Erişilebilirlik

AKP'nin Yeni RTÜK Üyeliği Davalık Olacak 


AKP kontenjanından RTÜK üyesi seçilen Mete Hacıarifoğlu 
AKP kontenjanından RTÜK üyesi seçilen Mete Hacıarifoğlu 

ANKARA- Türkiye’de görüntülü ve sesli medya kuruluşları üzerinde cezalandırma mekanizmasına sahip 9 üyeli Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndaki (RTÜK) boş koltuğa AKP kontenjanından Mete Hacıarifoğlu seçildi.

TBMM Genel Kurulu'nda bugün yapılan oylamada, AKP ve MHP'nin oy çokluğuyla RTÜK üyeliği için AKP kontenjanından seçim yapıldı. Bu çerçevede Mete Hacıarifoğlu AKP kontenjanından yeni RTÜK üyesi oldu.

İyi Parti ise, TBMM Başkanlığı ve Başkanlık Divanı'nın kararlarıyla kontenjan hakkının AKP'ye verilmiş olmasına karşı idari dava açmaya hazırlanıyor.

İyi Parti, ayrıca bugünkü TBMM Genel Kurulu'nda, "Basın ve yayın kuruluşlarının tarafsız ve güvenilir yayın yapabilmeleri için düzenlemeler yapılmasına ve RTÜK'ün siyasi ve taraflı karar vermesinin engellenmesine ilişkin" önergesini gündeme taşıdı.

RTÜK'ün, basın özgürlüğü önünde engel oluşturduğunun tartışıldığıoturumda, İyi Parti Grubu Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, "Siyasi ketenperelerle, siyasi manevralarla ve entrikalarla elde ettiğiniz şey sadece bir RTÜK üyeliğidir. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin eğer bu RTÜK üyeliği başını göğe erdirecekse buyurun sizin olsun ama bu RTÜK üyeliği yüzünden bu Meclis'in hoşgörü ortamına zarar verecek ve insicamını da ortadan kaldıracaksınız" tepkisini gösterdi. Ancak İyi Parti, RTÜK ile ilgili önergesi de, kontenjan hakkı itirazı gibi AKP ve MHP'nin oy çokluğuyla reddedildi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, tartışma sırasında İyi Parti'nin RTÜK üyeliği hakkı gasp edilerek TBMM içinde de demokrasiye zarar verilmiş olduğunu ve bir ayıba imza atıldığını dile getirdi.

RTÜK üyeliği tartışması nasıl gelişti?

Bu süreçte, AKP kontenjanından seçilmiş üye Taha Yücel’in istifasıyla boşalmış olan RTÜK üyeliğine 1 Temmuz itibarıyla üye seçimi hakkının İyi Parti'de olması gerekçesiyle iktidar ile muhalefet arasında tartışma söz konusuydu.

TBMM Başkanlık Divanı ise, 26 Ekim'deki toplantısıyla AKP ve MHP'nin oy çokluğuyla boş RTÜK üyeliği için AKP kontenjanından seçim yapılması gerektiğine karar vermişti. AKP Grubu, İyi Parti Grubu'nca yapılan itiraz ve CHP Grubu'nun bu itirazı desteklemesine rağmen RTÜK üyeliği seçiminde kendi kontenjanından seçim yapılmasında ısrarcı oldu.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un, RTÜK üyeliği seçiminde TBMM'deki mevcut sandalye dağılımı yerine 1 Temmuz tarihinde, ancak o günün de öğleden sonrasındaki dağılımı kabul etmesi de tartışmayı büyüttü. İyi Parti, 1 Temmuz itibarıyla RTÜK üyeliği kontenjanı hakkına sahip olduklarını ve bugünkü TBMM sandalye dağılımı itibarıyla da hak sahibiolduklarını bildirdi. CHP Grubu da, Şentop'un "1 Temmuz'daki aritmetik,Aykut Erdoğdu'nun CHP'den istifasıyla değişti" görüşüne karşı,Erdoğdu'nun ıslak imzalı istifasını 5 Temmuz'da TBMM Başkanlığı'na verdiğini açıkladı.

Şentop'un talebiyle AKP Grubu, RTÜK üyeliğine seçim yapılması için kanun uyarınca iki kişilik listesinde Mete Hacıarifoğlu yanı sıra "tavşan aday" olarak Batuhan Mumcu'yu göstermişti.

İyi Parti Grubu ise, AKP kontenjanından seçim yapılacak olmasına tepki amacıyla Murat İde ve Çiğdem Akdemir’in isimlerini TBMM Başkanlığı'na aday olarak bildirmişti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG