Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bugün Moskova’da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le biraraya geliyor. Berlin’de başbakanlığa yakın kaynaklar tarafından yapılan açıklamaya göre, görüşmenin öğle saatlerinde başlaması ve "saat sınırı olmaksızın ucu açık olarak" yapılması planlanıyor. Toplantıdan sonra Scholz ve Putin’in ortak bir basın toplantısı düzenlemeleri bekleniyor.
Scholz’un başbakan olarak Rusya’ya gerçekleştirdiği ilk resmi ziyarette, Ukrayna krizinin Berlin’le Moskova arasındaki tüm ikili diğer konuları gölgede bırakması bekleniyor.
Scholz'un ziyarette Putin'e, Rusya‘nın Ukrayna'yı işgal etmesinin yaptırımlara yol açacağı ve olası ekonomik sonuçları konusunda baskı yapacağı tahmin ediliyor. Berlin’de yorumcular görüşmeyi, "Rusya ve Ukrayna arasında gerilimi düşürmek ve sıcak bir çatışmayı önlemek için son şans" olarak yorumlarken Başbakan Scholz’un, Putin’e bazı somut öneriler sunacağından bahsediliyor. Farklı kaynaklar, öneriler arasında Ukrayna’nın önümüzdeki yıllarda NATO üyesi olmayacağının garantilenmesinin de yer aldığını ve bunun Kremlin’in bu yöndeki beklentilerini tatmin edebilecek bir teklif olabileceğini belirtiyor.
Bazı Alman gazeteleri, Scholz’un Ukrayna’nın 10 yıl boyunca NATO’ya alınmayacağı yönünde bir garanti vereceğini öne sürüyor. Putin, Ukrayna’nın NATO’ya alınması halinde savaş çıkacağını öne sürerek NATO’nun Doğu Avrupa’daki genişleme sürecinin durdurulmasını talep ediyor.
Scholz, Zelenski ve Biden'la da görüştü
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, dün Scholz’la biraraya geldiği toplantıdan sonra Ukrayna'nın NATO üyeliği hedefini sürdürdüğünü açıkladı. Zelenski, NATO üyesi olarak ülkesinin kendisini daha güvende hissedeceğini belirtmiş ve "Ancak ne yazık ki her şey bizim elimizde değil" demişti. Zelenski’nin bu sözü, Ukrayna’nın NATO üyeliği konusundaki ısrarından vazgeçebileceğinin mesajı olarak yorumlanmıştı.
Ukrayna'nın Londra Büyükelçisi Vadim Pristayko’nun daha sonra yanlış anlaşıldığını söylediği, ülkesinin Rusya ile olası bir savaştan kaçınmak için NATO'ya üyelik adımından vazgeçebilecekleri yönündeki açıklaması da bu yönde bir sinyal olarak yorumlandı.
Scholz’un Putin’le görüşmesinde ikili bir strateji izleyeceği belirtiliyor. Öte yandan dün Zelenski’yle olan görüşmesinde vurguladığı gibi, Rusya’yla değişik formatlarda diyaloga açık ve istekli olduğunun sinyalini vermesi ve Batı'nın, Ukrayna'ya yönelik bir saldırı durumunda Rusya'yı ekonomik ve diplomatik olarak cezalandıracağı konusunda net bir uyarıda bulunması bekleniyor.
Nitekim Scholz dün "Böyle bir durumda derhal harekete geçeceğiz. Rusya'nın ekonomik kalkınmasını etkileyecek çok geniş kapsamlı yaptırımları uygulayacağız" dedi. Geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la Berlin’de biraraya gelen Scholz, o buluşma sonrasında da Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması durumunda uygulanacak yaptırımlar hakkında yoğun bir çalışma yaptıklarına işaret etmiş ve "Ukrayna'ya saldırı olması durumunda hızlıca karar alabilecek durumdayız" ifadesini kullanmıştı.
Scholz, yaptırımların ve tepkinin somut olarak hangi maddeleri içerdiği konusundaysa dün ya da daha önceki günlerde net bir açıklama yapmadı. Berlin’deki uzmanlar, Scholz’un bu konuyu ortada bırakarak olası yaptırımları Putin’le kapalı kapılar arkasında konuşmayı tercih ettiğini öne sürüyor.
Scholz, geçen hafta başında Washington’da ABD Başkanı Joe Biden’la da biraraya gelmiş, Biden işgal durumunda Rusya'dan Almanya'ya uzanan doğalgaz boru hattı projesi Kuzey Akım 2'nin derhal iptal edileceğini söylemişti. Alman başbakanıysa bu konu üzerine bağlayıcı bir açıklama yapmaktan kaçınmıştı.
Bu arada Scholz'un Rusya'ya varışta, Kremlin tarafından istenen PCR testini ekibinde bulunan bir Alman doktorun gözetiminde yaptığı ve negatif sonucun Rus yetkililere sunulduğu belirtildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, geçen hafta Rusya'ya geldiği sırada Kremlin’in Corona virüsü testi yapılması talebini reddettiği, bu nedenle Putin’den uzakta oturtulması için dört metre uzunluğundaki bir masanın kullanıldığı öne sürülmüştü.