Alman hükümeti, Suudi Arabistan’a silah satışlarının durdurulmasına ilişkin kararı 30 Eylül 2019’a kadar uzattı. Berlin, Suudi Arabistan'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürüldüğünü teyit etmesinin ardından cinayet aydınlatılıncaya kadar Suudi Arabistan'a silah satışını dondurma kararı vermiş ve bunun süresinin 31 Mart'ta, yani önümüzdeki Pazar günü sona ereceğini duyurmuştu. Koalisyon hükümetinde ambargonun uzatılıp uzatılmaması konusunda haftalardır görüş ayrılığı yaşanıyordu.
Sosyal demokrat SPD, Yemen’de yaşanan kanlı çatışmaları da neden olarak göstererek, Suudi Arabistan’a silah ambargonun altı ay daha uzatılması konusunda baskı uyguladı. SPD, gerekirse konuyu Avrupa Parlamentosu seçimlerinde malzeme olarak kullanacağını duyururken, Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ise, Almanya’nın silah sektöründe Fransa ve İngiltere ile olan ilişkilerini bahane ederek, ambargonun gevşetilmesi görüşünü savunuyordu. Başbakan Angela Merkel de, özellikle Fransa’yla sürdürülen Avrupa’daki ortak silah projelerinin olumsuz etkilememesi için ambargonun sona erdirilmesinden veya yumuşatılmasından yana olduğunu ifade etmişti.
Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, koalisyon ortakları arasında adeta son anda varılan uzlaşıya göre, Suudi Arabistan'a silah satışlarının durdurulmasına ilişkin kararın 30 Eylül 2019 tarihine kadar uzatıldığını ve bu süre içinde yeni satış taleplerinin de onaylanmayacağını açıkladı. Seibert, Almanya’nın Fransa ve İngiltere’yle ortak üretilen silahların Suudi Arabistan tarafından Yemen’deki savaşta kullanılmaması için de girişimde bulunacağını duyurdu. Suudi Arabistan’ın, İran destekli Husi milislerine karşı savaşan Yemen hükümetine verdiği askeri destek kapsamında, Almanya'dan ve Fransa’dan ithal edilen silah ve teknolojiyi kullandığı ortaya çıkmıştı. Federal hükümet, daha önce Yemen'de son dört yıldır devam eden iç savaşta Almanya’da üretilen silahların kullanılmadığını iddia etmişti. Fransız yetkililer de, Suudi Arabistan'a satılan silahların Yemen'de kullanılmadığını ileri sürmüştü. Silah ticaretinin kontrolü konusunda dünyada en sert kuralların uygulandığı ülkelerden olan Almanya'da herhangi bir savaşta doğrudan taraf olan ülkelere silah satışı yasak. Aynı şekilde silah satın alan ülkelerin bu silahları başka devlet ya da gruplara devretmeyeceğine dair garanti vermesi gerekiyor.
Hükümet sözcüsü Seibert, Suudi Arabistan’a ambargonun uzatılması sonrasında karardan olumsuz etkilenmesi beklenen Almanya’nın kuzeyindeki Peene Tersanesi’ne mali yardımın da gözden geçirileceğini açıkladı. Ambargo kararı sonrasında, Suudi Arabistan’ın Peene’de yapılmak üzere sipariş ettiği devriye botlarının üretimini askıya alırken, tersane yönetimi tersanede çalışan 300 işçinin bu karardan zarar göreceğini açıklamıştı.
Suudi Arabistan, geçen yıl Cemal Kaşıkçı cinayeti öncesinde Almanya'nın en çok silah sattığı ikinci ülke olmuştu. Almanya, yılın ilk 9 ayında Cezayir'e yaklaşık 741,5 milyon Euro, Suudi Arabistan'a da yaklaşık 417 milyon Euro değerinde silah satışı yaptı.