Erişilebilirlik

Almanya'da İktidarın Büyük Ortağı İçin Merkelsiz Yeni Dönem


Almanya siyasetinde bugün yeni bir dönem başlıyor. Başbakan ve Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel'in parti liderliğini bırakacağını açıklamasının ardından halefinin kim olacağı, Hamburg‘da bu sabah başlayan CDU olağanüstü kurultayında belirlenecek.

Geleneksel olarak kurultayı kilisede ayinle açan partililer önünde genel başkanı sıfatıyla son konuşmasını yapan Merkel, 18 yıldır sürdürdüğü liderliğinin bilançosunu çıkardı. 2000 yılında, dönemin CDU’lu Başbakanı Helmut Kohl’ün adının karıştığı bağış skandalı yaşandığı bir dönemde partinin başına geçtiğini hatırlatan Merkel, geride kalan dönemde "soğukkanlı idareyi tercih ettiğini" söyledi ve CDU ile kardeş partisi CSU arasında yaşanan tartışmaların iki partinin aleyhine işlediğini belirtti.

CDU’nun liberal değerlerin savunucusu olması gerektiğini vurgulayan ve mülteci ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif Partisi AfD'yi isim vermeden eleştiren Merkel, "Hrıstiyan Demokratlar başkalarını dışlamadan, toplumu kışkırtmadan, insan onurunda ayrım gözetmeden politika yaparlar" şeklinde görüş belirtti. Merkel, yerine geçecek adayın partinin birliği için çalışması gerektiğini vurguladı. Duygusal konuşması delegeler tarafından 10 dakika ayakta alkışlanan Merkel’in gözlerinin dolduğu görüldü.

Çekişme Karrenbauer ve Merz arasında

Erken seçim olmazsa 2021 yılına kadar başbakanlık görevini sürdürecek olan Merkel'den boşalan parti başkanlığı koltuğuna kimin geçeceği son ana kadar belirsiz. CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp Karrenbauer, CDU Federal Meclis eski Grup Başkanı Friedrich Merz ve Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn liderlik koltuğu için yarışıyor.

Merkel'in desteklediği isim Annegret Kramp Karrenbauer
Merkel'in desteklediği isim Annegret Kramp Karrenbauer

​Alman basınında 'Mini Merkel' olarak tanımlanan ve Merkel tarafından da desteklenen 56 yaşındaki Annegret Kramp Karrenbauer, partide liberal kanadı temsil ediyor.

Partinin koyu tutucu ve aynı zamanda neo-liberal kanadından Friedrich Merz ise Alman basınının bir bölümü ve sanayi çevrelerinin desteklediği isim. Merz, CDU içinde son seçimlerde ırkçı AfD'ye giden oyları geri toplayacak ve partiyi kurtaracak kişi olarak öne çıkarılıyor.

Merz, partinin koyu tutucu ve neo-liberal kanadından
Merz, partinin koyu tutucu ve neo-liberal kanadından

Merkel'in göçmenlerle ilgili liberal politikasını eleştirerek dikkat çeken Sağlık Bakanı Jens Spahn, yarışı kazanma şansı en düşük aday. Kurultaya katılan 1001 delegenin seçiminin Almanya saatiyle akşamüstü 5'e doğru sonuçlanması beklenirken, liderlik yarışının Kramp Karrenbauer ile Friedrich Merz arasında ‘çok çekişmeli’ geçeceği tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG