Erişilebilirlik

ABD'den İsveç'in NATO üyeliğine güçlü destek, Türkiye'ye üyeliği en kısa sürede onaylama çağrısı


ABD Başkanı Joe Biden Oval Ofis'te İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'u ağırladı. Başkan Biden İsveç'in NATO üyeliğine güçlü destek verdiklerini vurguladı, 5 Temmuz 2023.
ABD Başkanı Joe Biden Oval Ofis'te İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'u ağırladı. Başkan Biden İsveç'in NATO üyeliğine güçlü destek verdiklerini vurguladı, 5 Temmuz 2023.

WASHINGTON - Beyaz Saray’da İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’u ağırlayan ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin NATO üyeliğine verdiği desteği yineledi. Beyaz Saray sözcüsü, Türkiye ve Macaristan’a İsveç’in üyeliğini en kısa zamanda onaylama çağrısında bulundu.

Oval Ofis’te İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'la görüşen Başkan Biden basın mensuplarına görüntü verdikleri sırada yaptığı kısa açıklamada İsveç Başbakanı'nı "değerli bir dost", İsveç'i de "kabiliyetli bir ortak" olarak tanımladı.

Biden, “ABD'nin İsveç'in NATO üyeliğini tamamen, tamamen desteklediğini tekrarlamak isterim. Bunun önemi çok açık. İsveç ittifakımızı daha da güçlü hale getirecek ve NATO içinde sahip olduğumuz aynı ilkelere sahip. NATO’ya üye olmanızı sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

ABD'nin hemen hemen her konuda İsveç ile aynı görüşte olduğunu vurgulayan ve ortak demokratik değerlerin altını çizen Başkan Biden, İsveç'in Ukrayna halkının Rusya işgaline karşı kendilerini savunması konusundaki çabalarından da övgüyle söz etti.

İsveç Başbakanı’nın Beyaz Saray ziyareti sürerken Türkiye ve Macaristan’a NATO'ya üyelik çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:27 0:00

İsveç Başbakanı Ulf Kistersson da Başkan Biden’a daveti için teşekkür etti ve Biden’ın NATO üyeliği konusundaki desteğini takdirle karşıladıklarını belirtti.

Kristersson, "İsveç ve ABD'nin çok sayıda değer ve öncelikleri paylaştığını düşünüyorum. Buna Ukrayna savaşını nasıl ele alacağımız da dahil. Liderliğiniz ve kurmak için uğraştığınız transatlantik birlik için teşekkür ediyorum. İsveç'in NATO üyeliğine verdiğiniz güçlü desteği takdir ediyorum. Bizim için anlamı çok büyük. Ortak korumayı amaçlıyoruz. Ancak katkıda bulunabileceğimiz şeyler olduğunu da düşünüyoruz" diye konuştu.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre günlük basın toplantısında soruları cevaplarken, 5 Temmuz 2023.
Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre günlük basın toplantısında soruları cevaplarken, 5 Temmuz 2023.

Beyaz Saray'dan görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, Başkan Biden'ın İsveç'in bölgede "güvenliğin sağlanmasındaki rolünden övgüyle söz ettiği ve en kısa zamanda İsveç'in NATO'ya üye olmasına yönelik taahhüdünü vurguladığı" belirtildi.

Başkan Biden ve İsveç Başbakanı'nın iki ülke arasındaki savunma ortaklığını, ABD-İsveç Savunma İşbirliği Anlaşması'na yönelik ilerleme bağlamında ele aldıklarının altı çizildi.

Açıklamada iki liderin Ukrayna'nın desteklenmesinin yanı sıra, "Çin konusunda transatlantik çabaların koordine edilmesine yönelik ortak kararlılıklarını vurguladığı" ifadesi de dikkat çekti.

Türkiye ve Macaristan'a çağrı

İsveç’in NATO üyelik süreci, Beyaz Saray’da bugünkü günlük basın toplantısında da Türkiye’den gelen son açıklamalar bağlamında konuşuldu.

Beyaz Saray sözcüsü Karine-Jean Pierre, İsveç’in NATO’ya katılım protokollerini henüz onaylamayan Türkiye ve Macaristan’a en kısa zamanda İsveç’in üyeliğini onaylama çağrısında bulundu.

Sözcü Karine Jean Pierre, İsveç’in kabiliyetli bir savunma ortağı olduğunu vurguladı, İsveç Başbakanı’nın Washington ziyaretinin ABD’nin bu ülkenin NATO üyeliğine verdiği güçlü desteğin bir göstergesi olduğunun altını çizdi.

