Amerika Başkanı Donald Trump’ın Suriye stratejisinde sürpriz bir değişikliğe giderek, ülkedeki 2 bin askerini çekme kararı aldı. Peki bu adımın sonuçları Türkiye açısından ne olur? ABD’nin Suriye’den çekilmesi Türkiye için ne anlama geliyor? Türkiye, Suriye’de Fırat'ın doğusuna yönelik askeri bir operasyona hazırlanırken, ABD’nin bölgeden çekilmesi Türkiye’nin operasyon planını nasıl etkiler? Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan ve İstanbul Aydın Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu VOA Türkçe’ye yorumladı.
“Çekirdek kadro Suriye’de kalır”
Emekli Tuğgeneral ve Akademisyen Dr. Babüroğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye’den çekilme kararına ihtiyatlı yaklaşılması gerektiğini belirterek, ABD’nin daha önce de Irak’tan çekilme yönünde karar verdiğini fakat bunu tam anlamıyla gerçekleştirmediğini söyledi.
Babüroğlu, “ABD, Suriye’den çekilse dahi PYD ve yerel güçlerle koordineyi sağlayacak çekirdek bir personeli orada bırakacaktır” dedi.
“ABD’nin Suriye’den çekilmesi Türkiye, Rusya ve İran’ın işine yarar”
Dr. Babüroğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye’den ayrılması durumunda bundan en çok Rusya, Iran ve Türkiye’nin mutlu olacağını söyledi. “Fırat’ın batısı Rusya’nın yönetimindeydi. Fırat’ın doğusu da Rusya’nın kontrolüne geçerse bu Rusya için stratejik açıdan mutluluk verici bir gelişme olur. ABD gidince Iran, Suriye’deki askeri varlığını daha da arttıracaktır. Dolayısıyla bu durum İran’ın da çok işine gelecektir. ABD’nin çekilmesi Türkiye içinde çok olumlu bir adım olur çünkü ABD Fırat’ın doğusundaki PYD güçlerini destekler konumdaydı. Şimdi oradan çekilmesi demek Türkiye’nin o bölgeye yapacağı olası bir operasyonda Türk-ABD askerlerinin karşı karşıya gelme riskini ortadan kaldırır ve Türkiye operasyonu daha rahat yapar” değerlendirmesinde bulundu.
“Amerika’nın Rusya ve İran’ı dengeleyici bir rolü var”
Çekilme kararının Türkiye açısından rahatlatıcı ve endişe verici edici tarafları olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. İlter Turan ise sözlerine şöyle açıklık getirdi:
“Amerika Birleşik Devletleri bu bölgede YPG ile iş birliği içindeydi ve onları askeri bakımdan güçlendirmekteydi. Amerikan mevcudiyetinin buradan çekilmesi YPG güçlerinin ABD destekli gelişmesini engelleyecektir. Buna karşılık ABD’nin bölgede Rusya’ya ve İran’a karşı dengeleyici bir rolü var. Bölgeden çekilmesi bu rolü oynamasını güçleştirecektir.”
“YPG Suriye hükümetiyle yakınlaşmaya çalışacaktır”
Prof. Dr.Turan, YPG’nin bulunduğu bölgelerde nüfusun etnik kompozisyonunu değiştirme çabası içinde olduğunu söyledi. Turan, “YPG, Türkiye’ye karşı daha da güçlenmeye dönük eylemlerde bulunmaktadır. Bunun için Suriye hükümetiyle daha da yakınlaşmaya çalışacaktır. Bütün bunlar daha ilerlemeden Türkiye’nin YPG’nin gücünü kırmak için girişimde bulunması beklenebilir” dedi.