Avukat Efe Poturoğlu, ABD'nin, dünya genelindeki sağlık çalışanlarının, en yakın büyükelçilik veya konsolosluğa vize başvurusunda bulunabileceklerini açıklamasının yalnızca “gerekli ve onaylı belgelere sahip" kişileri kapsadığını söyledi.
"ABD Dışişleri Bakanlığı, doktorlar, hemşireler gibi sağlık sektörü çalışanlarına bulundukları ülkelerdeki en yakın konsolosluğa çalışma vizesi için başvuruda bulunmalarını teşvik eden bir açıklama yaptı ama şu ana kadar bu türden vize başvurularının prosedürü ve şartları ile ilgili detaylı bilgi verilmedi. Ama bu başvuruların H-1B ya da J-1 çalışma vizeleri kapsamında değerlendirileceğini biliyoruz. Burada önemli bir konuya açıklık getirmek istiyorum; şu anda bildiğimiz kadarıyla bu vize başvuru daveti, sıfırdan yapılan başvurular için değil, sadece ABD konsolosluklarının kapanması yüzünden süreçleri yarıda kalmış ya da ABD göçmenlik bürosu onayı aldıktan sonra konsolosluk işlemleri daha başlamamış sağlık sektörü çalışanlarını ilgilendiriyor" diyen Efe Poturoğlu, bu durumu şöyle bir örnekle açıkladı: "H-1 B ve J-1 vize başvuruları normalde bir şirketin ya da kurumun sponsorluğu sayesinde yapılan başvurular, mesela; H-1B için önce sponsor olan kurumun ABD Göçmenlik Bürosu'na bir başvuru yapması gerekiyor ve ancak o başvuru onaylandıktan sonra kişi konsolosluğa kendi başvurusunu yapabiliyor, J-1 vizesi için de önce sponsor olan kurumun ki bu kurum genelde üniversiteler ya da hastaneler oluyor, bir iş teklifi sonrasında konsolosluğa vize başvurusu yapılabiliyor. Şöyle özetleyebiliriz; mesela bir doktor, Amerika'da bir üniversiteden H-1B çalışma vizesi için resmi bir teklif almışsa, şu anda konsolosluk kapalı olduğundan dolayı vize başvurusunu yapamıyorsa, hemen e-mail atıp işlemlerinin başlaması için talepte bulunabilir, aynı şekilde yine bir doktor bir üniversite, hastane, sağlık merkezi sponsorluğunda ABD Göçmenlik Bürosu'ndan H-1B onayı aldıysa ama yine daha konsolosluk vize işlemleri başlatamadıysa, yine aynı şekilde Konsolosluk’a e-mail atıp başvuru talebini yapabilir. Konsoslosluk kapalı olmasına rağmen başvurular için çalışmalarına devam eden memurlar olacak ve bu memurlar tarafından bu başvurular değerlendirilecek. Şunu da eklemek istiyorum; önümüzdeki günlerde Dışişleri Bakanlığı'ndan ya da ABD Göçmenlik Bürosu'ndan daha detaylı bilgi verilebilir bu konuda özellikle Corona virüsü hastalarının tedavisi ya da salgının yayılmasını önlemek amacıyla görev yapacak doktorlara, hemşirelere vize konularında sağlanacak bazı özel imtiyazlar olabilir. Şu anda aslında konsolosluklar resmi olarak halka kapalı ve iş yapmıyorlar. Ama bir istisna yapılacak ve doktorlara, hemşirelere Corona virüsü alanında çalışacak olan varsa acil bir şekilde bu vizelerin onaylanması sağlanacak."
