BM barışgücünün etkinliğini arttırmak Amrika’nın en büyük önceliği verdiği konulardan biridir. Çokuluslu barışgücü, Amerika’nın stratejik ve insani çıkarlarına ulaşmasında yardımcı olan maliyeti düşük bir yoldur. Ama düzeltilmesi gereken yanları bulunuyor.
Dışişileri Bakanı Hillary Clinton BM’de yaptığı konuşmada şöyle dedi:”Çoğu zaman iddialı hedeflerine rağmen BM barışgücü temel yeteneklerden yoksundur. Yeterince helikopteri yoktur, yeterince sağlık ekipleri yoktur, yeterince politik akıl hocaları ya da krizle mücadele araçları yoktur.” Gerekli kaynaklar olmadan görev yüklenmek BM personelinin güvenliğini tehlikeye düşürdüğü gibi etkinliğini de zayıflatıyor. Clinton” İyileşme tüm BM barışgücü operasyonları için açık, sağlam ve başarılabilir görevler belirlemekle başlar”dedi.
Amerika’nın 2005 yılından beri dünya çapında 19 barışgücü operasyonuna 19 ülkeden 110 bin barışgücü askeri gönderilmesini ve 118 bin askerin eğitilmesini sağlamasına rağmen daha çok şey yapılması gerekiyor. Bu çerçevede Amerika, BM’in operasyonlarına iyi donatılmış, iyi eğitilmiş asker ve polisleri daha hızlı sevketmesini sağlayacak reformları desteklemektedir. Bu nedenle Amerika diğer ülkelere, bu tür görevleri yerine getirecek yetenek ve deneyime sahip polis birimlerini eğitme ve donatmada yardımcı olma çabalarını arttırmaktadır. Bu polis birimleri kısa vadeli güvenlik operasyonları ile uzun vadeli yasal düzen kurma çalışmaları arasında bir köprü görevi görmektedir. Bakan Clinton” Kadın polis ve barışgücü askerlerinin sayısını arttırmaya özel önem verilmelidir”dedi.
BM barışgücü askerlerinin sivil halkı korumayı özellikle başaramadığı bir ülke Demokratik Kong Cumhuriyeti oldu. Bakan Clinton, sivillere karşı cinsel ayrıma dayalı şiddetin inanılmaz boyutlara ulaştığını söyledi. Çatışma bölgelerinde cinsel şiddetle mücadele öngören bir karar tasarısının kabulüne rağmen bu konuda bir ilerleme sağlanamadı. Bakan Clinton Amerika’nın kararın uygulanması için yeni fon sağlayacağını açıkladı. Yeni kaynakla Özel Temsilci büroları açılması ve bu büroların adalet ve hesap sorma çabalarına verdikleri desteğin arttırılması öngörülüyor.
Amerika BM barışgücünü destekliyor çünkü bu operasyonlar aksi halde ülke ve bölgeleri saracak uyuşmazlıkları kontrol altına alabiliyor ve çözebiliyor. Barışgücü birlikleri zayıf devletlerin çöken devletler haline gelmesini önleyebilir ve ayakta kalma uğraşı veren ülkelere üretken ortak olma yolunu açabilir.