Erişilebilirlik

Almanya’dan PKK’ya Kınama


Almanya, PKK’nın güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını kınadı ve Türkiye’nin “kendisine karşı yapılan saldırılarda ve terörle mücadelede kendisini savunma hakkı ve görevine sahip olduğunu” açıkladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Almanya'nın, geçen yıllarda başarılı geçen çözüm süreci görüşmelerinin devamı için Türk hükümetini cesaretlendirmeyi sürdüreceğini belirtti.

Daha önce de Başbakan Angela Merkel’in Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Salı günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve Almanya'nın, PKK'ya karşı Türkiye ile birlikte mücadele konusunda desteğinin sürdüğünü söylediği açıklanmıştı. Merkel'in Van'da Dağlıca saldırısında şehit olan askerlerle ilgili Başbakan Davutoğlu'nu arayarak taziyelerini ilettiği kaydedilmişti.

Türkiye’deki siyasi gerginlik ve hareketlilik Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmelere de yansıyor. Özellikle son günlerde şiddet eylemlerinin kent merkezlerine kayması bu tarz olayların Almanya’da da yeniden yaşanması korkusunu beraberinde getirdi.

1990’lı yıllarda Türkiye’de zirve yapan PKK’nın terör eylemleri Almanya’da otoyolların PKK taraftarlarınca kapatılmasına ve göstericilerin kendini ateşe verdiği eylemlere sahne olmuştu.

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle bir araya gelen Almanya Türk Toplumu ile Almanya Kürt Toplumu, Türkiye'de artan şiddet ve bu şiddetin Almanya'ya yansıma olasılığı karşısında barış çağrısı yapmıştı.

Almanya'nın çok kültürlü demokrasisinde Kürtler ile Türklerin birlikte barış içinde yaşamasının mümkün olduğuna dikkat çeken örgütler, sorunların çözümünün şiddete başvurmak olmadığını vurguladılar. Ancak geçen günlerde aşırı Kürt gruplarının Almanya’nın değişik kentlerinde düzenledikleri protesto yürüyüşlerine paralel, aşırı milliyetçi Türk grupların önümüzdeki hafta sonunda mitingler düzenleneceğini duyurmaları konuyla ilgili kaygıları artırıyor.

Türkiye’deki çalkantılı atmosferin Almanya’daki Türkiye kökenlilerden uzak tutulması gerektiğini savunan Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuğolu, yapılan yürüyüş ve miting çağrılarının şiddet olaylarının buraya taşınması riskini beraberinde getirdiğini belirtiyor. Türkiye'deki yeni şiddet dalgasıyla 7 Haziran seçimleri arasındaki bağa işaret eden Yeşiller Partisi Federal Parlamento eski milletvekili Memet Kılıç, Almanya’da insanların tepkilerini şiddete başvurmadan demokratik kurallar kapsamında sokağa yansıtma haklarının olduğunu vurguluyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG