Erişilebilirlik

ABD “yabancı ajan” yasası nedeniyle Gürcistan’a vize kısıtlaması kararı aldı


ABD Dışişleri Bakanı Blinken, kabul edilen yabancı ajan yasasının Gürcistan’ın ABD ile stratejik ortaklık hedefine ters düştüğünü söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, kabul edilen yabancı ajan yasasının Gürcistan’ın ABD ile stratejik ortaklık hedefine ters düştüğünü söyledi.

ABD, Gürcistan Parlamentosu’nda kabul edilen yabancı ajan yasası dolayısıyla bu ülkedeki bazı kişiler için vize kısıtlaması kararı aldı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken X sosyal medya hesabından da paylaştığı açıklamasında, Gürcistan parlamentosunda bu ay tartışmalı “yabancı ajan” yasasının kabul edildiğini anımsatarak, “Gürcü vatandaşları yasaya karşı muhalefetlerini dile getirdikçe, barışçıl muhalefeti bastırmak için bir sindirme kampanyası yürütüldüğüne ve şiddet kullanıldığına dair açık işaretler gördük” dedi.


“Bu baskıcı taktiklerin Gürcistan’ın ABD ile stratejik ortaklık hedefine ters düştüğünü” belirten Blinken, uygulanacak vize kısıtlamasının detaylarını şöyle açıkladı:

“Bu eylemlere cevaben Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan'da demokrasinin baltalanmasından sorumlu olan ya da suç ortaklığı yapan kişiler ve bu kişilerin aile fertleri için geçerli olacak yeni bir vize kısıtlama politikası uygulayacaktır. Buna, Gürcistan'da sivil toplumun ve barışçıl toplanma özgürlüğünün şiddet veya gözdağı kampanyası yoluyla bastırılmasından sorumlu kişiler de dâhildir.”

Blinken'ın açıklamasında vize kısıtlaması uygulanacak kişilerin isimlerine yer verilmedi, ancak İngiliz yayın kurumu BBC bu kişilerin yasaya destek veren iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi'nin üyeleri olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

“İki ülke ilişkileri gözden geçirilecek”

ABD'nin Gürcistan'ın demokrasisine verdiği desteğin uzun süredir devam ettiğini vurgulayan Amerika Dışişleri Bakanı, “Gürcistan'ın Ekim 2024 seçimleri öncesinde, sırasında ve sonrasında da dahil olmak üzere Gürcistan'daki demokratik süreçleri veya kurumları baltalayan herkes bu politika kapsamında ABD vizesi almaya uygun bulunmayabilir ve ABD'ye seyahat etmeleri engellenebilir. Bu kişilerin yakın aile üyeleri de bu kısıtlamalara tabi olabilir” dedi.

Blinken, iki ülke ilişkilerinin de kapsamlı şekilde gözden geçirileceğini belirterek, “ Gürcistan liderlerinin yasa tasarısını gözden geçireceklerini ve ülkelerinin demokratik ve Avrupa-Atlantik hedefleri doğrultusunda ilerlemeye yönelik adımlar atacaklarını umuyoruz. İki ülke arasındaki ilişkileri gözden geçirirken, kendi kararlarımızı verirken Gürcistan'ın attığı adımları da dikkate alacağız” dedi.

“Rus yasası” benzetmesi

Gürcistan Parlamentosu geçen hafta "yabancı ajan" yasa tasarısının üçüncü ve son oylamasını yapmış, böylece düzenlemenin yasalaşması yolunda önemli bir engel aşılmıştı.

Tasarının bir sonraki durağı, veto edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili. Ancak Cumhurbaşkanı’nın veto kararı, iktidar partisi ve müttefiklerinin kontrolündeki parlamentoda yapılacak başka bir oylama ile geçersiz kılınabilir.

Yasa tasarısı on binlerce kişinin sokağa dökülmesine ve protesto gösterilerine neden oldu.

Batılı ülkeler ve Gürcistan muhalefeti yasa önerisini otoriter buluyor ve Rusya'dan esinlenmekle suçluyor. Eleştirmenler tasarıyı, Rusya'da 2012’de kanunlaşan ve Kremlini eleştirenlerin peşine düşmek için kullanılan "yabancı ajan" yasasına benzetiyor.

Tasarı üzerindeki anlaşmazlık, Batı ile geleneksel olarak sıcak ilişkileri olan Gürcistan'ın Avrupa Birliği ve NATO üyeliği için çabalamaya devam edip etmeyeceği ya da bunun yerine Rusya ile bağlar kurup kurmayacağı konusunda anahtar olarak görülmeye başlanmıştı.

Gürcistan'a geçen yıl Aralık ayında adaylık statüsü veren AB, defalarca tasarının Tiflis'in blokla daha fazla bütünleşmesini tehlikeye atabileceği uyarısında bulunmuştu.

Forum

XS
SM
MD
LG