Almanya'da etkili olan EHEC adlı virüsten hastalananların sayısı hızla artarken, Avrupa Birliği’nin üye ülkelerde birinci derecede alarm vermesi bekleniyor.
EHEC adıyla bilinen bakteri, Almanya’da halk arasında tam anlamıyla paniğe yol açtı, sağlık bakanlığı yetkilileri de geçen hafta sonundan bu yana üç kişinin ölümüne neden olan salgın yüzünden adeta aralıksız çalışıyor ve uyarılarda bulunuyor. Açılımı Enterohemorajik E.coli olan EHEC virüsü konusunda ilk günlerde tedirginliğe neden olmadığını belirten siyasetçiler de son gelişmeler sonrasında vatandaşları uyarmaya başladı. Nitekim Federal Sağlık Bakanı Daniel Bahr, büyük bir hızla ülke çapında artan hasta sayısına dikkati çekerek, EHEC virüsünün kamu sağlığını tehdit eden bir boyut kazandığını vurguladı ve meyve ve sebzelerin iyi bir şekilde yıkanmasını, kanlı ishal olması durumunda hemen doktora başvurulmasını istedi.
Şiddetli bağırsak enfeksiyonu ile başlayan, yüksek ateş, şiddetli ishal ve böbrek yetmezliğine neden olan ve hızlı müdaha edilmezse ölüme yol açabilen EHEC’le ilgili olarak uzmanlar şu ana kadar tespit edilen vaka sayısının 600’ü geçtiğini açıklarken, hastahanelere başvuranların sayısının her geçen gün iki katına çıktığı da bildirildi. Almanya’da salgın hastalıklar konusunda en önemli kurum olan Robert Koch Enstitüsü, virüsün çıkış noktasının İspanya’dan Almanya’ya ithal edilen salatalıklar olduğunu, daha sonra da Almanya’nın kuzeyindeki tarla ve seralardan toplanan domates, salatalık ve marullarda virüsün belirlendiğini ve bu ürünlerin yenmemesi uyarısında bulundu.
Virüsün Almanya’da 1996 yılından bu yana ilk kez görüldüğü belirtilirken, ülkedeki market ve pazar yerlerinde başta salatalık ve marul olmak üzere çiğ sebze satışları adeta durma noktasına geldi, lokanta ve kantinlerde ise salata mamülleri menülerden çıkarıldı. Sokaktaki vatandaş ise bir yandan tedirgin olduğunu söylüyor, bir yandan da EHEC virüsüne domuz ve kuş gribi olaylarından sonra temkinli yaklaştığını belirtiyor.
Alman televizyonunda özel programlarla vatandaşlar yediklerine dikkat etmeleri ve el temizliğine önem göstermeleri konusunda uyarılırken Avrupa Birliği Sağlık Komisyonu’nun üye ülkelerde birinci derecede alarm kararı alması bekleniyor. Virüsün Almanya’dan diğer ülkelere sıçramasının an meselesi olduğunu kaydeden komisyon, salgın çıkarsa tüm üye ülkelerdeki sağlık kurumlarının tedbir almasını ve vakaların derhal kendilerine iletilmesini istiyor.