Erişilebilirlik

ABD Temsilcisi Hochstein ateşkes görüşmeleri için Beyrut'ta


21 Ekim 2024 - Başkan Biden'ın temsilcisi Amos Hochstein (soldan ikinci), Meclis Başkanı Necip Mikati ile biraraya geldi.
21 Ekim 2024 - Başkan Biden'ın temsilcisi Amos Hochstein (soldan ikinci), Meclis Başkanı Necip Mikati ile biraraya geldi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın temsilcisi Amos Hochstein, Lübnanlı yetkililerle, İsrail ve Hizbullah arasında ateşkes koşullarını görüşmek üzere Beyrut'a gitti.

Meclis Başkanı Nebih Berri ile biraraya gelen Hochstein, Lübnan'ın geçici başbakanı Necip Mikati ile de görüşecek.

Hochstein’in, İsrail'in Lübnan'da Hizbullah ve Gazze'de Hamas liderlerini öldürdüğü bir yıllık çatışmaların ardından sükunetin sağlanması için baskı yapması beklenirken ABD, artan ölü sayısına rağmen İsrail'e verdiği sarsılmaz desteği sürdüreceğini açıkça ortaya koydu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Kiev ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, ABD ordusunun gelişmiş füzesavar sistemini İsrail'e acilen gönderdiğini ve sistemin artık “yerinde” olduğunu söyledi.

Bakan Austin, Bölge Yüksek İrtifa Alan Savunma Sistemi’nin (THAAD) faaliyete geçip geçmediğini söylemekten kaçındı, ancak “Bu sistemi çok hızlı bir şekilde devreye sokma kabiliyetine sahibiz ve beklentilerimizi yerine getiriyoruz” dedi.

İsrail, gece boyunca Beyrut, Güney Lübnan ve Bekaa Vadisi’nde Hizbullah'ın operasyonlarını finanse etmek için kullandığını söylediği yerlere saldırdı. Saldırılar öncesinde yüzlerce aile hedef alınan yerlerin yakınındaki evlerini terk ederken, herhangi bir can kaybı rapor edilmedi.

Haber sitesi Axios'un dün iki ABD'li ve iki İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre İsrail, ABD'ye Lübnan'daki savaşı sona erdirecek diplomatik bir çözüm için şartlarını içeren bir belge verdi.

Axios'un İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre İsrail, Hizbullah'ın yeniden silahlanmaması ve sınıra yakın askeri altyapısını yeniden inşa etmemesi için güçlerinin “aktif uygulama” yapmasına izin verilmesini talep etti.

Habere göre İsrail ayrıca, hava kuvvetlerinin Lübnan hava sahasında operasyon özgürlüğüne sahip olmasını istiyor. Axios'a konuşan ABD'li bir yetkili ise Lübnan ve uluslararası toplumun İsrail'in koşullarını kabul etmesinin çok olası olmadığını söyledi.

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri: “ABD seçimlerinden önce ateşkes için son şans”

Berri hafta sonu, Suudi Arabistan’ın El-Arabiya yayın kuruluşuna verdiği demeçte Hochstein'ın ziyaretinin bir ateşkese varmak için “ABD seçimlerinden önceki son şans” olduğunu ve Hizbullah ile İsrail arasındaki son kanlı çatışmayı 2006’da sona erdiren 1701 sayılı Birleşmiş Milletler kararında yapılacak herhangi bir değişikliği reddedeceğini söylemişti.

İsrail ve Hizbullah arasındaki sınır ötesi çatışmalar bir yıl önce Hizbullah'ın Gazze'deki Filistinli militan grup Hamas'ı desteklemek amacıyla roket fırlatmaya başlamasıyla patlak vermişti.

ABD ve bölgesel güçler bir yıldır Gazze'de ateşkes sağlamaya çalışıyor ancak bu çabalar başarısızlıkla sonuçlanırken, Lübnanlı yetkililer ve çok sayıda diplomat Lübnan'da ateşkes şansına şüpheyle yaklaşıyor.

Finans merkezine hava saldırıları

Reuters'a konuşan görgü tanıkları gece boyunca Beyrut'un banliyölerinde en az 10 patlamanın ardından havada siyah dumanların yükseldiğini gördüklerini aktardı. Görgü tanıkları, daha güvenli olduğu düşünülen mahallelere gitmeye çalışan panik halindeki kalabalıkların caddeleri tıkadığını ve şehrin bazı bölgelerinde trafik sıkışıklığına neden olduğunu söyledi.

Görgü tanıkları Beyrut'un güney banliyölerinden Çiyah mahallesinde bulunan bir binanın enkaza dönüştüğünü ve bölgede bulunan az sayıda insanın patlamadan önce kaçtığını, olayda ölen ya da yaralanan olmadığını söyledi.

Bir İsrail askeri sözcüsü daha önce sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada “Hizbullah El-Kard el-Hassan Derneği'ne ait altyapıya saldırmaya başlayacağız, derhal oradan uzaklaşın” dedi.

ABD'nin İran destekli Hizbullah'ın finansmanını yönetmek için kullandığını söylediği El-Kard el-Hassan'ın, 15'i Beyrut'ta olmak üzere Lübnan genelinde 30'dan fazla şubesi bulunuyor.

Örgütten, Hizbullah'tan ya da Lübnan hükümetinden henüz bir açıklama gelmedi.

Gazetecilerin, şubelerin askeri hedef olarak kabul edilip edilemeyeceği sorusuna üst düzey bir İsrail istihbarat yetkilisi “Bu saldırının amacı Hizbullah'ın Lübnan'daki ekonomik faaliyetlerini hedef almaktır” yanıtını verdi.

İsrail, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürülmesinin bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmaları sona erdirebileceğine dair umutları arttırmasından günler sonra Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarını yoğunlaştırdı.

ABD seçimleri yaklaşırken yetkililer, diplomatlar ve bölgedeki diğer kaynaklar, İsrail'in askeri operasyonlar yoluyla sınırlarını korumaya ve rakiplerinin yeniden toparlanmasına engel olmaya çalıştığını söylüyor.

İsrail ayrıca bu ayın başlarında İran'dan gelen bir füze saldırısına misilleme yapmaya hazırlanıyor. Ancak Washington, İran'ın enerji tesislerini ya da nükleer tesislerini vurmaması için İsrail'e baskı yapıyor.

Lübnanlı yetkililer geçtiğimiz yıl Lübnan'da 2 bin 400'den fazla kişinin öldüğünü ve 1,2 milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini tahmin ediyor. İsrailli yetkililere göre aynı dönemde İsrail'in kuzeyinde ve işgal altındaki Golan Tepeleri’nde 59 kişi öldürüldü.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG