Erişilebilirlik

Almanya'da Çifte Vatandaş Olan Türkler Tedirgin


2010 yılında seçmen konumda olan toplam 49 milyon 611 bin 709 kişiye ait kimlik bilgilerinin internette deşifre olması, Türkiye’de bugüne kadarki en büyük kamuya ait bilgi sızıntısı olarak tanımlanıyor. Sızdırılan bilgilerde vatandaşların TC kimlik numaraları, anne-baba isimleri, nüfusa kayıtlı oldukları yer, doğum tarihleri ve bugünkü kayıtlı adresleri yer alıyor.

On milyonlarca insanı yakından ilgilendiren skandalda, bilgilerin nasıl çalındığına yönelik kesin bir bilgi yok. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuyla ilgili soruşturması ise sürüyor. Uzmanlar çalınan bilgilerle, vatandaşlar aleyhine kredi çekmekten, resmi belge almaya, vekalet çıkarmaya bir dizi resmi işlemin yapılabileceğini belirtiyorlar.

Yurt dışında, özellikle de Almanya’da yaşayan vatandaşları kaygılandıran bir diğer durum, kimlik verilerinin sızmasının çifte vatandaşlar için ne gibi sakıncaların ortaya çıkabileceği. Almanya'daki Vatandaşlık Kanununa göre, burada doğup büyüyen ve 21 yaşına kadar en az 8 yıl yaşayan ya da 6 yıl okula giden gençlerin çifte vatandaşlıkları var. Alman vatandaşlığına geçmek isteyen diğer kişilerin ise, Türk vatandaşlığından çıkmaları ve bunu içişleri bakanlığından aldıkları çıkma izin belgesi ile ispatlamaları gerekiyor. Birçok vatandaşın, Alman kimliğini aldıktan sonra, yeniden Türk vatandaşlığına başvurduğu ve Türk yetkililer Alman vatandaşlığından çıkış yapıldığına dair bir belge istemediğinden, yeniden Türk vatandaşlığını kazandığı biliniyor.

Alman yasalarına göre yasak olan çifte vatandaşlığın peşine düşen Alman yetkililer, Türkiye’den nüfus bilgisi istiyor, ancak Türk konsoloslukları kişisel bilgilerin üçüncü taraflara bildirilmeyeceğini belirterek, gereken bilgiyi vermiyordu. Alman yetkililerin de sızan bilgilere ulaşması gizlice Türk vatandaşlığına geçiş yapan Türkleri sıkıntıya soktu ve çifte vatandaşlığı kaybetme tehlikesini beraberinde getirdi.

1 Ocak 2000 tarihinde yürürlüğe konulan Vatandaşlık Kanunu uyarınca, bu tarihten sonra izinsiz olarak başka bir ülke vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığının iptal edildiğini hatırlatan Almanya Göç ve Uyum Meclisleri Başkanı hukukçu Memet Kılıç, 2000 sonrasından Alman vatandaşı olduktan sonra yeniden Türk vatandaşlığını alanların, kimlik bilgilerinin internete sızmasından olumsuz etkilenebileceği görüşünde.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
Linki indirmek için


XS
SM
MD
LG