Erişilebilirlik

ABD son bir hafta içinde 1000'den fazla vatandaşını havayoluyla Lübnan'dan Türkiye'ye getirdi


ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Perşembe günü yaptığı açıklamada, son bir hafta içinde 1000'den fazla Amerikalı ve beraberlerindeki aile fertlerinin savaşın vurduğu Lübnan'dan ABD'nin kiraladığı uçaklarla ayrılarak geçici bir süre kalmak üzere Türkiye'ye geldiklerini söyledi
ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Perşembe günü yaptığı açıklamada, son bir hafta içinde 1000'den fazla Amerikalı ve beraberlerindeki aile fertlerinin savaşın vurduğu Lübnan'dan ABD'nin kiraladığı uçaklarla ayrılarak geçici bir süre kalmak üzere Türkiye'ye geldiklerini söyledi

ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh, Perşembe günü yaptığı açıklamada, son bir hafta içinde 1000'den fazla Amerikalı ve beraberlerindeki aile fertlerinin savaşın vurduğu Lübnan'dan ABD'nin kiraladığı uçaklarla ayrılarak geçici bir süre kalmak üzere Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

İsrail son haftalarda Lübnan'daki silahlı grup Hizbullah'a yönelik kara ve hava saldırılarını arttırırken ABD ve diğer bazı ülkeler, vatandaşlarını Lübnan'dan çıkarmak için şimdilik özellikle Türkiye üzerinden hem tarifeli uçak seferlerini hem de kendi ayarladıkları uçuşları kullanıyor.

Başkonsolos Julie Eadeh İstanbul'da verdiği bir röportajda “Amerikalılar'ı tehlikeden uzaklaştırmanın en hızlı ve en güvenli yolu bu” dedi.

Eadeh, “Güvenlik durumu değişkenlik gösteriyor, bu nedenle aylardır tüm olasılıklar için planlama yapıyoruz. Beyrut'taki havaalanının faaliyette ve açık olduğu göz önüne alındığında, odak noktamız hava yoluyla gidişlerin kolaylaştırılması” şeklinde konuştu.

Bir başka ABD'li yetkiliye göre 2 Ekim'den bu yana Beyrut'tan kalkan 12 ABD charter uçağından 10'u, 1025 vatandaşı ve birinci dereceden aile fertlerini İstanbul'a ulaştırdı.

Havaalanında görüşülen kişiler bombalı saldırılar nedeniyle sarsıldıklarını ve hayatlarından endişe ettiklerini söyledi. Nadine El Şab, kucağındaki bebeği için “Orası onun için güvenli değil” dedi ve daha sonra Michigan'a gideceğini söyledi.

Ankara ile yapılan bir anlaşma uyarınca, ABD'li yolcular ve diğer bazı Batılı ülkelerden charter uçuşlarla gelenler, varışlarından itibaren 72 saat içinde Türkiye'den ayrılmak zorunda.

Lübnan'daki ABD vatandaşları için uçuşların devam etmesi bekleniyor

İstanbul'a gidenlerin yanı sıra, Beyrut'tan kiralanan iki ABD uçağı da son günlerde Frankfurt ve Doha'ya ulaştı. Yetkililer halen Lübnan'da bulunan binlerce ABD vatandaşı için bu tür uçuşların devam etmesini bekliyor.

İsrail'in genişleyen Ortadoğu çatışmasındaki kilit müttefiki ABD, Lübnan'da durumun kötüleşmesi ve havaalanının tehlikeye girmesi halinde daha karmaşık ve riskli bir seçenek olan deniz yoluyla tahliyeleri de değerlendirebilir. ABD, buna hazırlanmak için Güney Kıbrıs'a ek birlikler konuşlandırıldığını bildirdi.

NATO üyesi olan ve olası deniz tahliyelerine hazırlanmak için ABD ve en az 20 diğer ülkeyle birlikte çalışan Türkiye, bu hafta iki donanma çıkarma gemisiyle yaklaşık 1000 Türk vatandaşını tahliye etti.

Diplomatlar, resmi bir deniz tahliyesinde, yabancı ülkelerin gemilerin hareketini ve yakındaki Akdeniz limanlarının kullanımını koordine etmek için Türk ve Kıbrıslı yetkililerle birlikte çalışacağını söyledi.

Beyrut havaalanından her gün onlarca uçak kalkmaya devam ediyor.

ABD'nin son haftalarda Lübnan'dan tarifeli uçuşlarda vatandaşları için 4500'den fazla koltuk temin ettiğini belirten ABD İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh, bu uçuşlarda ve charter seferlerinde birçok koltuğun boş kaldığını sözlerine ekledi.

2006'da ABD misyonunun bir parçası olarak Lübnan'dan deniz yoluyla yapılan tahliyeleri de yöneten Eadeh, amacın her koltuğu doldurmak olmadığını söyledi ve “İnsanlara bir seçenek sunuyoruz, eğer durumun katlanılamaz olduğuna karar verdikleri için ayrılmak istiyorlarsa bir çıkış yolları var” şeklinde konuştu.

Forum

XS
SM
MD
LG