Erişilebilirlik

Almanya'nın Korkulu Rüyası Radikalleşen Gençler


Almanya‘da Selefiler ve buna paralel radikalleşen Müslüman gençlerin sayısının artması ülkenin adeta korkulu rüyası oldu. Berlin Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın son raporuna göre, özellikle başkent, son iki yıl içinde Selefi gruplara mensup olduğu bilinenlerin kalesi haline geldi, buradan Irak ve Suriye’deki IŞİD’e ve benzer radikal İslamcı gruplara katılanların sayısı 90’ı geçti.

Almanya’dan IŞİD’e katıldığı bugüne kadar tespit edilen 700 dolayında militan bulunuyor, çoğunluğu kendini Selefi olarak tanımlayan militanlardan yaklaşık üçte birinin Almanya’ya geri döndüğü belirtiliyor.

Güvenlik birimleri Berlin’den giden radikal İslamcıların ayrıca Pakistan-Afganistan sınırındaki aşırı İslamcı gruplara katıldıklarını ve bölgede kendilerini ‘Alman Taliban Mücahitleri’ olarak adlandıran bir grup oluşturduklarını açıkladı.

‘Alman Taliban Mücahitleri’, uzun yıllar Afganistan’da faal olan ve sonradan dağılan ‘İslami Cihad Birliği’nin devamı şeklinde değerlendirliyor. Rapora göre Berlin’den radikal İslamcı örgütlere katılarak Suriye ve Irak’ta şeriat devleti kurmak için savaşanlar arasında en az 13 kadın bulunuyor.

Radikal Selefi akımın, Berlin’de ağırlıklı olarak Türk ve Arap kökenlilerin yanısıra, Rusya Federasyonu vatandaşları Çeçen ve Dağıstanlılar’dan oluştuğunu belirten uzmanlar, Almanya’nın diğer bölgelerine kıyasla Berlin’de sonradan Müslüman olan radikal İslamcı Alman sayısının çok daha az olduğu bilgisine ulaşmış durumda.

Yetkilileri tedirgin eden bir diğer gelişme ise, radikalleşen ve Suriye ve Irak gibi ülkelerde cihada giden neredeyse çocuk yaşındakilerin sayısında tespit edilen artış. Rapora göre, söz konusu oluşumlara katılanlar arasında yüzde 7’lik bir oran 16 yaşının altında. Selefiler arasındaki yeni eğilimin ‘ailece cihada katılmak’ olduğunu belirten güvenlik birimleri, yurtdışına çıkan kadın ve çocuklardaki artışın da bu tezi desteklediğini ifade edior. Terör örgütü IŞİD’in de bu yönde propaganda yaptığı ifade ediliyor.

Uzmanlar Selefi gruplarının, özellikle gençleri etki altına almak için ağırlıklı olarak internet üzerinden propaganda yaptığını, ilerleyen süreçte gençlerin giderek radikalleştiğini ve sonunda yaşadıkları toplumu ‘kafir’ olarak görerek, Ortadoğu’daki militan gruplara dahil olduğunu belirtiyor.

Konuyla ilgili diğer istihbarat kurumlarının raporlarında da Selefilik vurgusu öne çıkıyor. Alman iç istihbaratı Anayasayı Koruma Örgütü'nün açıkladığı bilgilere göre Almanya genelinde en az 7.300 Selefi yaşıyor.

Bazı eyaletlerde söz konusu oluşuma katılanların sayısında geçen yıla kıyasla iki kata yakın artış olması dikkat çekiyor. Almanya’dan en az 700 kişinin Irak ve Suriye’deki IŞİD’e ve benzer radikal İslamcı gruplara katıldığından yola çıkılıyor. IŞİD ve benzer radikal İslamcı gruplarda savaş deneyimi kazanarak geri dönenler Almanya’nın güvenliği açısından en büyük tehdit oluşturan grup olarak tanımlanıyor. İstihbarat birimleri Almanya'da radikal İslamcı çevrelerden terör saldırılarına karışabileceği düşünülen yaklaşık 300 kişi bulunduğundan yola çıkıyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG