Erişilebilirlik

ABD’de Bir Corona Virüsü Aşısına Daha Onay


ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Novavax firmasının geliştirdiği Corona virüsü aşısının kullanımına onay verdi. Daha geleneksel bir teknoloji ile üretilen aşı, elçi RNA aşılarından şüphe duyanlar arasında aşılanmanın kabul göreceği umutlarını arttırdı.

Novavax, ABD'de yetişkinlerde kullanımına izin verilen dördüncü COVID aşısı oldu.

İzin, FDA danışmanlarından oluşan bir panelin ezici bir çoğunlukla onaylanmasını tavsiye etmesinden bir aydan fazla bir süre sonra çıktı. Sırada Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) onayı var. Bu onayın da birkaç hafta içinde verilmesi bekleniyor.

CDC'nin aşılarla ilgili danışmanlarından oluşan bir panelin Salı günü toplanması bekleniyor, ancak gündem henüz açıklanmadı.

ABD hükümeti bu hafta başında, şirketin kalite testlerini tamamladığında piyasaya sürmeyi planladığı 3,2 milyon doz Novavax aşısı temin ettiğini açıklamıştı.

ABD nüfusunun üçte ikisinden fazlası Moderna, Pfizer/BioNTech veya Johnson & Johnson aşılarıyla tamamen aşılanmış durumda.

Novavax ve Amerikalı sağlık yetkilileri, elçi RNA teknolojisine dayanan Pfizer ve Moderna'nın aşısını yaptırmamayı tercih eden kişilerin, bunun yerine şirketin protein bazlı aşısını tercih etmelerini umuyor.

FDA Başkanı Robert M. Califf yaptığı açıklamada, "Bir aşıya daha izin verilmesi, hastaneye yatış ve ölüm gibi ortaya çıkabilecek en ciddi sonuçlar dahil COVID-19'un önlenmesi için mevcut aşı seçeneklerini genişletiyor" dedi.

Avrupa'da halihazırda onaylanmış olan aşı, hepatit B ve grip gibi hastalıklarla mücadelede onlarca yıldır kullanılan bir teknolojiye dayanıyor.
Şirketin aşının ABD'de ruhsatlandırılması için yaptığı ilk başvuru, geliştirme ve üretim sorunları nedeniyle neredeyse bir yıl gecikmişti.

XS
SM
MD
LG