat Partililer
- “En kısa zamanda aşı olacağım” diyenlerin oranı yüzde 47
- “Bekleyip-göreceğim” diyenlerin oranı yüzde 41
- “Gerekli ya da zorunlu olursa aşı olacağım” diyenlerin oranı yüzde 5
- “Asla aşı olmayacağım” diyenlerin oranı yüzde 5
Cumhuriyetçi Partililer
- “En kısa zamanda aşı olacağım” diyenlerin oranı yüzde 28
- “Bekleyip-göreceğim” diyenlerin oranı yüzde 33
- “Gerekli ya da zorunlu olursa aşı olacağım” diyenlerin oranı yüzde 10
- “Asla aşı olmayacağım” diyenlerin oranı yüzde 26
Bağımsızlar
- “En kısa zamanda aşı olacağım” diyenlerin oranı yüzde 30
- “Bekleyip-göreceğim” diyenlerin oranı yüzde 38
- “Gerekli ya da zorunlu olursa aşı olacağım” diyenlerin oranı yüzde 11
- “Asla aşı olmayacağım” diyenlerin oranı yüzde 17