Erişilebilirlik

Almanya Hava Trafiğini Kısmen Durduruyor


Almanya, mutasyona uğramış Corona virüs türlerine karşı yeni seyahat kısıtlamalarını uygulamaya koydu. İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'nın yanı sıra AB ülkeleri Portekiz ve İrlanda'ya yönelik seyahat yasakları, 29 Ocak Cuma gününü 30 Ocak Cumartesi gününe bağlayan gece saat 00.00'dan itibaren 17 Şubat'a kadar geçerli olacak. Tüm uçuşlar durdurulurken, söz konusu ülkelerde yaşayan Alman vatandaşlarının Almanya'ya dönüşüne izin verilecek.

Almanya, Pazar gününden itibaren ise Afrika'da Lesoto ve eski adı Swaziland olan Eswatini'ye de seyahat yasağı getirileceğini açıkladı.

Bu konuda Alman basınında çıkan haberleri doğrulayan Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, hava trafiğini bazı destinasyonlarda sıfıra indirmeyi öngören taslağın hazır olduğunu ve muhtemelen Cuma hükümet tarafından onaylanarak, devreye sokulacağını duyurmuştu.

Hükümetin önce Avrupa Birliği’nin bu yönde vereceği yeni seyahat kısıtlamaları kararını beklemeyi düşündüğü, ancak AB’de bu konuda ortak bir tavır almanın zorlaşması üzerine, Almanya’nın tek başına hareket etme kararı verdiği bildirildi.

Plana göre, ilk etapta İngiltere, Portekiz, Güney Afrika ve Brezilya ile tüm uçuşlar Cumartesi gününden itibaren karşılıklı olmak üzere durduruluyor. Bu ülkelerde yaşayan Almanlar’ın Almanya’ya dönüşlerine istisnai olarak izin verilirken, Almanya’da yaşayan sözkonusu ülkelerin vatandaşlarının durumu konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. Bir bakanlık sözcüsü, mutasyonun başka ülkelerde de tehdit edici bir boyut kazanması durumunda, planlanan uçuş yasağının genişletilebileceğini ifade etti.

Merkel: “Tatil için uçanlar, patlamaya hazır bir barut fıçısının üstünde oturduğumuzu kavramıyorlar "

Başbakan Angela Merkel, hafta başında partisinin grup başkanları toplantısında virüsün yeni varyantlarının tehlikelerine dikkat çekmiş, uluslararası hava trafiğinin sürmesini "büyük bir tehlike" olarak tanımlamıştı. Noel ve yılbaşı tatillerinde 50 bin kişinin İspanya’nın Kanarya Adaları’nda tatil yapmasını örnek gösteren Merkel, Corona’ya karşı verilen mücadelede tüm emeklerin boşa gidebileceğini belirterek, "Bu durumda halen tatil için uçanlar, patlamaya hazır bir barut fıçısının üstünde oturduğumuzu kavramıyorlar" diye konuştu.

Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, uçuş yasağının hedefinin, "Çok bulaşıcı olan virüsün Almanya'ya gelmesini engellemek" olduğunu söyledi. Muhalefet partilerinden Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner, federal hükümeti eleştirerek, seyahat kısıtlamalarının kapsamının genişletilmesiyle ilgili planların bir faydası olmayacağını, bunun yerine havalimanlarında ve uçuş öncesinde testlerin sıkılaştırılması gerektiğini belirtti.

Berlin’de yapılan yorumlarda, seyahat yasağından bu ülkelere uçan Almanya'nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa'nın olumsuz etkileneceği ve ekonomik durumunun daha da kötüleşeceği ifade ediliyor. Lufthansa, pandemi nedeniyle uçuşlarını azaltmasına ve devlet yardımlarına rağmen geride kalan yıl 5 milyar 600 milyon Euro zarar etmiş ve 2021’de en az 29 bin çalışanın işine son verileceğini duyurmuştu.

Vaka sayıları düşüyor

Bu arada Almanya’da yeni vaka sayılarındaki düşüş devam ediyor. Son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı 14 bin 883 olarak duyurulurken, son 7 günde 100 bin nüfusa göre vaka sayısı geçen Ekim ayından bu yana ilk kez 98 olarak tespit edildi. Salgın son 24 saat içinde 1.385 can aldı.

Aşı zirvesi önerisi

Öte yandan aşı şirketlerinden arka arkaya gelen üretim ve tedarik sorunu haberleri yoğun tepkilere yol açarken, Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn aşı tedarik sürecindeki sıkıntıların en az 10 hafta daha süreceğini bildirdi.

BioNTech’deki gecikmenin yanı sıra, AstraZeneca’nın ilk etapta taahhüt ettiği 80 milyon doz aşıdan sadece 31 milyon doz verebileceğini açıklamasının tüm planları alt üst ettiğini aktaran Bakan Spahn, salgına karşı mücadelenin nasıl devam edeceğinin ele alınması amacıyla tüm eyaletlerin ve federal hükümetin katılacağı bir "aşı zirvesi" yapılmasını önerdi.

XS
SM
MD
LG