Erişilebilirlik

ABD Ticaret Bakanı Raimondo Çin'in Intel ve Micron'a yönelik kısıtlamalarını gündeme getirdi


ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao'yla bugün görüştü.
ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao'yla bugün görüştü.

Çin temaslarını sürdüren ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao'yla bugün yaptığı görüşmede Intel ve Micron gibi Amerikan firmalarına uygulanan kısıtlamaların yol açtığı kaygıları gündeme getirdi. Görüşmede iki ülke, ihracat kontrolüne ilişkin diyalog başlatma kararı da aldı.

Raimondo ve Wang, iki saatten uzun süren ve sonrasında iki saatlik öğle yemeği ile devam eden görüşmede, Çin'in galyum ve germanyum elementlerine uyguladığı kısıtlamaları da ele aldı.

Çin'de faaliyet göstermekte zorlanan Amerikan firmalarının kaygılarını gündeme getirmek isteyen ABD Ticaret Bakanı, iş çevrelerinin yetkilileriyle yaptığı toplantıda, “İlerliyoruz. Resmi iletişimi sağlayacağız” dedi.

Gina Raimondo, Çin ve Amerika arasındaki ekonomik gerginliğin iş ilişkilerini tehdit ettiği dönemde özellikle ekonomi ve savunma alanlarında iletişimi güçlendirmek için Çin'i ziyaret eden son Biden yönetimi yetkilisi oldu.

Raimondo, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin'in, teknoloji firması Micron’dan hafıza çipi satın alınmasını yasaklamasına ilişkin kaygıları Çin Ticaret Bakanı'yla görüştüğünü söyledi.

Raimondo'nun Çin'de yaptığı görüşmelere ilişkin haberler üzerine Micron hisseleri yüzde 3, Inter hisseleriyse yüzde 1,4 değer kazandı.

ABD Ticaret Bakanlığı açıklamasında Washington ve Pekin'ın ayrıca ticari meseleler ve ihracat kontrolü uygulamasına ilişkin veri değişimi üzerine yeni bir resmi çalışma grubu oluşturulmasına karar verdiği de kaydedildi.

Raimondo, veri değişiminin “Amerika'nın ulusal güvenlik politikalarına ilişkin yanlış anlaşılmaları azaltmak için bir platform sağlayacağını” söyledi ancak ”Ulusal güvenlik meselelerinde taviz vermiyoruz ya da bu meseleleri müzakere etmiyoruz. Nokta” ifadelerini sözlerine ekledi.

Bakan Raimondo, ihracat kontrolü veri değişimine ilişkin Pekin'de yarın yapılacak ilk yüz yüze toplantıda Amerika heyetine Ticaret Bakanlığı'ndan Matthew Axelrod'un başkanlık edeceğini söyledi. Görüşmelerin yılda en az bir kez yapılacağını söyleyen üst düzey bir yetkili, bunun bir politika diyaloğu değil, her iki tarafın da ihracat kontrollerinin nasıl işleyeceğine ilişkin sorularını yanıtlama çabası olduğunun altını çizdi.

Yetkili, “Politikalarımızın ne olacağını müzakere etmiyoruz” ifadesini kullandı.

“Amerika, ihracat kontrolü uygulama stratejisi konusunda şeffaf olma taahhüdü veriyor” diyen yetkili, “Bunun ne kadar gerçek olduğunu göstermek açısından ilk toplantı, yarın Pekin'de yapılacak. Hiç vakit kaybetmiyoruz” şeklinde konuştu.

Çin, Amerika'nın Çin'in ihracat kontrolleri yoluyla, ileri teknoloji ürünü gelişmiş yarıiletkenlere erişimini engelleme çabalarını eleştirmiş, Raimondo ise bu konunun tartışmaya açık olmadığını söylemişti.

Beyaz Saray bu ay Amerika'nın hassas teknolojiler alanında Çin'de bazı yatırımlar yapmasını yasaklamaya başlamıştı. Amerika, gelişmiş yarıiletkenlerin Çin'e ihracatına yönelik kapsamlı kısıtlamaları da yakında tamamlamayı planlıyor.

Raimondo, bu yılın başında, 200'den fazla Çin firmasının Amerika'nın ihracat kısıtlamaları listesine alındığını ve gerektiği takdirde bu yetkiyi kullanma konusunda tereddüt etmeyeceğini söylemişti.

ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ticari meselelerle ilgili yeni çalışma grubunun, Amerikalı ve Çinli hükümet yetkilileri ve özel sektör temsilcilerinin yer aldığı bir danışma mekanizması olduğu kaydedildi. Açıklamaya göre amaç, “ticaret ve yatırımla ilgili meseleler için çözüm aramak ve Amerika'nın Çin'deki ticari çıkarlarını ilerletmek.”

Çalışma grubunun bakan yardımcısı seviyesinde yılda iki kez toplanması, ilk toplantının Amerika'nın ev sahipliğinde, 2024 yılı başında yapılması öngörüldü.

Raimondo ayrıca Amerika ve Çin'in “ticari sırların ve gizli şirket verilerinin korunmasının güçlendirilmesi” konusunda her iki taraftan uzmanların katılacağı teknik görüşmeler yapılması üzerinde anlaştığını söyledi.

Üst düzey Amerikalı bir yetkili, Çin Ulusal İstatistik Dairesi'yle yapılan görüşmelerde de, Amerikan şirketlerinin çıkarları doğrultusunda doğru ve güvenilir veri elde edilmesi konusunun ele alındığını bildirdi.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG