Erişilebilirlik

Almanya’daki Ukrayna’ya yardım zirvesi iptal edildi, Zelenski Berlin'e gidecek


Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski

ABD Başkanı Joe Biden'ın Almanya ziyaretini iptal etmesinin ardından Cumartesi günü Ramstein'da yapılması planlanan Ukrayna Yardım Zirvesi’nin de düzenlenmeyeceği açıklandı. Almanya'nın güneybatısında bulunan Ramstein'deki ABD hava üssünde, yakında görevden ayrılacak olan Biden‘ın, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer’in katılımıyla Ukrayna‘ya desteklerinin nasıl devam edeceği mesajını vermesi bekleniyordu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin de zirveye katılması öngörülüyordu.

Alman hükümetinden yapılan açıklamada, Zelenski’nin Cuma günü daha önceden planlanmayan bir ziyaret kapsamında Berlin’e gelerek, Başbakan Scholz ile görüşeceği bildirildi. Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ile de görüşecek Zelenski’nin temaslarında iki hafta önce New York'ta ABD Başkanı Biden'a sunduğu "Barış Planı" hakkında bilgi vereceği öğrenildi.

Zelenski, Biden’la yaptığı görüşme sonrasında, Ukrayna'nın Rusya'yı askeri olarak nasıl baskı altına alabileceği ve Rusya lideri Vladimir Putin'in müzakere masasına oturmaya nasıl zorlanabileceği stratejisi hakkında plan hazırladığını duyurmuştu. Alman hükümetine yakın kaynaklar, Zelenski’nin Scholz’la yapacağı görüşmede planın detaylarını tanıtacağını ifade etti. Ukrayna liderinin Rus varlıklarının dondurulması, ekonomik yaptırımlar, Ukrayna'nın yeniden inşası, askeri ve ekonomik destek ve Batı'nın sağladığı silahlarla Rusya'daki askeri hedefleri vurma iznini içeren 5 maddelik bir strateji hazırladığı belirtildi.

Scholz’un barış girişiminin Rusya’ya toprak bırakılmasını dışlamadığı iddia ediliyor

Yaptığı açıklamalarda Rusya’nın vurulmasına karşı çıkan Scholz, geçen ay Moskova yönetiminin katılacağı ikinci bir barış konferansı yapılması çağrısında bulunmuştu. Alman hükümetine yakın kaynaklar, bu barış girişiminin Minsk anlaşmalarını örnek alan bir plan çerçevesinde ilerleyebileceğini ve Ukrayna topraklarının bir kısmının Rusya’ya devredilmesini dışlamadığını öne sürdü. Ayrıca Scholz‘un, Kasım ayında Brezilya’da düzenlenecek G20 zirvesi öncesinde Putin’le bir telefon görüşmesi yapmayı hedeflediği de geçen hafta Alman basınında büyük yankı uyandırdı. Yapılan yorumlarda, Scholz‘un iki yıldır yüz yüze konuşmadığı, Aralık 2022'den bu yana da telefonda konuşmadığı Rus liderle temas kurarak, barış konferansı için somut adım atılmasını sağlamayı hedeflediği ifade edildi. Scholz’un girişiminin, diğer Batılı müttefiklerle ve Ukrayna lideriyle bağlantı kurularak hayata geçirildiği tahmin ediliyor.

Bu arada Zelenski‘nin, Berlin ziyaretinden önce Cuma sabahı Vatikan'da Papa Franciscus tarafından kabul edileceği, burada yarım saatlik bir görüşme planlandığı öğrenildi. Zelenski’nin Berlin’den sonra ise Londra ve Paris’e geçeceği ifade edildi.

Zelenski’den AB’ye çağrı: Avrupa’nın tüm demokratik uluslarını alın

Hırvatistan’ın Dubrovnik kentinde düzenlenen Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Zirvesi’ne katılan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Avrupa Birliği’ni (AB) tüm kıtayı birleştirmeye ve "Avrupa’nın tüm demokratik uluslarını üye olarak kabul etmeye" çağırdı.

Avrupa’daki birliğin mümkün olduğunca sağlam kalması gerektiğini vurgulayan Zelenski, "Bugün Avrupa birleşemezse barış içinde olması da gerçekleşmeyecek. Bu yüzden başlatılan katılım süreçlerinin bir sonuca varması gerekiyor" dedi.

Zelenski, sadece Ukrayna’nın AB’ye katılımını değil, yıllardır AB’ye katılmayı bekleyen Balkan ülkelerinin de katılımını destekledi.

"AB, Avrupa’nın tüm demokratik uluslarını, burada bulunan tüm ülkeleri dahil etmeli" diyen Ukrayna lideri, "Avrupa’da kimsenin Balkanlar’ın istikrarının ne kadar önemli olduğunu hatırlatmasına gerek olmadığını" belirtti.

Türkiye’den Rusya-Ukrayna müzakerelerine destek

Görüşmelere Zelenski ve Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic’in yanı sıra Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Türkiye’den devlet ve hükümet başkanları ile dışişleri bakanları katıldı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı temsilen toplantıda yer aldı. Fidan'ın zirvedeki konuşmasında, Ankara’nın Rusya-Ukrayna müzakerelerine verdiği desteği ve Türkiye'nin diplomatik çabalarını vurguladığı belirtildi.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG