Erişilebilirlik

Akşener: 'Yüzde 64 Parlamenter Sisteme Dönüş İstiyor'


İyi Parti Lideri Meral Akşener
İyi Parti Lideri Meral Akşener

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener halkın çoğunun Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden parlamenter sisteme dönüş istediğini savundu. Akşener, “Biraz evvel cep telefonuma gelen (araştırma sonuçlarına göre) parlamenter sisteme dönmek isteyen insan sayısı bu ülkede yüzde 64.” dedi.

Akşener: 'Yüzde 64 Parlamenter Sisteme Dönüş İstiyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

İyi Parti’nin Mersin’de düzenlediği "İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” başlıklı panele katılan Akşener, Türkiye’de iki önemli dönüşüm yaşandığını ileri sürdü. Akşener bunlardan birinin 12 Eylül 2010’da yapılan anayasa değişikliği referandumu, diğerininse 2017’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi değişikliği referandumu olduğunu savundu.

Akşener, “Eğer o 2010’daki referandum olmasaydı 15 Temmuz’daki kalkışma olamazdı.” dedi.

“Bu millete yalan söylendi”

Akşener 2017’deki referandum öncesindeyse halka yalan söylendiğini savundu: “‘Aşacağız' dendi, ‘Uçacağız' dendi, ‘Kaçacağız’ dendi. Yalan söylendi ve (referandum) geçti. Temel soru şu; ‘Ey Meral Akşener, niçin şu (parlamenter sistemi) iyileştirme ve güçlendirme meselesini dört aydır dilinden düşürmüyorsun?’ Anketçiler bu soruyu sormuyordu artık: 'Parlamenter sisteme dönülsün mü, dönülmesin mi? Bu sistemden memnun musunuz, değil misiniz?' Ama iki aydır soruluyor. Biraz evvel cep telefonuma gelen (araştırma sonuçlarına göre) parlamenter sisteme dönmek isteyen insan sayısı bu ülkede yüzde 64. Referandumda evet oyu verenlerin şu anda yüzde 20’si, AK Partili seçmenin yüzde 20’si şimdi güçlendirilmiş, iyileştirilmiş parlamenter sisteme geçiş yönünde fikir bildiriyor.”

Meral Akşener parlamenter sisteme dönüşün çıkış yolu olduğunu savundu: “Bu aslında Sayın Erdoğan için de bir çıkış yolu. Bu ülke için de bir çıkış yolu. Şimdi, niye bunu istiyoruz? Bizim 150 yıllık bir tecrübemiz var. Parlamenter demokrasi tecrübemiz var. Tam 150 yıllık, Meşrutiyet'ten itibaren. Birikmiş bir tecrübemiz var. Ben isterse ABD’deki başkanlık sisteminin birebir aynısı gelse bile bir bilim insanı olarak Türkiye açısından başkanlık sisteminin yanında durmadım.”

"Sultancıl yönetim biçimi"

Akşener, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetim biçimini 'seçimli monarşi' olarak tanımladı: “‘Ben yaptım oldu’ mantığı. Yeni dönem siyaset (biliminde) Sayın Erdoğan’ın oluşturduğu bu hükümet sistemi için, 'sultancıl yönetim biçimi', 'sultancıl rejimler' deniyor. Yani ne demek istiyorum? ’Seçimli monarşi.’ Saray’daki bir şube müdürü gidip AK Parti’nin Genel Başkan Yardımcısı’nı azarlıyor mu; azarlıyor. Bir şey yapılabiliyor mu; yapılamıyor. Milletvekillerinin kıymeti harbiyesi var mı; yok. Saray’daki şube müdürlerine ulaşabilmek için takla atan bakanlar var mı; var. Bu sürdürülebilir bir sistem değildir. Demokrasi bir kurallar bütünüdür. Canı isteyenin canı istediği gibi davranmadığı, kuralların, hukukun, adaletin olduğu bir sistemdir. Bunu yaşatabilmenin, yeniden organize edebilmenin yolu da iyileştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sistemdir.”

3. panel Mersin’de

İyi Parti Mersin’de "İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” başlıklı panellerin üçüncüsünü düzenledi. İlki İstanbul, ikincisi Ankara’daydı.

Mersin’deki panelin moderatörlüğünü İyi Parti Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı Nuri Okutan yaptı. Panele gazeteci Deniz Zeyrek, Ahu Özyurt ve Şerif Turgut ile emekli büyükelçi Namık Tan konuşmacı olarak katıldı. Parti programında da parlamenter sisteme dönüleceği vaadine yer veren İyi Parti toplam 24 ilde panel düzenlemeyi planlıyor.

XS
SM
MD
LG