Amerika’da 33 İslamofobik grubun 2008 ile 2013 yılları arasında 205 milyon dolar geliri oldu. Ülkede 10 eyalette İslam karşıtı yasa tasarıları yasaya dönüştü. Bu veriler Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nin 3 yıllık bir araştırma sonucu ortaya çıkardığı bulgulardan.
Konsey’in raporu, Washington’da düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. Konsey Başkanı Nihad Awad, İslamofobinin artık organize olduğu mesajını verdi.
Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nin raporu Amerika’da İslamofobi ile ilgili dikkat çekici bilgileri su yüzüne çıkardı.
“Korkuyla Yüzleşme” adlı rapora göre ülkede 33 İslamofobik grup var ve grupların gelirlerini, kişileri İslam’la korkutmak için harcadığı belirtiliyor.
Raporda dikkat çekilen bir başka nokta da Amerika’daki 10 eyalette İslam karşıtı yasa tasarılarının artık yasaya dönüşmüş olması.
Raporda, İslam karşıtı kampanyalar nedeniyle Florida ve Tennessee eyaletlerinde okul kitaplarının değiştiği, geçen yıl 78 camiye saldırı düzenlendiği de belirtiliyor.
Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Başkanı Nihad Awad’a göre çok iyi organize olmuş İslamafobi ağı, yanlış bilgilendirmeyle İslam ve Müslümanlarla ilgili korku yayıyor.
Awad, Müslüman karşıtı propagandanın tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğuna da dikkat çekiyor.
Awad, ”Ülkemizin gittiği yönden çok endişeliyiz, bu çirkin trajedinin Donald Trump gibi bazı politikacılar tarafından yayıldığını görüyoruz. Trump, Müslümanlar’a giriş yasağı çağrısı yaptı, sadece inançları nedeniyle fişlenmelerini istedi, bunlar Amerikan anayasasına uymayan politikalar, bu bana Almanya’da Yahudiler’in başına gelenleri hatırlatıyor, liderlerimize Amerikalılar’ı birleştirmeleri, bölmemeleri çağrısı yapıyoruz” dedi.
Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nde İslamofobi İzleme ve Mücadele Programı Direktörü Corey Saylor da 3 yıl süren çalışmasını sunarken yapılabilecekleri sıraladı.
Saylor, “Birincisi dışarı çıkmalı ve daha fazla görünür olmalıyız. İyi ittifaklar kurmalıyız, kamuoyu Müslüman topluluğun kendi içinde daha fazla konuştuğunu görsün, daha fazla Müslüman oy kullansın, daha fazla Müslüman siyasi sürece dahil olsun, daha fazla Müslüman yönetimde çalışsın” dedi.
Toplantının sonunda bir kez daha söz alan Nihad Awad, sadece yasaların uygulanmasını istediklerini, yasaları değiştirme gibi amaçları olmadığını vurguladı.