Avrupa ülkeleri büyük Müslüman nüfusa sahip ve IŞİD saflarında çarpışmak için Avrupa’dan Suriye’ye giden çok sayıda yabancı cihatçı var. Almanya da sık sık radikal gruplara karşı operasyona başvurmasına rağmen IŞİD’e katılımı önleyebilmiş değil. Hülya Polat Berlin muhabirimiz Cem Dalaman’la konuştu.
Cem Dalaman, “Almanya’da ne gibi güvenlik önlemleri alındı? Cihatçılara karşı ne gibi çalışmalar yapıyor hükümet” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Almanya’da esasen yaklaşık iki senedir en çok konuşulan konulardan biri, radikal isilamcılara karşı alınan ya da alınması planlanan önlemler çünkü gerçekten giderek büyüyen bir sorun haline geliyor. Özellikle Almanya’da çok yaygın olan bir radikal grup var Selefiler olarak tanımlanıyor bu grup. Sayılarının 6 bin 7 bin arasında olduğu söyleniyor ama hemen hepsi radikalin ötesinde silahlı terör eylemlerine hazır olarak tanımlanıyor güvenlik birimleri tarafından. Bu yüzden Federal İçişleri Bakanlığı ve diğer federal yetkililer bir süredir zaten bir paket hazırlıyorlardı Son gelişmeler IŞİD örgütünün Suriye’de büyümesi ve buradan IŞİD’e katılanların sayısının artması bu önlemler paketini biraz öne çekti ve şimdiye kadar pek alışık olmadığımız önlemler alındı, bunlardan en önemlisi radikal gruplara yakınlık duyan ya da onlarla bağlantı içinde olan Alman vatandaşlarının, ya da çifte vatandaş olanların, (eskiden Türk vatandaşı olup da sonradan Alman vatandaşlığına geçenler dahil) pasaportlarına el konulması sözkonusu Ayrıca Almanya’da pasaportun dışında en azından Avrupa Birliği ülkeleri içinde hatta Türkiye’ye bile nüfus cüzdanıyla bile gidilebiliyor bunlara da el konulması planlanıyor. Bu tarz radikal gruplara ilgi duyanların Alman vatandaşlıklarının iptal edilmesi de sözkonusu. Bu olur mu olmaz mı, anayasaya uygun mu değil mi tartışılıyor ama küçük reformlarla bunun da yapılabileceği söyleniyor.
Amerika’nın Sesi Berlin muhabiri Cem Dalaman’ın “Almanya’dan kaç cihatçının IŞİD’e katıldığı tahmin ediliyor” sorusuna verdiği yanıt da şöyle:
“Suriye’ye Almanya’dan gidenlerin sayısı 500 olarak belirtiliyor ama uzmanlar sayının 1,500 olduğunu tahmin ediyor.Bunların en az 100’ünün Almanya’ya geri döndüğü ya da geri dönme hazırlığı içinde olduğu biliniyor ve radikal grupları kontrol altında tutmak için operasyonlar ve soruşturmalar devam ediyor.
Cem Dalaman, Almanya’daki müslüman nüfus hakkında da bilgi verdi. Üç milyona yakın Türk’ün yaşadığı Almanya’da başka müslüman toplumlar da var. Bu müslümanların IŞİD gibi örgütlere ilgisi ne boyutta sorusun Cem Dalaman şöyle yanıtladı:
“Almanya’da yaklaşık 4 milyon Müslüman yaşıyor. Bunların 3 milyonu Türkiye kökenli göçmenler. Kuzey Afrika ülkelerinden gelen Araplar var. Son zamanlarda çok sayıda Çeçenistan ve Bosna’dan gelenleri görüyoruz. Bunların büyük bölümü toplumla kaynaşmış durumda. Tabii ki sorunları var, işsizlik sorunları var, eğitim sorunları var, değişik sosyal sorunları var. Ama genel olarak bakarsak uyum süreci hızla ilerliyor ancak gençler arasında eğitim sorunları bir türlü tam anlamıyla çözülemediği için kendilerini tanımlayamıyorlar kimlik sorunları oluyor gençlerin ve radikal grup da da gençleri bazı camilerde etkisi altına alıyor, çok başarılı propaganda çalışması yaparak. Gençlere çok şey vadediyorlar, sadece bu dünyada değil, öteki dünyada da. Onları kandırmak çok kolay oluyor galiba. O yüzden Almanya’da sosyal işlerle uğraşanlar, eğitmenler gençlere yönelik, Türkiye kökenli gençlere yönelik çalışmaların yoğunlaştırılmasını ve onlara umut verilmesini ön plana çıkarmaya çalışıyorlar. Yani yasaları ve kuralları sertleştirmek yerine radikal görüşlere meyilli gençlere başka yollarla, örneğin sporla, spor olanakları sunarak yaklaşmanın çok daha etkili olacağını söyleyenlerin sayısı da çok arttı son zamanlarda.
“Almanya’da güvenlik önlemlerinde gözle görülür bir artış var mı? Örneğin havaalanlarında, metroda, tren istasyonlarında, müzelerde, kalabalık yerlerde daha çok güvenlik görevlisine rastlanıyor mu? Daha çok arama yapılıyor mu” sorularını Cem Dalaman’ın verdiği yanıt şöyle:
“Almanya bu konularda insanları rahat tutmaya çok özen gösteriyor. Bundan önce de birkaç kez çok yüksek düzeyde alarm verildi ama güvenlik önlemleri insanları çok rahaksız etmeyecek şekilde düzenlendi. Tabii ki istihbarat akışı çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Bütün Avrupa’da öyle aslında. Önümüzde Noel var Almanya’da her yıl binlerce kişinin akın ettiği, Noel kutlaması alışverişi yapılan yerler kurulur.Bundan 3-4 yıl önce Noel pazarlarına yönelik bir ihbar gelmişti. O zaman bile güvenlik önlemleri göze batmayacak şekilde uygulandı. Ama genel olarak söyleyecek olursak, evet bir tedirginlik var fakat bu tedirginliğin halka panic olarak çok özen gösteriyor Alman yetkililer.”