Bazı Kongre üyelerine göre, anayasal zorunluluk getirilmezse Amerika’nın kamu borcu artmaya devam edecek. Ancak bu görüşü eleştirenler bütçeyi denkleştirme zorunluluğunun büyük altyapı projelerine kaynak ayrılmasını zorlaştıracağını savunuyor.
Bu çevreler, Washington’un beklenmedik doğal felaketler, savaş masrafları ve ekonomik krizleri karşılamak için esnekliğe ihtiyacı olduğunu vurguluyor. Örneğin ekonomik krizlerin yaşandığı dönemlerde işsizlik arttığı için işsizlik sigortası masrafları da artıyor. Aynı zamanda vergi gelirinde de bir ölçüde düşüş yaşanacağı için bütçe açığı olasılığı kuvvetleniyor
Bütün yılların gelir ve giderlerini topladığınızda Amerika’nın kamu borcu, 14 trilyon 300 milyar dolara çıkıyor. Bu borcun döndürülmesi için de ek kredi gerekiyor.
Federal hükümet, bütçe açığının finansmanını borç aldığı parayla karşılıyor, bu da faiz oranlarını yükseltirken, ekonomik büyümeyi yavaşlatıyor.
Muhafazakar eğilimli Heritage Vakfı uzmanı Brian Darling, Amerikan kamu harcamalarının çok hızlı arttığını ve devlet programlarının çok masraflı olduğunu söylüyor: “Bu hem kendi ekonomimize hem de küresel ekonomiye zarar veriyor çünkü Amerika başka bölgelerde de kullanılabilecek kaynakları sürekli tüketiyor.”
Ancak sol eğilimli Amerikan İlerleme Merkezi uzmanı Michael Ettlinger, bütçe açığının nedeninin artan masraflardan değil, Bush yönetiminin yürülüğe koyduğu vergi indirimlerinden kaynaklandığı görüşünde: “Amerika’yla diğer gelişmiş ülkeler arasındaki en büyük fark, bizim daha az vergi ödüyor olmamız. Yani gelişmiş ülkeler gibi yüksek harcama yapıyoruz ancak gelişmekte olan ülkeler gibi az vergi topluyoruz.”
Kongre’deki Cumhuriyetçi Partililer harcamaların kesilmesini isterken vergilerin yükseltilmesine şiddetle karşı çıkıyor. Birçokları Amerikan anayasasının değiştirilerek bütçeyi denklemenin zorunluluk haline getirilmesini istiyor.
Cumhuriyetçi Senatör Orrin Hatch bunun bir zorunluluk olduğunu söylüyor: “Washington harcamalarını kontrol altına alamayacağını defalarca kanıtlamıştır.”
Başkan Obama bütçeyi denkleştirmenin önemli bir adım olduğunu ve bunun için bazı zor kararlar almak gerektiğini söyledi ve Kongre üyelerini göreve çağırdı: “Anayasa değişikliğine ihtiyacımız yok. İşimizi yapsak yeter.”
Temsilciler Meclisi anayasaya böyle bir madde eklenmesini destekliyor, ancak Senato’nun buna onay vermesi pek olası görünmüyor. Nobel ödüllü enaz beş ekonomist de böyle bir yasanın ekonomik krizlere karşı önlem alınmasını zorlaştıracağı uyarısında bulunuyor.