Beyaz Saray sözcüsü Voice of America'nın Beyaz Saray muhabirinin Türkiye'nin ABD'den F-16 satın alma talebi ve bu satışa karşı çıktığı bilinen Senato Diş İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez ile bir ilerleme sağlanıp sağlanmadığına ilişkin sorusunu da yanıtladı.

Kongre üyeleriyle yapılan görüşmeler konusunda ayrıntı vermeyeceğini belirten sözcü Başkan Biden'ın Türkiye'ye F-16 satışına destek verdiğini hatırlattı.

Biden yönetimi yetkilileri İsveç'in NATO üyeliği ve Türkiye'ye F-16 satışı arasında doğrudan bir bağlantı olmadığını ifade etse de, bazı Kongre üyeleri bu iki konuyu birbirine bağlıyor.

Biden'ın zirve öncesi temasları hızlanıyor

ABD Başkanı Joe Biden 11-12 Temmuz’da Litvanya’da yapılacak olan NATO Zirvesi öncesinde Pazar günü İngiltere’yi de kapsayan yurtdışı ziyaretine çıkıyor.

İsveç Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından Finlandiya ile birlikte NATO’ya üyelik başvurusunda bulundu ve NATO liderleri geçen yılki zirvede İsveç’in üyeliğine onay verdi. Ancak Türkiye ve Macaristan henüz İsveç’in İttifak’a katılım protokolüne onay vermiş değil. Finlandiya ise Nisan ayında resmen NATO üyesi oldu.

Türkiye terörle mücadele konusunda daha fazla adım atmasını talep ettiği İsveç’ten bu alanda yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyor.

İsveç Türkiye ve Finlandiya ile yapılan görüşmelerin ardından sağlanan mutabakat kapsamında bazı adımlar atmış ve bu çerçevede yeni terörle mücadele yasasını yürürlüğe koymuştu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Fidan 11-12 Temmuz'da Litvanya'da yapılacak NATO Liderler Zirvesi'nden önce Türkiye’nin İsveç’in üyeliğine onay vermesi beklentisine ilişkin, “zaman baskısını tasvip etmediklerini” dile getirmiş; “İsveç’in NATO üyeliğinin yük mü getireceği, fayda mı getireceği artık daha çok tartışmaya açıktır” demişti.

NATO üyesi Macaristan da İsveç yetkililerinin demokratik gerileme konusundaki açıklama ve eleştirilerini gerekçe göstererek İsveç’in katılım protokollerini henüz onaylamadı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Türkiye'nin tutumunu değiştirmesi halinde süreci geciktirmeyeceklerini ifade etmişti.

"Blinken Fidan'la telefon görüşmesinde NATO'nun birliğinin önemini vurguladı"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da bugün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la telefonda görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan görüşmeye ilişkin akşam saatlerinde yapılan yazılı açıklamada Blinken'ın "kritik bir zamanda NATO'nun birliğinin önemini vurguladığı ve İsveç'in NATO'ya katılmasına destek vermeye teşvik ettiği" belirtildi.

ABD ve Türkiye arasındaki 'uzun yıllara dayanan ve derin' ikili savunma ilişkilerine dikkat çekilen açıklamada, "Türkiye'nin NATO içinde birlikte çalışabilirliğinin devam etmesinin öncelik olmaya devam ediyor" ifadeleri kullanıldı.

Bakan Blinken'ın görüşmede Karadeniz Tahıl Girişimi adıyla bilinen ve Ukrayna tahılının dünya piyasalarına sevkiyatını sağlayan anlaşmanın süresinin uzatılmasının önemini görüştükleri kaydedildi.

Daha sonra Twitter'da bir mesaj paylaşan Blinken, ''Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile uzun yıllara dayanan ABD-Türkiye ikili savunma ilişkileri ve NATO Zirvesi hakkında iyi bir görüşme gerçekleştirdim. Şimdi İsveç'in İttifak'a resmen katılma zamanı'' dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de yarın Türk ve İsveçli yetkililerle biraraya gelecek ve ardından bir basın toplantısı düzenleyecek.

"Türkiye'ye ait kararları yalnızca Türkiye'nin alacağını da biliyoruz"

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Başkan Biden'la görüştükten sonra Washington'daki İsveç Büyükelçiliği'nde düzenlediği basın toplantısında, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Litvanya'da önümüzdeki hafta yapılacak zirveyi işaret etti.

İsveç Başbakanı, "Bir hafta sonra Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesinin bu işi bitirmek için son derece doğal bir zaman olduğunun farkındayız. Ancak aynı zamanda Türkiye'ye ait kararları yalnızca Türkiye'nin alacağını da biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Reuters'ın haberinin bir bölümünden yararlanılmıştır.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG