Erişilebilirlik

Alman Kabinesi Göç Yasası Taslağını Onayladı


Federal hükümet, Noel tatili öncesinde son kez bir araya geldi ve kalifiye iş gücü açığını kapatmak için hazırlanan göç yasası taslağını onayladı. Başbakan Angela Merkel başkanlığında toplanan bakanlar kurulu tasarıyı oy birliğiyle kabul ederken, tasarı bundan sonraki aşamada Federal Meclis ve Federal Konsey’in onayına sunulacak.

Tasarının meclis sürecinden geçmesinin ve yasalaşmasının önümüzdeki yılın yaz aylarını bulacağı ifade edildi. Bakanlar kurulu toplantısı sonrasında konuşan Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Alman iş piyasasında bundan sonra da önceliğin Alman ve Avrupa Birliği vatandaşlarında olacağını, ancakdiğer Avrupa Birliği ülkelerinden çalışmak amacıyla Almanya'ya gelenlerin sayısında gerileme kaydedilmesi nedeniyle, bir çok iş sahasında yeteri kadar eleman bulunamadığı için, Avrupa Birliği dışından işçi alımına alternatif olmadığını söyledi.

Federal Ekomomi Bakanı Peter Altmeier, yeni tasarıyla birlikte Almanya’nın artık "Kalifiye elemanlar için bir göç ülkesi olduğunu" açıkladı. Altmeier, uygulamanın Almanya’nın ekonomisini uzun vadeli olarak yüksek seviyede tutmayı amaçladığını ve tasarının yasalaşmasıyla, ekonominin yüzde 0,5-1 puan arasında ek büyüme göstereceğini tahmin ettiğini aktardı.

Nüfustaki yaşlanma dolayısıyla nitelikli iş gücü ihtiyacı her yıl daha da büyüyen Almanya’da çalışmak isteyen AB dışından ülkelerden nitelikli insanlar için yeni olanaklar sunan tasarı, hemşirelik, hasta ve yaşlı bakıcı, inşaat, metal, IT gibi toplam 61 branşta meslek diploması bulunanlara, herhangi bir iş sözleşmesi olmadan da çalışmak veya iş aramak için belirli bir süreliğine Almanya’ya gelebilme olanağını sunuyor.

Türkiye’de diploması olan akademisyenler ve tüm alanlarda meslek eğitimi diplomasına sahip kişiler de söz konusu uygulamadan yararlanabilmek için başvurabilecekler. Tasarıya göre, Almanya’ya gelmeden önce bir iş sözleşmesi imzalanması durumunda, vasıflı eleman Almanya’ya gelip hemen çalışabilecek. Vasıflı elemanlar ve söz konusu branşlarda eğitimli akademisyenler somut bir iş teklifi olmadan da, iş aramak için Almanya’ya gelip 6 aya kadar kalabilecek.

Ancak bu kişilerin meslek diplomasını denkleştirme yoluyla Almanya’da tanıtmış olması gerekiyor. Söz konusu kişiler, iş aramak için gelen AB vatandaşlarına verilen sosyal yardımı alamayacak. Bu nedenle altı aylık iş arama süresince yaşamlarını kendi imkanlarıyla karşılayabilecek durumda olduklarını, Almanya’ya gelmeden önce belgelemek zorundalar. Almanya'ya gitmek isteyen ve şartları yerine getirenlere 6 aylık vizeyi Almanya başkonsoloslukları verecek.

Araştırmalara göre Almanya’da 1.2 milyon kalifiye iş gücüne ihtiyaç var.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG