Erişilebilirlik

Alman iç istihbaratı raporunda Türkiye'ye casusluk suçlaması


Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı
Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı bu hafta 2023 yılı raporunu açıkladı. 408 sayfalık raporda, Türk istihbaratının Almanya’daki faaliyetlerine ve PKK tarafından işlenen suçlara yer verildi.

Raporda Türkiye, Rusya, Çin ve İran gibi, Almanya topraklarında gizli istihbarat ve casusluk çalışmaları yapan ülkeler arasında gösterildi.

“Siyasi karar alma süreçlerini etkileme hedefi”

Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang tarafından tanıtılan 408 sayfalık raporda geçen yıllara kıyasla Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) ismine yer verilmezken, ilgili bölümde "Türkiye Cumhuriyeti'nin İstihbarat Servisleri" başlığı altında, söz konusu servisler için çalışanların Almanya’da etkili bir çalışma içerisinde oldukları ifade edildi.

Bu oluşumların “Almanya’daki siyasi, askeri ve teknolojik konularla yakından ilgilendiği” saptamasının yer aldığı raporda, istihbarat örgütlerinin Almanya'daki Türkiye kökenli derneklere nüfuz etme faaliyetlerine yoğunlaştığı, hedefin ise ülkedeki siyasi karar süreçlerini etkilemek olduğu belirtiliyor.

"Türkiye Cumhuriyeti'nin İstihbarat Servisleri" için çalışanların, AK Parti’ye muhalif kişi ve gruplara odaklandığı öne sürüldü.

Almanya’daki Türk lobisinin merkezlerinin ve diplomatik temsilciliklerin Türk istihbarat servislerine gizli bilgi toplama konusunda “elverişli fırsatlar” sunduğu iddia edildi.

“PKK’nın Almanya’da 14 bin üyesi var”

Raporda, başta terör örgütü PKK olmak üzere Almanya’da faaliyet gösteren Türkiye bağlantılı çeşitli örgütlerle ilgili ayrıntılı veri ve bilgiler de yer alıyor.

PKK’nın faaliyetlerinin 22 Kasım 1993'te Almanya’da yasaklandığı, Avrupa Birliği’nde (AB) 2002'den beri terör örgütleri listesinde yer aldığı anımsatılırken; PKK tarafından işlenen suçların 2022’de 262 olarak kayıtlara geçtiği, 2023’te ise yüzde 9,2 artışla 286’ya çıktığı belirtildi.

Raporda PKK’nın "bağış kampanyası" adı altında 2023’te 16 ila 17 milyon Euro arasında haraç topladığı da belirtiliyor.

PKK’nın "Avrupa’da artık şiddetten uzak bir görüntü sergilemeye çalıştığı, ancak Türkiye’de terör saldırılarına devam ettiği" bilgisi de yer alıyor.

PKK’nın Almanya’da 14 bin üyesinin bulunduğunu belirten raporda, terör örgütü olarak sınıflandırılan örgütünün, Almanya'daki aşırılık yanlısı yabancı örgütler arasında en fazla üyeye sahip olduğu belirtiliyor.

Raporda, Almanya’da faaliyet gösteren Türkiye bağlantılı Hizbullah, Milli Görüş Hareketi, Furkan, Ülkücüler, DHKP-C, TKP/ML ve MLKP gibi örgütlerle ilgili iç istihbarat servisinin saptamalarına da yer veriliyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG