Erişilebilirlik

Almanya’da Zengin-Yoksul Uçurumu Açılıyor


Avrupa Birliği'nin en büyük ekonomisi Almanya'da yoksullarla zenginler arasındaki makas gitgide açılıyor. 2018 yılını kesintisiz üçüncü kez dünyanın en büyük cari fazlasıyla kapatan, ekonomide rekor üzerine rekor kıran, gayri safi milli hasılası kişi başına 33 bin 500 doları aşan ve Avrupa'da en fazla milyarderin yaşadığı ülkede, aynı zamanda nüfusun yüzde 18’i, yani her beş kişiden biri fakirlik sınınırın altında yaşıyor.

Büyük şehirlerde ev fiyatları ve kiralardaki anormal artış, gelir adaletsizliği ve çok düşük emekli maaşları sosyal dengelerin hızla bozulmasına neden olurken, yaşlı kesimler, göçmenler ve işsiz gençler bu durumda en çok etkilenenler olarak görülüyor.

Geçen yıl faturalarını ödeyemeyen 344 bin hanenin elektriği kesildi

Almanya geneline yayılan yoksulluğun bir yeni işareti, geçen yıl yaklaşık 344 bin hanenin elektriğinin, faturaların ödenmemesi dolayısıyla kesilmesi. Almanya’da faturasını üçüncü ihtardan sonra ödemeyenlerin elektriği kapatılıyor. Söz konusu hanelerde yaşayanlar elektriklerini tekrardan açtırabilmek için, yalnızca birikmiş faturaları değil, aynı zamanda bağlatma ücretlerini ve gecikme cazalarını da ödemeleri şart. Borçlu oldukları ya da fakirlikten etkilendikleri için, bazen binlerce Euro tutarını bulan faturayı ödeyemeyenler, mum ışığında, telefonsuz, internetsiz, buzdolapsız bir yaşam sürdürmek zorunda kalıyorlar.

Eldeki istatistiklere göre, fakirliğin yanısıra aşırı borçlanma da artan bir sorun. 2018’de saptanan rakamlarda, 18 yaş üstü nüfusun yüzde 10’undan fazlası ‘aşırı borçlu’ ve borçlarını ödeme sorunu yaşadığı belirlenmiş. Toplam yedi milyon kişinin borç batağında bulunduğu Almanya’da, bireylerin aşırı borçluluk oranı, 2014 yılından beri üst üste beşinci kez arttı.

Türk asıllı her üç işletmeden biri kapandı

Borçlu Türkiye kökenliler konusunda somut bir sayı yok, ancak girişimci olarak iş piyasına girenlerin aldıkları kredilerin son beş yılda iki kat arttığı, aynı zamanda açılan Türk asıllı her üç işletmeden birinin başarısızlık nedeniyle kapandığı da biliniyor.

Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı verilerine göre, Almanya’da yaşayan Türkler’de işsizlik oranı yüzde 20’lerde. Türkiye kökenlilerin yüzde 40’ının görece fakirlik sınırının altında olduğu söyleniyor. Almanya'da 80 bin Türkiye kökenli girişimci bulunuyor.

XS
SM
MD
LG