Erişilebilirlik

30 Ağustos’a krizler damga vurdu: Cuma hutbesinde Atatürk anılmadı, Kütahya’da Özel konuşturulmadı, Gaziantep’te Haniye posteri indirildi


Gaziantep’teki 30 Ağustos törenlerinde Gazze’de İsrail’e karşı savaşan Hamas’ın Temmuz ayında İran’da öldürülen eski siyasi büro şefi İsmail Haniye’nin posterinin asılması alanda gerilim yarattı.
Gaziantep’teki 30 Ağustos törenlerinde Gazze’de İsrail’e karşı savaşan Hamas’ın Temmuz ayında İran’da öldürülen eski siyasi büro şefi İsmail Haniye’nin posterinin asılması alanda gerilim yarattı.

Milli Mücadele’yi zafere ulaştıran Büyük Taarruz’un 102. yıldönümünde 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkulu törenlerle kutlandı.

İlk tören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve devlet erkanının katılımıyla Anıtkabir’de yapıldı.

Cumhurbaşkanı Anıtkabir özel defterine “Aziz Atatürk, bugün ezeli ve ebedi vatanımız olan Anadolu'daki varlığımızı perçinleyen, millet olarak bağımsızlığımızı sağlayan Büyük Zafer'in 102. yıl dönümünü heyecanla ve iftiharla kutluyoruz. Her türlü imkansızlığa rağmen kazandığımız bu zaferle şanlı tarihimizin zaferler silsilesine yeni bir halka daha eklemenin yanı sıra, Cumhuriyetin ilanına giden yolu da ardına kadar açtık” diye yazdı.

Son dönemdeki birçok Cumhuriyet Bayramı’nda olduğu gibi bu yılki Zafer Bayramı da çeşitli polemiklere neden oldu.

Gaziantep’te Haniye posteri indirildi

Gaziantep’teki törenlerde Gazze’de İsrail’e karşı savaşan Hamas’ın Temmuz ayında İran’da öldürülen eski siyasi büro şefi İsmail Haniye’nin posterinin asılması alanda gerilim yarattı.

Bazı Kıbrıs gazileri alanı terk ederken Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, “Bu devletin lideri Atatürk'tür, bir başkasının resmini asamazsınız” diyerek tepkisini dile getirdi.

CHP’li gençler Haniye’nin posterini indirip Atatürk posteri ve Türk bayrağı astı.

Erdoğan: “Mustafa Kemal'in mücadele ettiği Filistin topraklarına gözlerimizi nasıl kapatabiliriz? Gazze'yi Gaziantep'ten kim kopartabilir?”

Bu yaşananlara Cumhurbaşkanı Erdoğan dolaylı da olsa tepkisini gösterdi.

Kara Harp Okulu’nda düzenlenen diploma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı, “Gazi Mustafa Kemal'in mücadele ettiği Filistin topraklarına biz gözlerimizi nasıl kapatabiliriz? İsrail'in 11 aydır soykırım uyguladığı Filistinli kardeşlerimizin feryatlarına kulaklarımızı nasıl tıkarız. İstanbul'la Kudüs'ü kim ayırabilir? Gazze'yi Gaziantep'ten kim kopartabilir? Her kim ki 'Bize ne Filistin'den, Gazze'den, Kudüs'ten' diyorsa bu milletin tarihini bilmiyor demektir. Gazi niçin Bingazi'deydi? Bingazi'ye niye gitmişti? İşte hepsi bu vatan aşkıyla devam eden bir ruhun adımıydı. Gazi Mustafa Kemal'in ayak izinin olduğu topraklara bakmak bile mücadelemizi anlamak için yeterlidir” dedi.

İmamoğlu’ndan Cuma hutbesinde Atatürk’ü anmayan Erbaş’a tepki: “Milletin inancını mahvetti”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bugün yayınladığı Cuma hutbesinde Büyük Taarruz’un Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’ten bahsetmemesi tepki çekti.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, tepkisini sosyal medya hesabından gösterirken Cuma namazından çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a sert eleştirilerde bulundu.

Bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin önde gelen adaylarından biri olarak gösterilen İmamoğlu, “Hutbede Atatürk'ün adı yok. On yıl insanlar savaştı, on yıl. 1912-1922. Yüzyıllardır gerileyen, toprakları işgal edilen bir millet ve devlet ilk defa ‘dur’ dedi. ‘Dur’ diyen o komutan Mustafa Kemal Atatürk. Kim için? Bu millet için, bu milletin yaşamı için, inancı için, kültürü için, camisi için, ezanı için. Ne vatanı ne milleti ne bayrağı ne Cumhuriyeti ne de devleti temsil edemez bir Diyanet İşleri Başkanı. Resmen zapt etti, gasp etti, milletin inancını da mahvetti. Allah ıslah etsin onu" ifadelerini kullandı.

CHP lideri Özel’den İçişleri Bakanı’na protokol tepkisi: “Bir kişinin dolma kaleminden çıkmış bakan konuşacak, ülkenin kurucu partisi konuşmayacakmış”

Büyük Taarruz’un gerçekleştiği kentlerden Kütahya’daki Zafer Bayramı törenlerinde CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e konuşma izni verilmemesi protokol krizine dönüştü.

CHP lideri Özel yaşananlara tepkisini, “Burada biz bir provokasyona çekilmeye çalışıldık. Biz protokolde hepsinden -Vali, Spor Bakanı, İçişleri Bakanı- çok öndeyiz, üçüncü sıradayız ‘ama efendim siz konuşmayacaksınız’ demeye getiriyorlar. Bizi provoke etmeye çalışıyorlar. Bir kişinin dolma kaleminden çıkmış bakan konuşacak. Son seçimlerin en çok oy almış, ülkenin kurucu partisi konuşmayacakmış. Gerginlik onlara yarayacakmış. Vallahi onları gerginlikleriyle baş başa bırakıyoruz” sözleriyle dile getirdi.

Yerlikaya: “Böyle bir ortamda, suni gündemler çıkarmak; hem 30 Ağustos’a hem de Aziz Milletimize saygısızlıktır”

Özel’in sözlerine yanıt veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise ana muhalefet partisinin liderinin suni gündem çıkarmakla itham etti.

Ali Yerlikaya, “Birliğimizi ve beraberliğimizi en güzel şekilde yansıttığımız böyle bir ortamda, suni gündemler çıkarmak; hem 30 Ağustos’a hem de Aziz Milletimize saygısızlıktır. 30 Ağustos; ‘özel’ değil ‘resmi’ bir kutlama törenidir. Yapılacak törenler, kutlamalar, A’dan Z’ye uyulması gereken tüm protokol kuralları ilgili yönetmelik ve genelgelerle belirlenmiştir. Çerçevesi bellidir. Yıllardır da bu kurallara harfiyen uyulur. Cumhuriyet Bayramımız ve 30 Ağustos Zafer Bayramımızın resmi kutlama programının nasıl icra edileceği mevzuatta net bir şekilde belirtilmiştir” ifadelerini kullandı.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG