Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ABD'nin Rusya'nın nükleer tehditlerini ciddiye aldığını ancak henüz nükleer silah kullanımına dair bir işaret görmediğini belirtti.
Sullivan ABD'nin riski ciddiye aldığını ve Rusya'nın bu ''karanlık yola'' girmesi durumunda atacağı adımlar konusunda Rusya ile doğrudan iletişimde olduğunu belirtti
Sullivan, ABD'nin bugün açıkladığı yaptırımların Rus güçlerinin Ukrayna'yı tehdit etme yeteneğini baltalayacağını ve teknoloji, endüstri, savunma gibi ana sektörlerini zayıflatacağını söyledi.
Sullivan böylece Rusya'nın güç gösterisi, tehdit, komşularına müdahale ve savaş çıkarma kapasitesinin zaman içinde azalacağını kaydetti.
Sullivan, ABD'nin hiçbir NATO üyesinin Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıyan Kuzey Akım 2 boru hattındaki sızıntılardan sorumlu olduğunu düşünmediğini belirtti.
Rusya sızıntıdan herhangi bir delil göstermeden Batı’yı sorumlu tutuyor. Avrupa Birliği ülkeleri ise sızıntının sabotaj nedeniyle olduğu görüşünde ancak şu ana kadar hiçbir ülkeye doğrudan suçlamada bulunmadılar.
Sullivan ayrıca ABD'nin gelecek hafta Ukrayna için yeni bir yardım paketi açıklayacağını bildirdi.
Öte yandan Beyaz Saray, Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan'ın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le Rusya'nın Ukrayna topraklarını ilhakından duyduğu kaygıyı konuştuğunu belirtti.
Açıklamada Stoltenberg ve Sullivan'ın Baltık Denizi'ndeki Kuzey Akım 2 boru hattına düzenlendiği sanılan sabotaj gibi eylemler karşısında kritik altyapının korunması ihtiyacını konuştukları ifade edildi.
ABD son olarak Ukrayna'da işgal ettiği toprakların bir kısmını referandumlarla ilhak etmesinin ardından Rusya'ya yeni yaptırımlar açıklamıştı.
Yeni yaptırımlar kapsamında, Rus hükümeti yetkilileri, liderleri, aile üyeleri, Rus ve Belarus askeri yetkilileri, Rusya'nın askeri-sanayi sektörünü destekleyen uluslararası tedarikçiler dahil savunma tedarik ağları hedef alınıyor.
ABD'nin tasarısına Güvenlik Konseyi'nde Rusya vetosu
ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde de Rusya'nın Ukrayna'daki bazı bölgeleri ilhak etmesini kınayan tasarıyı geçirmeye çalıştı.
Ancak Konsey'e Arnavutluk'la ortak sunulan tasarı daimi üyelerden Rusya'nın vetosuyla reddedildi.
Bugün öğleden sonra yapılan oylamada aralarında ABD ve İngiltere'nin olduğu 10 ülke tasarıya evet derken Çin, Gabon, Hindistan ve Brezilya çekimser kaldı.
Tasarıyı veto eden tek ülke Rusya oldu.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, günün erken saatlerinde Ukrana topraklarının yüzde 15'ini oluşturan dört bölgeyi törenle ilhak etmişti. Bu 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük ilhak olarak değerlendiriliyor. Bu hamle Batı ülkelerinin yanı sıra Rusya'nın yakın müttefikleri tarafından da eleştirildi.
BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya tarafından veto edilen tasarı üye ülkelere Ukrayna topraklarının değişen statüsünü tanımama ve Rusya'yı askerlerini Ukrayna'dan çekmeye zorlamayı içeriyordu.
Washington tasarının başarısız olması durumunda BM Genel Kurulu'na gideceği sinyalini vermişti. Genel Kurul'da çoğunluk daha önce Rusya'nın 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgalini kınama kararı almıştı.