Almanya’nın Dresden kentinde yaklaşık 25 bin kişi, dün “Batı’nın İslamlaşması” olarak niteledikleri duruma karşı bir protesto yürüyüşü düzenledi. Pegida olarak adlandırılan hareket kapsamında düzenlenen yürüyüş, Paris’te geçen hafta girişilen terör saldırıları sonrasında Pazar günü kentte düzenlenen dayanışma yürüyüşünü izliyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Henry Ridgwell, Alman hükümetinin Pegida protestolarını eleştirdiğini bildiriyor.
Alman hükümetinin yaptığı çağrılara rağmen dünkü Pegida yürüyüşüne kalabalık bir topluluk katıldı.
Dresden’da toplanan binlerce kişi, Paris’teki terör saldırılarını örnek göstererek Batı’nın İslamlaştığını öne sürüyor.
Kalabalık içindeki çok sayıda kişi, tıpkı bir gün önce Fransa çapında birçok kentte olduğu gibi ellerinde Fransız bayrakları ve üzerinde ‘Ben Charlie’yim’ yazılı pankartlar taşıdı.
”Burada bulunmamın nedeni Fransa’daki terör olayları karşısında büyük üzüntü duymam. Aynı olayların Almanya’da da yaşanmasından korkuyorum.”
İslam karşıtı protestolar Ekim ayında birkaç yüz kişinin katılımıyla başlamıştı. O zamandan buyana binlerce kişi Pazartesi akşamları Dresden’ın merkezinde toplanıyor. Bu manzara, 1989’da Doğu Almanya’da komünizmin çöküşü öncesinde düzenlenen hükümet karşıtı gösterileri andırıyor.
Hans-Holger Malcomess, Almanya İçin Alternatif adlı siyasi partiden:
”Bu yürüyüşler genellikle dikkate alınmayan siyasi konular üzerinde tartışmayı teşvik ediyor.”
Bayraklar ve Hıristiyanlık simgeleri, katılımcıların farklı amaçlarla Pegida hareketinde yer aldığını gösteriyor. Bazı pankartların üzerinde ‘Rusya’yla Savaşa Hayır’ yazıyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, bazı pankartların üzerinde başörtülü olarak gösteriliyor. Merkel, Pegida göstericilerini yüreklerinde nefret taşımakla suçluyor.
Protestoculara karşı çıkanlar da iki kilometrelik yol boyunca yürüdü. Polis, iki tarafı birbirinden uzak tutmaya çalıştı.
Richard Lorenz: ”Buraya yabancı düşmanlığına karşı çıkmak için geldim. İslam bizi hiçbir şekilde tehdit etmiyor. Özellikle Dresden’de yapılan bu gösterileri desteklemem mümkün değil.”
Yürüyüşü düzenleyenler, Pegida hareketinin Avrupa’ya yayıldığını iddia ediyor.
Rene Jahn: ”Pegida’nın Fransa, Avusturya ve İsviçre’deki kollarına selam yolluyoruz.”
Yürüyüşe katılım yüksekti ancak Pegida göstericileri, hoşgörü çağrısı yapan karşıt göstericilerin yanında sayıca daha azdı.
İki tarafın güçlenmeye devam etmesi, Almanya’da siyasetçilerin yüzleşmesi gereken bir kutuplaşma oluştuğu şeklinde yorumlanıyor.