Erişilebilirlik

Alman İç İstihbarat Başkanı: 'IŞİD Hala Batı İçin Tehdit'


Avrupa’da IŞİD’in üstlendiği son büyük terör eylemi 19 Aralık 2016'da Berlin’de gerçekleşmişti
Avrupa’da IŞİD’in üstlendiği son büyük terör eylemi 19 Aralık 2016'da Berlin’de gerçekleşmişti

Alman iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang, IŞİD'in Suriye ve Irak’ta aldığı yenilgi sonrasında da tehdit oluşturduğunu açıkladı.

24 Nisan’da Sri Lanka’da düzenlenen ve en az 253 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırılarını hatırlatan Haldenwang, bu saldırıyı IŞİD’in üstlendiğini ve benzer eylemler planladığını duyurduğunu söyledi.

IŞİD’i "artık yeraltında aktif bir terör" olarak tanımlayan iç istihbarat şefi, örgütün ve örgüte bağlı hücrelerin Sri Lanka’daki eylem gibi benzer saldırıları dünyanın diğer bölgelerinde de düzenleyebileceğini belirtti.

IŞİD'in Batı Avrupa'da internet üzerinden çok yoğun bir propaganda çalışması yaptığını belirten Haldenwang, Almanca da dahil çeşitli dillerde yapılan propagandayla Batılı hedeflere saldırıları çağrısı yapıldığını ifade etti. Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı, "Maalesef bu planları gerçekleştirebilecek yeterince İslamcı terörist olduğunu da biliyoruz" dedi.

Avrupa’da IŞİD’in üstlendiği son büyük terör eylemi 19 Aralık 2016'da Berlin’de gerçekleşmişti. Bir TIR'ın Noel pazarına dalması sonucu gerçekleştirilen saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti, en az 50 kişi yaralandı.

Thomas Haldengang bundan kısa bir süre önce yaptığı başka bir açıklamada, Suriye ve Irak'taki IŞİD’lilerin geri dönmelerinin Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde terör tehlikesini arttıracağı uyarısında bulunmuştu. IŞİD'in askeri yenilgisinin hafife alınmaması gerektiğini savunan istihbarat şefi, "Almanya'da her an bir saldırı düzenlenebileceğini hesaba katmak zorundayız" demişti. Haldengang, Suriye ve Irak’taki terör kamplarında büyüyen çocukların da ileride sorun oluşturabileceğini öne sürerek, "Almanya ya da Avrupa'ya dönen çocuklar konusunda şu soruyu soruyoruz: Burada yeni bir terörist nesil mi oluşuyor" şeklinde konuşmuştu.

Almanya’da güvenlik birimleri ve konuyla ilgili siyasetçiler, son zamanlarda sıklıkla IŞİD’le mücadelenin sürdürülmesi gerektiği ve örgütün ortadan kalktığı şeklindeki haberlerin yanıltıcı olduğu yönünde açıklamalar yapıyorlar. Geçen yılın sonuna doğru ABD’nin "IŞİD’in yenilgiye uğratılmasını" gerekçe göstererek Suriye’den çekileceğini açıklaması sonrasında Berlin’den gelen itirazlarda, IŞİD’ın geriletildiği, ancak tehdidin henüz ortadan kalkmadığı vurgulanıyor. Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de, IŞİD’le mücadelenin geleceği konusunda, ABD Başkanı Donald Trump’la aynı görüşte olmadıklarını açıkladı. "IŞİD'in henüz tamamen yenilmediğiyle ilgili olarak ABD dışındaki müttefikler arasında görüş birliği var" diyen Leyen, "IŞİD'in yeraltına indiğini ve diğer radikal İslamcı terör örgütleriyle bağlantılar kurduğunu" öne sürdü.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG