Almanya'da kansere yol açan dioksin maddesi içeren hayvan yemi ve yumurtaların gıda zincirine karıştığının tespit edilmesiyle patlak veren skandal büyüyor. Çok sayıda ülke Almanya’dan hayvan ürünleri alımını durdurdu.
2011’e hayvan yemlerinde dioksin skandalıyla giren Almanya'da, olayın ortaya çıkmasından bu yana iki hafta geçti, ancak skandalın perde arkası ve gerçek boyutu hala aydınlatılamadı. Tersine, uzmanlar kanserojen etkisi bulunan dioksinin yemlere ve gıda zincirine kasıtlı katıldığını savunurken, zehirli dioksin maddesine yumurtaların ardından tavuk ve domuz etinde de rastlanması, skandalının daha da büyüyeceğini gösteriyor. Yetkililer şu ana kadar 1000’e yakın tavuk çiftliğini mühürledi, 100 binlerce yumurtanın çöpe atıldığı, binlerce tavuğun da itlaf edildiği öğrenildi.
Sağlık yetkilileri son olarak bir domuz çiftliğinde dioksin içeren yem tespit etti ve çiftlikte bulunan yüzlerce domuz itlaf edildi. Tarım Bakanı Ilse Aigner’in olayın kontröl altına alındığı ve ardında kasıtlı bir suç olduğunu sanmadığı şeklinde yaptığı sakinleştirici açıklama, tüketiciyi koruma dernekleri tarafından sert bir şekilde eleştirildi.
Uzmanlar ülkenin en büyük yem üreticisi firması tarafindan hayvan yemine katılan sanayi yağının kanserojen etkisi yapan dioksin içerdiğini ve seviyesinin, yetkililerce onaylanan düzeyin tam 77 katı olduğunu, ayrıca yapılan laboratuvar testleri sonucunda 30 yıl önce yasaklanan ve bitkiler için kullanılan bir haşerat ilacının da yemlere katıldığı şeklinde bulgular saptandığını ve deyatlı incelemeler yapılması gerektiğini açıkladı.
Hayvan yemi üreten işletmelerin yetkililer tarafından yeterince kontrol edilmediğini öne süren tüketiciyi koruma dernekleri, Tarım Bakanı’nın da et ürünlerinin ihracatını tehlikeye atmamak için olayın gerçek boyutunu açıklamadığını savunuyorlar. Güney Kore, Slovakya, İngiltere, İtalya ve Rusya Almanya'dan et ve yumurta alımını durdurdu. Türkiye'nin ise Almanya'dan tavuk yemi ve yumurta ithal etmediği bildirildi.
Öte yandan zehirli yemler ülkede tedirginliğe sebep oldu, tüketiciler yumurta ve et almaktan kaçındıkları gözlemlenirken, gıda marketi sahipleri ise yumurta ve et satışlarının yarı yarıya düştüğünü belirtiyor.
Bu arada Almanya'daki zehirli yemlerin İtalya, Hollanda ve Danimarka'ya da ihraç edildiği ortaya çıktı. AB Komisyonu üretim ve satış koşulları yeniden mercek altına alınmasını önerirken, komisyonun sağlık sözcüsü, olaydan etkilen çiftçilerin zararlarının karşılanmayacağını duyurdu. Skandal sonrası iflasın eşiğine gelen Alman çiftçiler, zararlarının karşılanmasını talep ediyor.