Erişilebilirlik

Almanya IŞİD Zanlısı Levent Ö. İçin Devrede


Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, terör örgütü IŞİD’e üye olmak suçundan Irak'ta idama mahkum edilen Levent Ö.’nün cezasının infaz edilmemesi için girişimde bulunulduğunu doğruladı. Sözcü, Alman diplomatların Irak makamlarıyla temasta olduğunu ve idam cezasının müebbete çevrilmesi için girişimlerin sürdüğünü açıkladı.

Der Spiegel dergisi geçtiğimiz hafta sonu, Alman ve Türk vatandaşı olan 33 yaşındaki Levent Ö.’nün terör eylemlerine aktif olarak katıldığı için Bağdat’ta idam cezasına mahkum edildiğini duyurmuştu.

Haberi doğrulayan bakanlık sözcüsü, Alman hükümetinin idam cezasına genel olarak karşı olduğunu Iraklı yetkililere bildirdiğini aktardı. Sözcü, verilen cezanın gözden geçirilmesinin Irak kanunlarına göre mümkün olduğunu belirtti. Bağdat’taki Alman diplomatların Levent Ö.’ye konsolosluk desteği verdiklerini, dava sürecinde avukat sağladıklarını söyledi.

Hakkındaki iddiaları reddeden Levent Ö.’nün ifadesini işkence altında verdiği açıklamasını da değerlendiren sözcü, Almanya’nın Bağdat Büyükelçiliği’nin görevlendirdiği bir doktorun Levent Ö.’nün vücudunda işkence izleri saptamadığını belirtti.

Alman basınındaki haberlerde, Iraklı yetkililerin Levent Ö.’nün IŞİD’in bölgeden çıkarılmadan önce sözde başkenti konumunda olan Rakka'da militanların eğitiminden sorumlu olduğuna inandıkları, geçen yıl Kasım ayında Kürt militanlarla çıkan bir çatışmada yakalandığı, önce Amerikan askerlerine, ardından Nisan ayında Iraklı makamlara teslim edildiği öne sürülmüştü. Alman dışişleri, söz konusu iddialara ilişkin bir yorum yapmadı.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde bulunan Gladbeck doğumlu Levent Ö.’nün, Abu Walaa adlı radikal Selefi imamın grubuna katıldıktan sonra, 2013 yılında Suriye’de savaşmak üzere IŞİD’e katıldığı öğrenildi.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, kısa bir süre önce, 2011 sonrası Almanya’dan Suriye ve Irak’taki terör kamplarına katılanların sayısını ‘yaklaşık 1000 kişi’ olarak duyurmuştu. Bunlardan 300’e yakınının Almanya’ya döndüğü, 150 militanın ise öldüğü tahmin ediliyor.

“Radikal Selefi Olarak Nitelenen Halil D. Türkiye’ye Kaçtı”

Öte yandan Almanya’da en tehlikeli radikal selefiler arasında gösterilen Halil D.’nin geçen ay Türkiye’ye kaçtığı belirtiliyor. 2015’te Uluslararası Frankfurt Bisiklet Yarışması ve bazı bankalara bombalı saldırı planladığı gerekçesiyle eşi Şenay D. ile birlikte tutuklanan Halil D. evinde silah ve patlayıcı madde bulundurmaktan 2,5 yıl hapse mahkûm edilmişti.

36 yaşındaki Halil D.'nin Hessen eyaletindeki evine yapılan baskında silah, patlamaya hazır bir boru bombası ve başka patlayıcı maddeler bulunmuş, 1 Mayıs 2015'te yapılacak bisiklet yarışı son anda iptal edilmişti.

Bu yıl Ocak ayında cezaevinden çıkan Halil D.‘nin o dönemden bu yana sosyal yardım aldığı, Kasım ayında izini kaybettirdiği ve muhtemelen arabayla Türkiye’ye kaçtığı öğrenildi. Eşi ve çocuklarını aylar öncesinden Türkiye’ye gönderen Halil D.’nin şu anda nerede olduğu bilinmiyor.

Berlin’deki Terörle Mücadele Merkezi’nin Halil D.’yi Almanya’daki en tehlikeli ve radikal isimlerden biri olarak sınıflandırdığı öğrenildi. Böyl tehlikeli bir ismin, Almanya’dan Türkiye’ye, arabayla ve çok sayıda sınır geçerek nasıl ulaşabildiği konusunda Alman yetkililerden bir açıklama gelmedi.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG