Erişilebilirlik

Almanya Rus Rafinerisinin Yönetimini Ele Aldı


Yıl sonuna kadar Rus petrol ithalatına son verme yönünde Avrupa Birliği'ne taahhütte bulunan Almanya, bugün büyük bir Rus petrol rafinerisinin yönetimini ele aldı. Almanya'nın bu adımı, Moskova'nın misillemesiyle karşı karşıya kalabileceği riskini beraberinde getirdi.

Almanya Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rus devlet petrol şirketi Rosneft'in bir biriminin, petrol sektörü denetim mekanizmasının vekaletine devredildiği ve Berlin'in yakıt tedariğinin yüzde 90'ını sağlayan, Schwedt rafinerisinin yönetiminin ele alındığı kaydedildi.

Açıklamada, "Bu adımla enerji arzının güvenliğine yönelik tehdit bertaraf edildi ve Schwedt rafinerisinin korunması ve geleceği için gereken hayati temel yapı taşı döşendi" denildi.

Avrupa ülkelerinin hükümetleri, bir yandan enerji tedariği sağlayan şirketleri ayakta tutmak ve yakıt ikmalini garanti altına almak, diğer yandan Ukrayna işgali nedeniyle ana enerji tedarikçisi olan Rusya'ya yönelik yaptırımları arttırmak için çaba sarfediyor.

Moskova, Avrupa'ya doğalgaz akışını azaltarak ve vanaları tamamen kapatma tehdidinde bulunarak misilleme yapıyor. Rusya'nın bu hamleleri, enerji maliyetlerinin yükseldiği Avrupa'nın, bu kışı enerji sıkıntısı içinde geçireceği tehlikesini tırmandırdı.

Rus petrol şirketi Rosneft'in büyük oranda sahibi olduğu ve Almanya'nın petrol işleme kapasitesinin yüzde 12'sini oluşturan Rosneft Deutschland, denetim organı Federal Ağ Dairesi'nin vekaleti altına alındı. Daire, Rosneft Deuschland'ın Rus yönetiminin bundan böyle talimat verme yetkisine sahip olmadığını bildirdi.

Rosneft Deutschland ve Rosneft konuya ilişkin açıklama yapmaları taleplerini yanıtsız bıraktı.

Polonya'ya ait petrol rafinerisi PKN Orlen ise Schwedt rafinerisinde hisse sahibi olmakla ilgileniyor. Berlin ve Varşova'dan konuyla ilgili bilgi sahibi olan kaynakların, Reuters'a aktardığına göre, Almanya'nın en büyük dördüncü rafinerisi olan Schwedt, Polonya'nın batısına da petrol tedarik ediyor.

Schwedt rafinerisinde yüzde 37,5 oranında hissesi bulunan enerji devi Shell, bu hisseleri bir süredir satmak istiyordu. Shell'den bugün yapılan açıklamada, firmanın Almanya'nın rafinerinin yönetimini ele geçirme adımından "etkilenmediği" bildirildi.

İşlediği tüm ham petrolü Rusya'dan alan Schwedt rafinerisi, birkaç haftadır Almanya için sorun oluşturuyordu. Bunun nedeni, Almanya'nın Avrupa Birliği yaptırımları uyarınca yıl sonuna kadar Rusya'dan petrol ihracatının tamamına son verme taahhüdü.

Ancak Schwedt rafinerisinin yönetimini ele geçirmek, Almanya açısından Rusya'nın atacağı karşı adımlara maruz kalma riskini beraberinde getiriyor.

Polonya'dan daha önce yapılan açıklamada, rafinerinin Rus mülkiyetinden çıkarılmasının, rafinerinin deniz yoluyla Polonya'nın Baltık Denizi kıyısındaki kenti Gdansk'taki bir terminalden ve Polonya boru hatlarından tedarik edilecek petrolle beslenmesinin bir şartı olduğu kaydedilmişti.

Almanya Ekonomi Bakanlığı, bugün atılan adımın, rafinerinin alternatif rotalardan petrol tedarik etmesini öngören bir paketi içerdiği kaydedildi, ancak konuya ilişkin daha fazla ayrıntı verilmedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck ve Brandenburg eyaleti başkanının, rafineriye ilişkin daha fazla ayrıntıyı bugün paylaşması bekleniyor.

Almanya'nın Rosneft Deutschland adımı, enerji piyasasına istikrar kazandırma girişimlerinin son ayağı.

Alman hükümeti, bu hafta, hızla artan doğalgaz fiyatları nedeniyle sıkıntı çeken şirketlere kredi sağlama adımlarının hızlandırılacağını bildirmişti. Enerji şirketi Uniper ise hükümetin 19 milyar Euro'luk kurtarma paketinin artık yetmediğini kaydetmiş ve devletin şirketi kontrol etme adımı atabileceğini bildirmişti.

Alman hükümeti ayrıca geçmişte Gazprom Germania olarak bilinen SEFE'yi de Gazprom'un Nisan ayında ortaklıktan çekilmesi üzerine vekalet altına almıştı.

Bugünkü karar uyarınca Federal Ağ Dairesi, Rosneft Deutschland'ın Karlruhe'deki MiRo ve Vohburg'taki Bayernoil rafinerilerinin hisselerini alacak.

XS
SM
MD
LG