Almanya Federal Kriminal Dairesi (BKA), ilk kez kadınlara yönelik suçlarla ilgili özel bir rapor hazırladı. Ülke genelinde son on yıl içinde elde edilen verileri derleyen rapor, aile içi şiddet, cinsel saldırılar ve psikolojik şiddet vakaların kayıtlara geçen sayısının son yıllarda önemli ölçüde yükseldiğini ortaya koyuyor.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser tarafından bugün tanıtılan "Kadınlara Yönelik Spesifik Cinsiyet Suçları" başlıklı rapora göre, özellikle cinsel suçlar son on yılda büyük oranda arttı, son iki yıl içinde ise iki katına çıktı.
Veriler; tecavüz, bedensel zarar, insan kaçırma suçlarından cinayete kadar varan suçların çarpıcı bir şekilde arttığını gösteriyor. Verilere göre, ev içi şiddet mağdurlarının yüzde 70'i kadın. En çarpıcı sayılardan biri, geçen 2023 yılında toplam 938 kadına yönelik eşleri, partnerleri veya eski eşleri tarafından cinayet girişimi oldu, bunlardan 360‘sı yaşamını yitirdi. Bu rakam 2022’de 133 olarak kayıtlara geçmişti.
2023’te kadın ve genç kızlara yönelik 52 bin 330 cinsel suç işlendi. Bu rakam 2022 yılında 49 bin 284 olarak kayıtlara geçmişti. 2022’ye göre bu suçlarda yüzde 6,2 artış olduğu belirlendi.
Aile içi şiddette de artış olduğu bilgisi de paylaşılan bir başka veri oldu. Raporda geçen yıl 180 bin 715 kadının aile içi şiddete uğradığı ve bu rakamın bir yıl önce 171 bin 76 olduğuna yer verildi. Kişisel özgürlüğe karşı işlenen suçlardan (insan kaçırma, reşit olmayanların kaçırılması, çocuk ticareti, özgürlükten yoksun bırakma, zorla evlendirme vb.) mağdur olan kadın sayısı 2014 yılında 105 bin 223 iken, 2023 yılında yüzde 41 artışla 148 bin 15’e çıktı.
Kadın düşmanı önyargılarla işlenen siyasi kaynaklı suçlarda da yüzde 56,3'lük artış yaşandı. Bu alandaki suçlarda kaydedilen 322 vakanın yaklaşık yarısını hakaret suçu oluştururken 29 şiddet suçunun önemli bölümünü yaralama oluşturdu.
Cinsel saldırı ve tacize uğrayanların yarıdan fazlasının 18 yaşın altında olduğu vurgulanan raporda, kadınlara yönelik dijital şiddetteki artış özellikle vurgulandı. Bir önceki yıla göre yüzde 25'lik bir artışla, 2023'te 17 bin 193 kadın sosyal medya üzerinden mağdur edildi.
"Almanya açısından utanç verici bir durum"
Raporu yorumlayan Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Biz kadına yönelik her türlü şiddete karşıyız” derken, suçluların hak ettikleri en ağır cezaya çarptırılmasını ve şiddete uğrayan kadınlara daha fazla yardım edilmesini istedi.
Rapordaki sayıları "Almanya açısından utanç verici bir durum" olarak tanımlayan Federal Kadın ve Aile Bakan Lisa Paus da, "Kadınların korunmaya ve daha iyi bilgilendirmeye ihtiyaçları var. Bu alanda önlemlerin arttırılması kaçınılmaz. Bunun için de ortak bir yasa tasarısı hazırladık. Federal Meclis’teki tüm demokratların, kadınların daha iyi korunmasını içeren bu tasarının yasalaşmasına destek vermesini bekliyorum" diye konuştu.
Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda uzmanlar, daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğini vurguluyor. Kadın hakları savunucuları, hükümetten acil önlemler almasını talep ediyor. Yasal düzenlemelerin güçlendirilmesi, şiddet faillerinin cezalandırılmasının sağlanması ve kadınların güvenliğini arttıracak politikaların hayata geçirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca, şiddet mağdurlarına yönelik destek mekanizmalarının güçlendirilmesi, bu sorunun çözümünde kritik bir öneme sahip olarak tanımlanıyor.
Almanya’da son yıllarda kadına yönelik şiddetin artışında birçok faktörün etkili olduğu ifade ediliyor. Ekonomik zorluklar, işsizlik oranlarının
yükselmesi ve sosyal izolasyon, özellikle pandemi dönemi sonrasında ev içi şiddet olaylarının artmasına neden olan başlıca etkenler arasında yer alıyor.
Uzmanlar, bu durumun kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kaybetmeleriyle de bağlantılı olduğunu belirtiyor. Ekonomik bağımsızlık, kadınların şiddet içeren ilişkilerden çıkabilme yeteneklerini doğrudan etkiliyor.
Failler arasında göçmenlerin ve Alman olmayanların oranı artarken, Alman faillerin oranında da son on yılda artış olduğu gözlemleniyor.
Forum