Almanya, İngiltere ve Fransa, İran nükleer programının mimarı Muhsin Fahrizade'nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından İran meclisinin "Natanz Uranyum Zenginleştirme Tesisi'ne (FEP) üç yeni gelişmiş santrifüj zinciri kurulması" yönünde karar almasından duydukları endişeyi dile getirdi. Nükleer anlaşmada imzası bulunan 3 ülke, kararın nükleer anlaşmayı riske atacağını belirterek İran hükümetinden ABD'de Biden yönetiminin göreve gelmesini beklemelerini istedi.
Fransa, Almanya ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcülüklerinden yapılan ortak açıklamada, İran’la imzalanan Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPoA) adlı nükleer anlaşmanın, çok taraflı diplomasi ve nükleer silahların yayılmasını önleme mimarisinin temel bir başarısı olduğu vurgulanarak anlaşmanın, barışa ve uluslararası güvenliğe büyük bir katkı yaptığı belirtildi.
Üç ülke sözcüsü, açıklamada, "Kararın uygulanması halinde bunun İran'ın uranyum zenginleştirme programını önemli ölçüde genişleteceği ve Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi 'nin (AIEA) erişiminin sınırlandırılacağı” uyarısında bulundu.
Açıklamada, "Bu önlemler, JCPoA anlaşması ve İran'ın diğer nükleer taahhütleriyle uyumsuz ve son derece endişe vericidir. Eğer İran, diplomasi alanını koruma konusunda ciddiyse, bu kararları uygulamamalı. Böyle bir hareket, JCPoA'yı korumak için ortak çabalarımızı baltalayacak ve yeni ABD yönetiminin gelişiyle temsil edilen diplomasi alanına geri dönme fırsatını tehlikeye atma riskini alacaktır. JCPoA'ya dönüş, İran için de faydalar sağlayacaktır. Anlaşma kapsamında, İran'ın JCPoA ihlalleri konusunu ele almayı planlıyoruz. ABD Başkanı seçilen Biden'in nükleer anlaşma ve İran ile ilgili konuları daha geniş bir diplomatik kanaldan ele alma çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu hepimizin yararına olacaktır" ifadelerine yer verildi.