Erişilebilirlik

ABD’de Başkanlar Günü


Başkent Washington'daki Lincoln anıtına doğumunun 213'üncü yılı şerefine düzenlenen törenle çelenk bırakıldı. 12 Şubat 2022.
Başkent Washington'daki Lincoln anıtına doğumunun 213'üncü yılı şerefine düzenlenen törenle çelenk bırakıldı. 12 Şubat 2022.

Amerika’da her yıl, ülkenin önde gelen başkanlarından George Washington ve Abraham Lincoln’ın doğumlarının kutlandığı ay olarak bilinen Şubat ayının üçüncü Pazartesi Başkanlar Günü olarak kutlanıyor.

Amerika’yı zor zamanlarından çıkaran iki başkan Washington ve Lincoln, ülkede sevilen ve takdir edilen isimler. Pazartesi günü kutlanan bu bayram artık tüm ABD başkanlarının doğumgünlerinin ve yaşamlarının kutlandığı bir gün olarak öne çıkıyor.

Başkanlar Günü genellikle başkent Washington’da ve ülke genelinde halka açık törenlerle kutlanıyor. Federal hükümet dairelerinin çoğunun kapalı olduğu günde birçok şirket, özel indirimler uyguluyor.

Başkanlar Günü’nün tarihi

Başkanlar gününün geçmişi ABD’nin ilk başkanı ve Amerikan Devrimi sırasında Kıta Ordusu'nun komutanı olan Washington'un doğumgününün ilk kez federal bir tatil olarak kutlandığı 1880'lere dayanıyor.

Washington, o dönemde Amerikan tarihinin en önemli figürlerinden biri olarak büyük saygı görüyordu. 1832'de doğumunun yüzüncü yılı ve 1848'de Washington anıtının inşaatının başlaması gibi birçok olay ülke genelinde kutlamalara neden oldu.

1968’de Kongre’den geçen bir yasa tasarısıyla çeşitli federal tatillerin hepsi Pazartesi gününe aldı. Değişikliğin nedeni çalışanların uzun haftasonu tatili yapabilmesiydi. Ancak tatillerin gününde kutlanmasından yana olan bazı kişiler tasarıya karşı çıktı.

Tasarı Kongre’de tartışıldığı sırada, Washington’un (22 Şubat) ve Lincoln’ün (12 Şubat) doğum günü tarihlerinin Başkanlar Günü olarak yeniden adlandırılması teklif edildi. Lincoln’ün doğumgünü birçok eyalette kutlanmış ancak hiçbir zaman resmi federal tatil olmamıştı. Uzun süren tartışmaların ardından Kongre isim değişikliğini reddetti.

Yasa 1971’de yürürlüğe girdikten sonra bu güne sıklıkla Başkanlar Günü denmeye başlandı. Bunda Lincoln’ün doğumgünü yaklaştıkça satışları teşvik etmek isteyen perakendecilerin çabaları da etkili oldu.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG