Erişilebilirlik

Amerika'da Siyasi Mizah


Amerika'da Siyasi Mizah
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Amerika'da siyasi mizah, siyasetin ayrılmaz bir parçası. Günlük haberler, insanların dikkatini önemli meselelere çekmek ve siyasi görüş oluşturmak için komik öğelerle yorumlanıyor. Washington'daki habercilik müzesi Newseum'da kısa süre önce açılan ”Seriously Funny” - ”Cidden Komik” adlı sergi, televizyon kanalı Comedy Central'da yayınlanan mizahi haber programı ”The Daily Show with Jon Stewart”ın Amerika'da siyaset ve medyayı yaklaşık yirmi yıldır nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.

Amerikan televizyonlarında gece yayınlanan komedi programları, 60 yıldır severek izleniyor. Programlarda her konu masaya yatırılıyor, her siyasetçi eleştiriliyor.

En çok izlenen gece programlarından birinin sunucusu olan komedyen Stephen Colbert'in başkan ve diğer siyasetçiler hakkında taşlama niteliğindeki yorumları, milyonlarca izleyiciyi ekran başına çekiyor.

Colbert'in CBS Televizyonu'nda yayınlanan programı "The Late Show with Stephen Colbert,” izleyici kitlesinin çoğunun ana siyasi haber kaynağı.

Sokaktakilerin de bundan pek şikayetçi olduğunu söylenemez. Kuyrukta bekleyenlerden biri,”Haberlere biraz da mizah eklemeliyiz ki delirmeden gündelik yaşantımıza devam edebilelim” ifadelerini kullanırken, diğeri de ”Colbert, yaşı daha ileri komedyenlere kıyasla fikirlerini daha yüksek sesle dile getiriyor. Eskiden televizyon programcıları daha tarafsız olurdu. Kendi fikirlerini ve gerçek haberleri öne çıkaranların olduğunu görmek güzel” diyor.

”Colbert, yaşı daha ileri komedyenlere kıyasla fikirlerini daha yüksek sesle dile getiriyor. Eskiden televizyon programcıları daha tarafsız olurdu. Kendi fikirlerini ve gerçek haberleri öne çıkaranların olduğunu görmek güzel.”

Colbert ve The Daily Show'un eski sunucusu, bir başka efsanevi komedyen Jon Stewart da espri yapmanın ve kamuoyunu bilgilendirmenin çok ötesine geçiyor.

Stewart, geçtiğimiz Haziran ayında Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'nda katıldığı oturumda, 11 Eylül Mağdurları Tazminat Fonu yasa tasarısı için destek istemişti.

Stewart oturumda, ”Sizin kayıtsızlığınız bu kişilerin en değerli varlığı olan zamanlarına mal oldu” demişti.

Tasarı, onaylandı.

The Daily Show programını 16 yıl boyunca sunan Jon Stewart, Washington'daki Newseum tarafından adına açılan sergiyle onurlandırıldı.

Newseum yetkilisi Patty Rhule, ”Jon Stewart ve Trevor Noah gibi siyasi komedi yapanların günümüzde etki alanı çok geniş. Çok sayıda genç komedyenin Jon Stewart'tan ilham aldığına tanık olduk. Bu komedyenler ciddi meseleleri ele alıyorlar ama bunu mizah kullanarak yapıyorlar. Tüm bir nesil, haberlere erişim yolları ve haberi bilgi olarak kullanma yöntemleri konusunda artık çok farklı düşünüyor” diyor.

Stewart, esprilerine rağmen haberi ciddiye alan, hatta kendi araştırmacı gazeteci ekibiyle gerçekleri araştırıp bulan bir komedyen.

Rhule, ”The Daily Show'un Amerika'da siyasi mizah üzerindeki etkisi çok büyük oldu. Daily Show'dan önce The Smothers Brothers gibi program ve komedyenler, ciddi meselelerle dalga geçerdi. Ancak Jon Stewart'ın programı, dört başkanlık seçimi kampanyası, iki savaş, 11 Eylül saldırıları gibi olaylar sırasında çok etkili hale geldi. Programının yayında olduğu dönemde tarihi bir öneme kavuştu” ifadelerini kullanıyor.

Stewart, programın sunuculuğunu 2015'te Güney Afrikalı genç komedyen Trevor Noah'ya devretti. Noah, o zamandan bu yana programın sorumluluğunu yüklenmekle kalmadı, aynı zamanda milyonlarca Amerikalı izleyicinin takdirini de kazandı.

Amerikan kamuoyu, 2020 Kasım'ında yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor.

Bu da komedyen ve mizahçılara, hangi siyasetçilerin mizah anlayışına sahip olduğu, hangilerininse olmadığını anlamaları için yeterli zaman tanıyor.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG