Washington’daki Atlantik Konseyi’nde biraraya gelen konuşmacılar IŞİD’i tartıştı. Katılımcılar arasında “ISIS, Inside the Army of Terror” adlı kitabın yazarı Michael Weiss, İngiliz Guardian gazetesinin Ortadoğu yazarı Martin Chulov da vardı.
IŞİD’in istihbaratının çok güçlü olduğunu belirten Weiss, ‘eski yönetimden profesyonellerle birlikte çalışıyorlar’ dedi. Weiss, toprak kazanmanın örgüt için önemli olduğunu, çünkü daha fazla toprağın, daha fazla insan ve daha fazla para anlamına geldiğini söyledi.
Michael Weiss, petrol gelirinin IŞİD için çok önemli bir gelir kaynağı olduğunu ama örgütün en önemli geliri olmadığınıkaydetti. Weiss’a göre örgüt ele geçirdiği alanlarda yaşayan halktan haraç ve vergi alıyor, kurallarına uymayanlara öldürmüyorsa para cezası veriyor.
Örgütün çok iyi propaganda yaptığını belirten Weiss, IŞİD’in Sünniler’in ezilmekte olduğu tezini iyi kullandığını belirtti. Micheal Weiss PKK’nın Suriye’deki etkisine de dikkat çekti: ”Son dönemde Türkiye’yi de hedef aldılar, Türkiye’deki hedefler kim, Kürtler’in düzenlediği mitingler, PKK ile bağlantılı olayları hedef alıyorlar, Çünkü PKK yüzde yüz Suriye’deki Kürt militanları kontrol ediyor. YPG’nin yüzde 40’ı Türkiye’den geçen PKK’lılardan oluşuyor.”
Martin Chulov’a göre ise Suriye savaşı IŞİD’in güçlenmesinde önemli rol oynadı. Chulov da örgütün iyi propaganda yaptığını kaydetti, “IŞİD Sünniler’in gelişmelerin kurbanı olduğu tezini iyi kullandı” dedi.
Toplantıda IŞİD’in üst düzey bir üyesi ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını da paylaşan Chulov, üst düzey olarak tanımladığı örgüt üyesinin bile artık kendi geleceğine şüpheyle baktığını, kontrol edemeyecekleri bir savaşta olduklarını bildiğini belirtti: ”Bana IŞİD’in lideri Bağdadi ile tanışmasını anlattı. Irak’ta cezaevinde tanışmışlar, Bağdadi o zaman sessiz, manüpülatif biriymiş, o bile günün birinde dünyanın en fazla aranan insanı olabileceğini bilmiyormuş. Şimdi IŞİD için önemli olan, topraklarını korumaktan çok, kaosu diğer bölgelere yaymak.”
Martin Chulov, Suriye’de federal yapının tartışıldığı bugünlerde sorunların daha da artabileceğine dikkat çekti: ”Suriye, Irak ve Lübnan’da federasyondan bahsederseniz bunun domino etkisi olur. Bölgede Suudi Arabistan, Türkiye ve Ürdün bundan etkilenebilir. Zaten yeterince sorun var, kimse daha fazla sorun istemez.”
Panele katılan konuşmacıların ortak düşüncesi ise İran’ın bölgede artan etkisinin savaşı sona erdiremeyeceği ve batılı ülkelerin bölgenin gerçeklerinden uzak olduğu.