Erişilebilirlik

ABD tüketici harcamaları Temmuz ayında güçlü seyretti; enflasyonda soğuma sürdü


Harcamalar hem mal hem de hizmet sektöründe arttı. Motorlu taşıtlar ve parçalarına yapılan harcamalar başı çekti.
Harcamalar hem mal hem de hizmet sektöründe arttı. Motorlu taşıtlar ve parçalarına yapılan harcamalar başı çekti.

ABD'de tüketici harcamaları Temmuz ayında güçlü bir artış göstererek ekonominin üçüncü çeyreğin başlarında daha sağlam bir zemine oturduğuna işaret etti.

Ticaret Bakanlığı'nın Cuma günü açıkladığı rapor ayrıca, fiyatların geçen ay ılımlı bir şekilde artarak enflasyonu dizginlediğini gösterdi.

Temmuz ayında işsizlik oranının son üç yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,3'e yükselmesi, ekonominin gidişatına ilişkin korkuları körüklemişti.

Bu gelişme, finansal piyasalar ile bazı ekonomistlerin ABD Merkez Bankası'nın Eylül ayında geniş çapta beklenen politika gevşemesine başladığında 50 baz puanlık bir faiz indirimini gündeme getirmesine yol açmıştı.

Enflasyonun yavaşladığına dair verilerle Merkez Bankası’nın gelecek ay ilk faiz indiriminin önü açıldı

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell geçen hafta, işgücü piyasasına ilişkin endişelere işaret ederek faiz indiriminin yakın olduğu sinyalini vermişti.

Sigorta firması Nationwide'ın kıdemli ekonomisti Ben Ayers, “Son fiyat eğilimleri FED'in enflasyonla mücadelesinin sonuna yaklaşıldığını teyit ediyor” diyerek 17-18 Eylül'deki politika toplantısında faiz indirimine gidileceği görüşünü paylaştı.

Ayers’a göre, “enflasyonun daha da soğuması, FED'e toplantılarda, özellikle de işgücü piyasasında keskin bir bozulma görülmesi halinde, faiz indiriminde daha agresif olma imkanı verebilir.”


Ticaret Bakanlığı Ekonomik Analiz Bürosu'nun bildirdiğine göre, ABD ekonomik faaliyetlerinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamaları, Haziran ayında revize edilmemiş binde 3'lük ilerlemenin ardından geçen ay binde 5 arttı.

Ekonomistlerin beklentileri doğrultusunda gerçekleşen artış, tüketici harcamalarının gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesini yıllık bazda yüzde 3’e yükseltmeye yardımcı olduğu ikinci çeyrekteki ivmenin çoğunu koruduğuna işaret etti. Ekonomi Ocak-Mart çeyreğinde yüzde 1,4 oranında büyümüştü.

Harcamalar hem mal hem de hizmet sektöründe arttı. Motorlu taşıtlar ve parçalarına yapılan harcamalar başı çekti.

Tüketiciler ayrıca konut ve kamu hizmetleri, yiyecek ve içecek, eğlence hizmetleri ile finansal hizmetler ve sigortaya daha fazla harcama yaptı. Ayrıca sağlık, restoran, bar, otel harcamaları arttı.

Tüketiciler ayrıca daha fazla eğlence ürünü ve taşıtın yanısıra mobilya ve dayanıklı ev eşyası satın aldı.

İşgücü piyasasındaki ivme yavaşlamış olsa da harcamaları desteklemeye yardımcı olan makul ücret artışları sürdü. İşgücü piyasasındaki yavaşlama çoğunlukla işten çıkarmalar yerine işe alımların azalmasından kaynaklanıyor.

Kişisel gelirler Haziran ayındaki binde 2'lik artışın ardından geçen ay bin de 3 arttı. Ücretler de aynı şekilde Haziran ayındaki binde 2'lik artışın ardından binde 3 yükseldi.

Tüketiciler de daha az tasarruf ediyor ve harcamalarını finanse etmek için tasarruflarına başvuruyor. Tasarruf oranı Haziran ayındaki yüzde 3,1 seviyesinden Haziran 2022'den bu yana en düşük seviye olan yüzde 2,9'a geriledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in ABD Ekonomik Araştırmalar Başkanı Olu Sonola, “Tüketici harcamaları şaşırtıcı bir şekilde tüm beklentileri aşmaya devam ediyor, bu da ekonominin iyi durumda olmaya devam ettiğinin açık bir göstergesi” dedi.

Dolar, sepet döviz kurunda yükselirken, ABD Hazine tahvili fiyatları düştü.

İstihdam raporu bekleniyor

6 Eylül’de açıklanması beklenen Ağustos ayı istihdam raporu, muhtemelen Eylül ayı faiz indiriminin boyutunu belirleyecek.

Bazı ekonomistlerse, fiyat baskıları azalmaya devam etse de, ekonomideki canlılığın sürmesi ve enflasyonun, Merkez Bankası’nın yüzde 2'lik hedefinin üzerinde seyretmesi nedeniyle, FED'in yarım puanlık bir faiz indirimine yanaşmayacağına inanıyor.

Rapora göre, kişisel tüketim giderleri (PCE) fiyat endeksi Haziran ayındaki binde 1'lik revize edilmemiş artışın ardından geçen ay binde 2 arttı.

Temmuz ayına kadar olan 12 aylık dönemde PCE fiyat endeksi yüzde 2,5 artarak Haziran ayındaki artışa paralel bir seyir izledi. PCE enflasyonundaki artış, ekonomistlerin beklentileri doğrultusunda gerçekleşti.

Dalgalı seyreden gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda PCE fiyat endeksi geçen ay binde 2 artarak Haziran ayındaki artışa paralel gitti. Temmuz ayına kadar olan 12 aylık dönemde çekirdek enflasyon, Haziran ayındaki aynı orandaki artışın ardından yüzde 2,6 yükseldi.

FED, para politikası için PCE fiyat ölçümlerini takip ediyor ve bir yıldan uzun bir süredir mevcut yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttuğu politika faizini 2022 ve 2023 yıllarında 525 baz puan artırdı.

Yatırım bankası Lazard Asset Management'ın baş makroekonomik stratejisti David Alcaly, “Şu anda kısa vadede faiz indirimlerinin hızına çok fazla odaklanılıyor, ancak sonuçta faiz indirim döngüsünün zaman içinde ne kadar derinleştiğinin daha önemli olacağına inanıyoruz” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG