Erişilebilirlik

ABD’li Senatör: “Türkiye sorumlu bir NATO müttefiki gibi davranmaya karar verirse F-16 yolunun açık olmasını bekliyorum”


Senato Dış İlişkiler Komisyonu kıdemli üyesi Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch.
Senato Dış İlişkiler Komisyonu kıdemli üyesi Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch.

WASHINGTON - ABD Senatosu’nda Menendez depreminin ardından Kongre’den Türkiye’ye F-16 satışını İsveç’in NATO üyeliği ve başka konulara bağlayan açıklamalar sürüyor. Senato Dış İlişkiler Komisyonu kıdemli üyesi Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Türkiye sorumlu bir NATO müttefiki gibi davranmaya karar verir ve geçen yıl yapmış olması gerekeni yaparsa F-16 yolunun açık olmasını bekliyorum” dedi.

Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışına her fırsatta sert ve ısrarlı şekilde karşı çıkan Demokrat Senatör Bob Menendez’le ilgili gelişmeler, Ankara’da Ekim 2021’de ABD’ye talebi iletilen 40 adet F-16 savaş uçağı ve 80 adet modernizasyon kiti alımı konusunda sürecin hızlanabileceği beklentisini doğurmuştu.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun yeni başkanı Demokrat Senatör Ben Cardin dahil Kongre üyeleri, Türkiye’ye F-16 satışını başta İsveç’in NATO üyeliğine onay olmak üzere çeşitli konulara bağlayan açıklamaları sürdürüyor.

Bu konuda en son değerlendirme, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun kıdemli üyesi olan ve Idaho eyaletini temsil eden Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch’ten geldi.

VOA Türkçe’nin konuya ilişkin sorusunu yazılı olarak yanıtlayan Senatör Risch, Türkiye’nin F-16’ları alması için aylardır aslında ileriye dönük bir yol olduğunu söyledi; “Türkiye sorumlu bir NATO üyesi olarak davranmaya karar verir ve geçen yıl yapmış olması gerekeni yaparsa, ki yapacağına inanıyorum, bu yolun devam etmesini bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi senatör, geçen haftadan itibaren Senatör Bob Menendez’le ilgili yaşanan gelişmelerin bu konuyla ilgisinin olmadığını da sözlerine ekledi.

Cardin: “İsveç'in NATO üyeliği dışında başka konular da kararda etkili olacak

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu başkanlığını Bob Menendez'den devralan Senatör Ben Cardin bir gün sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin F-16 satın alma talebini değerlendireceğini ve İsveç'in NATO üyeliği dışında başka konuların da kararında etkili olacağını söyledi.

Demokrat Senatör Cardin, dün NATO büyükelçiler toplantısında Türk yetkililerle İsveç'in NATO üyeliğini görüştüğünü belirtti.

Ben Cardin, "Önümüzdeki ayın ilk kısmında bunun halledileceğini iddia ediyorlar. Bu doğruysa o zaman en azından NATO konusunu çözmüş olacağız. Ancak önümüzdeki süreçte NATO katılımına ek olarak görüşmelerimizin parçası olması gereken başka konular da var" diye konuştu.

Diğer Kongre üyelerinin de İsveç’in NATO üyeliğini öne çıkaran yönde açıklamaları sürüyor. ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Michael McCaul bu isimlerden.

McCaul Çarşamba günü Politico’ya yaptığı kısa açıklamada, F-16 konusunda onayın gelme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söylemekle birlikte, İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye’den adım beklediklerinin işaretini verdi.

Türkiye 2021 yılı Ekim ayında 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 savaş uçağı ve yaklaşık 80 adet de modernizasyon kiti alma talebinde bulunmuştu.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nun eski başkanı Bob Menendez, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasının yanısıra Yunanistan'la ilişkilerde gerilimin düşük seyretmesi, insan hakları konularında ilerleme gibi koşulları gözettiğini belirterek, Türkiye'ye F-16 satışına karşı çıkmıştı.

Kongre üyelerinin üzerinde durduğu konulardan biri de NATO üyesi Türkiye’nin komşularıyla gerilimleri azaltması ve Ukrayna’yı işgal eden Rusya’nın yasadışı mali faaliyetlerinin engellenmesi konusunda müttefikleriyle birlikte çalışması.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı dahil olmak üzere Biden yönetimi, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması sebebiyle F-35 programından çıkarılan Türkiye’ye F-16 satılmasına destek vermişti. Ancak ABD’nin başka ülkelere silah ve askeri ekipman satışı Kongre’nin onayına bağlı.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

Forum

XS
SM
MD
LG