Vize süresi dolduktan sonra seyahat yasağından dolayı ABD'den ayrılamayanlara otomatik olarak verilen özel bir izin ya da af olmadığını söyleyen Poturoğlu, bu konudaki senaryolarıysa, "Mesela turist vizesi ile Amerika'da bulunan bir kişi en fazla 6 ay kalabiliyor ve diyelim ki bu 6 ay, gelecek hafta sona eriyor. Bu süre sona ermeden önce uçuş yasağını da gerekçe göstererek ABD Göçmenlik Bürosu'na B-2 uzatma başvurusu yapılması gerekiyor. Biraz önce bahsettiğim konu, bu otomatik olarak verilen bir hak değil. ABD göçmenlik bürosuna B-2 statüsünün, yasal statünün uzatılması için resmi başvuruda bulunmak gerekiyor bu 6 aylık sürenin uzatılması için, aynı şekilde mesela çalışma vizeleri bitmek üzere olanlar olabilir veya aynı zamanda uzatma hakkı olmayanlar, yani çalışma vizelerinde maksimum hakkını kullanan kişiler de olabilir. Onlar da aynı sürece tabii, çalışma vizesi süreleri bitmeden önce ABD Göçmenlik Bürosu'na vizelerini B-2 turist vizesine dönüştürmek için başvuruda bulunmaları gerekiyor. Bu başvuruların yapılması önemli çünkü bu başvurular yasal statülerini kaybetmemelerini sağlayacak, ileride yapılacak olan başka vize başvurularında yasal statülerini kaybetmemiş olmak önemli bir faktör. Bir senaryo daha ele alalım çünkü herhalde çok kişi bu senaryonun altına girecek; B-2 vizesi ile gelip 6 ayını doldurmuş olup ama şu anki durumdan dolayı zamanında ABD'den ayrılamamış olan kişilerin ve herhangi bir başvuru yapamamış kişilerin durumu ne olacak diye sorarsanız, onlar için de tavsiyem; geç de olsa 6 aylık süreleri bitmiş de olsa yine de B-2 statülerini uzatmak için ABD Göçmenlik Büroları'na şu anda resmini başvuruda bulunmaları, bu geç yapılmış bir başvuru olarak değerlendirileceği için onaylamak ya da onaylamamak tamamen göçmenlik bürolarının inisiyatifinde bir konu ama şu andaki şartlarda onaylanma ihtimalini yüksek görüyorum, kişilerin kontrolu dışında gerçekleşen bir durum olduğu için, eğer onaylanmasa bile bu durumda olan kişiler adım attıkları için yani yasal statülerini koruma amacıyla bir adım attıkları için, reddedilse bile ileride bunu bir faktör olarak görülebilir ilerideki vize başvurularında," ifadeleriyle paylaştı.
Öğrenci vizesi dolanlar ne yapacak?
Corona virüsü nedeniyle yaşanan ekonomik zararların öğrenci vizesiyle Amerika'da eğitim gören öğrencileri de etkilediğini söyleyen Efe Poturoğlu, "Birincisi, okul kampüsündeki işlerde çalışan öğrencilere çalışma izni veriliyor. İkincisi, mezuniyet sonrası verilen bir senelik ‘OPT’ isimli bir çalışma izin hakkı var. Bu çalışma izni bazı durumlarda mezuniyet öncesinde de kullanılabiliyor. Ve üçüncüsü ve bu en önemlisi şu anki ortamda, kontrolları dışında gerçekleşen durumlardan dolayı eğer öğrencinin ekonomik durumu çok kötü bir hale gelmişse, öğrencilere kampüsün dışında da çalışma hakkı verilebiliyor bazı durumlarda. Şu anki Corona virüs ortamından dolayı bu son kategoriye giren başvurularda bir artış görüyoruz. Ve göçmenlik bürosu da zaten bu başvurunun şu anda yapılabileceğini de anons etti. Yalnız bu ekonomik durumun kötüleşmesinden dolayı yapılan başvurular içinde iki tane önemli konuya değinmek istiyorum, birincisi; bu çalışma izni başvurusunu yapabilmek için en az 1 seneden beri F-1 statüsünde okulda kayıtlı okumak gerekiyor. Yani bir senelik akademik programı tamamlamış olmak gerekiyor, ancak o zaman bu başvuru yapılabiliyor. İkincisi de; şu anda Corona virüsten dolayı ekonomik kriz var diye genel bir argümanla bu başvuru yapılamıyor, kişinin kendisini şahsen neden ekonomik açıdan kötü etkilediğini ispatlamak gerekiyor," dedi.