Biden yönetimi, ABD-İran takas anlaşması kapsamında Güney Kore’de dondurulmuş 6 milyar dolarlık İran fonunun Katar’a transfer edilmesine yeşil ışık yaktı. Washington, uluslararası bankalara, bu işlemden dolayı yaptırımlara maruz kalmamalarını sağlayacak muafiyet kararı yayınladı. Anlaşmaya göre, İran’da tutuklu 5 Amerikan vatandaşına karşılık ABD de 5 İran vatandaşını serbest bırakacak.
Amerikan haber ajansı The Associated Press’in eline geçen belgeye göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken anlaşmaya geçen hafta onay verdi ancak Kongre kararla ilgili olarak bugün bilgilendirildi.
İran yaptırımlarından muafiyet kararı, muhtemelen özellikle Cumhuriyetçiler’den Başkan Joe Biden’a eleştirilerin yöneltilmesine neden olacak. Cumhuriyetçiler’in, anlaşmanın, İran’ın ABD askerlerine ve Ortadoğu’daki müttefiklere giderek artan br tehdit oluşturduğu bir zamanda İran ekonomisini güçlendireceği görüşüyle yönetimi hedef alabileceği yorumları yapılıyor.
ABD’nin bu kararıyla birlikte, Avrupa, Ortadoğu ve Asya bankaları, Güney Kore’de dondurulmuş fonun, insani malzemelerin alımında kullanılmak üzere İran için tutulacağı Katar’ın merkez bankasına transfer ettiklerinde yaptırım kurallarını ihlal etmiş olmayacak.
6 milyar dolarlık fonun transferi, tutuklu takası anlaşmasının kritik bir unsuruydu. İran’daki cezaevlerinde tutulan 5 Amerikalı’nın dördü geçen ay ev hapsine alınmıştı. Beşinci tutuklu da zaten ev hapsindeydi.
İran’a yarar sağlayacak para işlemleri yapan yabancı bankalara yönelik çok sayıda Amerikan yaptırımından dolayı, birçok Avrupa ülkesi bu transferi yapmaya yanaşmıyordu. Blinken’ın muafiyet kararı, bu ülkelerin Amerikan yaptırımları riskine yönelik endişelerini gidermeyi amaçlıyor.
Forum