Erişilebilirlik

ABD Savunma Bakanlığı'nda çalışan Türk vatandaşı, gizli bilgiler içeren belgeleri almak suçlamasıyla gözaltında


ABD Savunma Bakanlığı Pentagon
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon

ABD Savunma Bakanlığı’nda sözleşmeli olarak çalışan Türk kökenli bir Amerikalı elektrik mühendisi beraberinde gizli bilgileri içeren sayfalar dolusu dokümanla yakalandı. Gökhan Gün isimli şahsın Meksika'ya gitmek üzereyken gözaltına alındığı belirtildi.

New York Times ve Washington Post gibi ABD’nin önde gelen gazetelerinde yer alan habere göre, Gökhan Gün isimli kişi, Pentagon’da sözleşmeli olarak çalışan bir elektrik mühendisi. Gün’ün Türk vatandaşlığının yanısıra ABD pasaportu da bulunuyor ve çifte vatandaş.

Gün’ün ABD Hava Kuvvetleri için çalıştığı sırada gizli kodlu yüzlerce sayfalık belgenin çıktısını aldığı iddia ediliyor. Gün’ün yaşadığı Virginia eyaletinde hakkında açılan soruşturmada yer alan bilgilere göre Gün, gizli olmayan bilgilerle birlikte çok gizli ağ üzerinden gelen bir takım dokümanın baskısını aldı.

ABD basınında yer alan bilgilere göre Gökhan Gün, ABD ulusal savunma sırlarını yasadışı yollardan elde etmek ve saklamakla suçlanıyor.

Pentagon
Pentagon

Olayla ilgili soruşturma sürerken müfettişler, 2021 yılında Amerikan vatandaşı olan Gün'ün neden bu kadar çok belge biriktirdiğini belirlemeye çalışıyor. Olayla ilgili bilgi veren bir emniyet yetkilisine göre, Gün bu belgeleri plastik alışveriş poşetlerine sarılmış tomarlar halinde ofisinden dışarıya çıkarmış.

Gökhan Gün’ün sık sık kıtalararası seyahatler yaptığına dikkat çekilirken ABD’de Virginia, Teksas ve Florida’da evleri olduğu belirtiliyor. Gün’ün Cuma günü FBI ajanları tarafından evine gidilerek gözaltına alındığı aynı gün arkadaşlarıyla balık tutmaya gideceğini söylediği bir Meksika seyahatine çıkmaya hazırlandığı ifade ediliyor.

Yapılan aramada Gün’ün balık tutmak amacıyla gideceğini söylediği Meksika seyahati için hazırladığı bavullarının arasında, üzerinde çok gizli ibaresi bulunan bir belge ve güvenlik izinlerinin bir listesini içeren siyah bir sırt çantası bulundu.

Soruşturmayı yürüten müfettişler, Gökhan Gün’ün Hava Kuvvetleri'nde işe başladığı 2023 yılının ortalarından bu yana, çoğu iş gününün sonuna doğru olmak üzere, toplamda yaklaşık 3 bin 400 sayfa tutan 256 belge bastığını belirtiyorlar.

Gün’ün sadece bu haftanın başlarında 406 sayfadan fazla belge bastığı ve bunların 82'sinin çok gizli ibareli olduğu ifade ediliyor.

Kendisini gözaltına alan FBI yetkililerine evden çalışma izni ve bazı belgeleri eve götürme izni olduğunu söyleyen Gün’ün aldığı belgelerin önemli olmadığını iddia ettiği belirtildi.

Gökhan Gün'ün hakkındaki suçlamalarla ilgili olarak Salı günü hakim karşısına çıkacağı o zamana kadar da gözaltında tutulmaya devam edileceği açıklandı.

Yetkililer, Gün’ün suçlu bulunması halinde en fazla beş yıl hapis ve 250 bin dolar para cezasına çarptırılabileceğini ancak Virginia Doğu Bölgesi'ndeki savcıların daha fazla suçlama yöneltmesi veya bir iddianame hazırlaması halinde bu durum değişebileceğini belirtiyorlar.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG