Erişilebilirlik

ABD, NATO zirvesi öncesi Ukraynalı yetkilileri ağırlıyor


Ukrayna’ya 2,3 milyar dolarlık yeni güvenlik yardımı yapılacağını açıklayan ABD Savunma Bakanı Austin, Ukraynalı mevkidaşıyla görüştü.
Ukrayna’ya 2,3 milyar dolarlık yeni güvenlik yardımı yapılacağını açıklayan ABD Savunma Bakanı Austin, Ukraynalı mevkidaşıyla görüştü.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Salı günü Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov ile Washington’da görüştü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Andriy Yermak ile biraraya geldi.

Görüşmeler, ABD'nin Rusya'nın işgaline karşı Ukrayna'ya askeri destek vermesinin gündeme geleceği NATO zirvesine evsahipliği yapmasından bir hafta önce gerçekleşiyor.

Lloyd Austin, Umerov’u bakanlıkta karşıladı. İkili ve beraberindeki heyet daha sonra toplantı odasına geçti.

Burada kameralara açıklama yapan Austin, Rusya’nın saldırganlığı karşısında ABD’nin Ukrayna’ya sarsılmaz desteğini yineledi. Austin, ABD’nin yakında Ukrayna’ya 2,3 milyar dolarlık yeni güvenlik yardımı yapacağını da açıkladı.

ABD Ukrayna'ya 2,3 milyar dolarlık yardım yapacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:14 0:00

Austin bu paketin, hava savunması için önleyici sistemler, tanksavarlar ve kritik mühimmatı içereceğini söyledi.

Bu yardımın 150 milyon dolarlık kısmı ABD Başkanı'nın özel yetkisi PDA ile, geri kalanı ise Ukrayna Güvenlik Yardım Girişimi'nden (USAI) sağlanacak. PDA, ABD'nin acil bir durum karşısında Kongre onayı olmaksızın stoklardan hızlı bir şekilde savunma malzemeleri ve hizmetleri transfer etmesine olanak sağlıyor. USAI ise silahları daha uzun vadeli sözleşmelere bağlıyor.

Austin'in açıkladığı son rakamla birlikte, 24 Şubat 2022'de başlayan Rus işgalinden bu yana, ABD'nin Ukrayna'ya güvenlik yardımı taahhüdü 53,5 milyar doları aştı.

Austin ile görüşmesi sırasında Umerov da Ukrayna'nın NATO üyesi olmayı dört gözle beklediğini söyledi. Umerov, "Umarım yakında Ukrayna davetini alır" dedi.

Ancak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Washington, Ukrayna'yı üyeliğe davet beklemiyor.

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de daha fazla hava savunma sistemi arayışındaki Ukrayna'nın NATO zirvesinde "iyi haberler" almasının beklendiğini söyledi.

Adının açıklanmaması kaydıyla Reuters haber ajansına konuşan yetkili, "Zirveye yetiştirebileceğimizi ve hava savunması konusunda bazı yeni duyurular yapabileceğimizi umuyoruz" dedi.

"Ukraynalılar’ın ilave Patriot ya da benzeri sistemler almak istediklerini duymuşsunuzdur. Sanırım bu konuda onlara bazı iyi haberlerimiz olacak" diyen yetkili daha fazla ayrıntı vermedi.

9-11 Temmuz tarihleri arasında Washington'da düzenlenecek zirvede NATO’nun 75. yıldönümü de kutlanacak.

ABD, Rusya'nın geniş çaplı işgalini başlatmasından bu yana geçen iki yılı aşkın sürede Ukrayna'nın en büyük destekçisi oldu.

ABD Kongresi'ndeki siyasi tıkanıklık nedeniyle birkaç ay duraklayan ABD askeri yardımı Ukrayna güçlerine yeniden gönderilmeye başladı.

Zelenski Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı bir video açıklamasında, Temmuz ayının "ülke semalarını korumak ve gerçek güvenliği sağlamak için Ukrayna'ya daha da fazla güç getirmesini" beklediğini söyledi.

Zelenski, "Ukrayna için uzun menzilli silahlar, yeterli nitelik ve nicelikte savaş uçakları ve daha fazla hava savunma sistemi, bu savaşın tüm seyrini etkileyen çok önemli faktörler" dedi.

Rusya'nın her gün Ukrayna şehirlerine füze ve insansız hava araçlarıyla düzenlediği hava saldırıları, Zelenski'yi daha fazla füze savunma sistemi talep etmeye itti. Zelenski, Ukrayna güçlerinin kullanması için savaş uçaklarının teslimatını da hızlandırmaya çalıştı.

Ukrayna da yerli üretim saldırı dronlarını güçlendirmeye çalışıyor ve özellikle Ukrayna-Rusya sınırındaki bölgeleri hedef alan kendi hava saldırılarını gerçekleştiriyor.

Rusya Savunma Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada Ukrayna'ya ait dört insansız hava aracının Bryansk bölgesi üzerinde, dört insansız hava aracının Belgorod bölgesi üzerinde ve üç insansız hava aracının da Rusya tarafından işgal edilen Kırım üzerinde düşürüldüğünü duyurdu.

Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, saldırılarda iki kişinin yaralandığını ve bir alışveriş merkezinin hasar gördüğünü söyledi.

Kırım'daki bir Rus yetkili birkaç ev ve arabada hasar meydana geldiğini ancak yaralanan olmadığını bildirdi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mikola Oleşçuk da Salı günü yaptığı açıklamada ordunun Pazartesi günü Moskova işgali altındaki Kırım'da bir Rus mühimmat deposuna "yıkıcı bir saldırı" gerçekleştirdiğini söyledi.

Oleşçuk Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Poltava bölgesindeki bir havaalanında beş Ukrayna askeri uçağının imha edildiğine dair haberine atıfta bulunarak, "Bir kez daha, düşman propagandası tarafından 'imha edilen' Ukrayna uçakları savaş görevlerini başarıyla yerine getirmeye devam ediyor" dedi.

Oleşçuk tam koordinatları paylaşması ancak Ukrayna bağlantılı yerel bir Telegram kanalı olan Krymskiy Veter'den Sivastopol yakınlarındaki Balaklava'ya yapılan saldırıyı gösterdiği iddia edilen bir video yayınladı.

Açıklama ya da video henüz doğrulanamadı.

Rusya tarafından atanan Sivastopol Valisi Mihail Razvozhaev, Pazartesi günü yaptığı açıklamada hava kuvvetlerinin Karadeniz üzerinde ve Balaklava bölgesinde beş Ukrayna hedefini imha ettiğini söylemişti.

Reuters ve AP haber ajanslarından yararlanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG