Türkiye'nin, uzun zamandır Birleşmiş Milletler’e önerdiği “Suriye de uçuşa yasak bölge oluşturulması” konusunda ABD'den destek niteliğinde ilk açıklama Dışişleri Bakanı John Kerry’den gelmişti.
Kerry, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde iki hafta önce düzenlenen bir Suriye toplantısında, muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelerde Suriye uçaklarının uçuşunun yasaklanması gerektiğini açıklamıştı.
İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Ortadoğu Uzmanı Dr. Bora Bayraktar, Türkiye’nin Rusya ile olan yakınlaşmasından rahatsızlık duyan ABD'nin Ankara’yı kendi tarafına çekmek istediğini ve John Kerry’nin yaptığı “Suriye’de uçuşların sınırlandırılması” açıklamasını da bu çerçevede değerlendirmek gerektiğini söyledi. Bayraktar, “Eğer Amerikan yönetimi uluslararası toplumu ikna eder ve Birleşmiş Milletler’de uçuşa yasak bölge konusunda bir karar çıkartılmasına öncülük ederse, bu Türkiye’yi çok rahatlatacaktır” diye konuştu.
Ortadoğu Uzmanı Bayraktar’a göre Washington Türkiye’yi yanına çekebilmek ve Rus-Türk ittifakının iyice derinleşmesini önlemek için böyle bir açıklama yapmış olabilir.
‘PYD konusu sorun olmaya devam ediyor’
ABD tarafından atılan bu adım her ne kadar Türkiye tarafından olumlu bir adım olarak görülse de, Ankara'nın PYD konusunda Washington ile derin bir fikir ayrılığının bulunması, iki ülkenin ilişkilerini olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriyeli Kürtler’e silah verdiklerini ve desteklemeye devam edeceklerini açıklamıştı.
İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bora Bayraktar bu konuda, “Amerikan yönetiminin, PYD’ye destek konusundaki ısrarı, Türk-Amerikan ilişkilerini zehirleyen en önemli sorun” diye konuştu.
“Türkiye için PYD, PKK’nın devamı niteliğinde bir terör örgütüdür” diyen Bayraktar’a göre, Amerika’nın PYD’yi, IŞİD ile mücadelede en önemli kara gücü ve destek olarak görmesi “iki ülke arasında ilişkilerin zedelenmesine yol açıyor.”
Ortadoğu Uzmanı Bayraktar, Amerika’nın PYD’ye yaptığı silah yardımından Türkiye’nin rahatsızlık duyduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki rahatsızlığını ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a ilettiğini hatırlattı, Türkiye’nin bu konuda neden rahatsızlık duyduğunu ise şu sözlerle açıkladı:
“PYD’ye giden bu silahlar, bir süre sonra PKK’nın eline geçerek Güneydoğu’da Türk askerine, Türk polisine yönelik kullanılıyor.”
Fırat kalkanı Operasyonu devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İŞİD’in elinde bulunan El Bab’a yönelik bir operasyonun başlatılacağının sinyalini vermesini ise Bayraktar riskli buluyor. Türkiye’nin, Fırat Kalkanı Operasyonu’yla ilgili temel hedefinin, güney sınırının 40-45 km ilerisine yönelik olarak kurgulandığını belirten Bayraktar, bunun ötesine yapılacak her adımın, hem operasyonel, hem de siyasi riskler taşıyacağını söyledi.
Bora Bayraktar Türkiye’nin El Bab konusunu ortaya atmasının pazarlık kozu taşıma amaçlı olabileceğine dikkati çekti.