Kahire’de Mübarek yanlısı ve aleyhtarı göstericiler arasında çatışmalar sürerken Beyaz Saray Mısır konusunda daha net konuşmaya başladı. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, “Mısır hükümeti şiddeti körüklüyorsa bundan derhal vazgeçmeli” dedi.
Kahire’de olaylar daha da şiddetlendi. Cumhurbaşkanı Mübarek’ten gelen yeniden aday olmayacağı yolundaki açıklama da göstericileri yatıştırmaya yetmedi.
Başkan Obama bu açıklamayı yeterli bulmadı ve şunları söyledi:“Düzenli bir geçiş dönemi anlamlı ve barışçı olmalı ve derhal başlamalıdır.”
Kahire sokaklarındaysa barışçı görüntüler olmadığı bir gerçek. Barış içinde başlayan gösteriler şiddete dönüştü. Mübarek yanlıları dün develer üstünde Tahrir Meydanı’na girerek gsötericilere saldırdı. Şimdi Mübarek yanlısı ve aleyhtarı göstericiler çatışıyor.
Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü uzmanı Mısır asıllı Amerikalı avukat Dina Guirguis, Mısır İçişleri Bakanlığı’na ait olduğunu söylediği ve internette dolaşan bir belgede, güvenlik kuvvetlerine, göstericilere nasıl müdahale edecekleri konusunda talimat verildiğini söylüyor: "Devletin güvenlik ajanları ve emniyet görevlilerini sopa, demir cop ve bıçaklarla sivil olarak göstericilerin üzerine sürmek gibi talimatlar var. Mübarek yanlısı göstericilerin içinde böyle kişilerin bulunabileceğini unutmamak gerekir. Bugün Kahire sokaklarında gördüğümüz manzaranın da bu talimatların bir sonucu olabileceğini düşünmek zorundayız."
Bu iddialar doğrulanmış değil.
Kahire sokaklarında göstericiler Başkan Obama’dan Mübarek’e karşı daha sert davranmasını istiyor. Muhalefetteki siyasi partilerden oluşan Değişiklik Koalisyonu üyesi Usame El Gazali Harb, Amerika’nın Sesi’nden Muhammed El Şinnavi’ye şunları söyledi: "Mısır halkı durumdan Amerika’yı ve Başkan Obama’yı sorumlu tutuyor. Bu yüzden Obama’dan, Washington’dan Mübarek’e karşı daha sert açıklamalar bekliyoruz."
Washington Enstitüsü uzmanı Scott Carpenter’a göre, Amerika, görüşünü açıkladı, artık geri adım atması mümkün görünmüyor:"Bence bu noktada Başkan Obama’nın daha ileri adımlar atması gerekiyor. Mübarek son günlerde birkaç adım attı diyorsak, bunun Obama için de doğru olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktadan sonra Amerika’nın saygınlığı sözkonusu ve Washington kimin tarafında olduğunu gayet açık bir şekilde ortaya koymak zorunda."
Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar uzmanı Anthony Cordesman’a göreyse temkinli davranmak kötü birşey değil: "Mübarek’ten istifa etmesini istemek başka, yerini alacak kimsenin olmaması başka."
Mısır’da muhalefet, hareketin başına kimin geçeceğini tartışa dursun, kontrol ordunun elinde. Carpenter’a göre, yakında ordu yönetime el koyacak ve Mübarek’ten ayrılmasını isteyecek.
Hüsnü Mübarek gösterileri bastırması için orduya emir verebilir. Şu anda Mısır’da olayların nasıl gelişeceğini tahmin etmek zor, bekleyip görmek gerekiyor.